kaffka margit szinek es evek fel 1

Kaffka Margit: Színek és évek – felolvasás, 12. rész

Itt a következő rész, ezen a héten Magda történetét a nagykárolyi születésű Budaházi Attila dramaturg ajánlja a hallgatóknak. Attila most Edinburghban él, és Spotyn követi a felolvasást, ahogy ő mondja: „szeretem az utcán hallgatni, egy epizód kitart a munkába menet”.

Szülővárosom, Nagykároly számomra kivételes hely, ahol minden idősík mindig egyszerre van jelen. Téli estéken, amikor az utcák majdnem üresek és a kémények füstölnek, könnyebb elképzelni, hogy időutazó vagyok, és éppen a száz évvel ezelőtti város utcáin járok. Nagykároly furcsamód nekem nemcsak gyermekkorom nosztalgiája, hanem azoké az időké is, amiket én nem éltem meg benne. Olyan időké, amiket azok az emberek éltek meg, akik azóta a temetőkbe vonultak vissza.

A Színek és évek egy különleges réteg Nagykároly felett. A szintén itt született Kaffka Margit szereplői az erre a városra vetített írói világban léteznek és éreznek. Egy lehetséges múltban, ahol a várost is másképpen hívják, és az utcák elrendezése sem feküdne rá tökéletesen a valódi térképére.

Miklusicsák Aliz felolvasásában Pórtelky Magda, az életére visszatekintő asszony visszakapja a fiatalasszony hangját, azt a hangot, ahogyan talán ő maga emlékezne a saját hangjára, vagy amely hangon Kaffka Margit írja és teremti meg percről percre a semmiből ezeknek az éveknek a pezsgő valóságát. Aliznak, aki szintén nagykárolyi, és látja a betűk mögött a saját belső városára vetülő dimenziót, ebben a podcastsorozatban sikerül nagyon személyes hangot megütnie és létrehoznia egy új tér-időt. Egy jelen időt, amely bár addig tart, amíg a hallgató a felvételt hallgatja, de belépve ezen az időkapun elkerülhetetlenül egyszerre történik meg minden: a szereplők eleven jelene, a mesélő asszony jelen ideje Kaffka írói jelenlétében, amit a felolvasó az itt és mostba sűrít, miközben lelépek a járdáról, ahogy hallgatom.

 

Kaffka Margit Színek és évek c. regénye felolvasásának többi részét itt hallgathatod: Dajer hangjáték

Hallgassátok a tizenkettedik részt, és ha tetszik, iratkozzatok fel a Youtube-podcast vagy Spotify– csatornánkra!