„A tartós hullámnak ára van” – nőhónapi támogatásgyűjtő kampány indul a Dajeron

Hamarosan két éve már, hogy egy kávéházi asztaltól beköltöztünk a magunk alapította virtuális fodrászatunkba. Sokszor, sok helyen elmeséltük már – és még hányszor fogjuk, mert a Dajer-legendáriumnak fontos része –, hogy hogyan is kezdődött a történetünk. Kezdetben hárman voltunk csajok, a tulaj, a pultos és a törzsvendég, három középkorú nő – indulna a mi westernfilmünk, ha lennének női westernfilmek.

A szó pedig folyton csak folyt köztünk: férfiakról, nőkről, gyerekekről, munkáról, szexről, könyvekről, filmekről, színházról, zenéről, szexről, politikáról, életközepi kérdésekről, szexről, sportról, diétáról, klimaxról, halálról, miközben hol élvezettel, hol idegesen ettünk, ittunk, dohányoztunk. De legfőképpen, vágytunk. Ez nem a boldogtalanság elfojtott vágya volt, hanem a teremtsünk magunknak valamit közösen vágya, amiben kiteljesedhetünk, ami jó lesz nekünk, amitől majd boldogan élünk, amíg meg nem halunk. Aztán a női western első pisztolylövéseire már jöttek is a többiek, mind munka mellett dajeroló nők.

Mára van köztünk építész, vállalkozó, környezetvédő, muzeológus, fotós, egyetemi oktató, exújságíró, kommunikációs szakember, fesztiválszervező, színházrendező, dramaturg, szerkesztő. Úgy is igaz, hogy van köztünk aki akrojógázik, aki DJ, aki energikus energiapolitikus, aki most tanult meg vezetni, aki még most is példaképeket gyűjt vagy street fashion modelleket szólít le közterületen, aki elemez, aki kérdez, aki főz, aki vegán, aki felolvas, és olyan is, aki pandémia idején is virtuális kiállításokra jár vagy utazik. Együtt bármit kiolvasunk utólag a csillagokból is, de nincs még köztünk Mérleg és Szűz.

Mind arról álmodoztunk, hogy legyen egy hely, ahol pont annyira vesszük magunkat majd komolyan, mint amennyire elvárjuk, hogy komolyan vegyenek minket, 40-50 feletti nőket! Ahol csak arról írunk és olvasunk, ami minket érdekel, ahol függetlenek és felvállaltan szubjektívek lehetünk, ahol melltartó nélkül és formás szarkalábakkal is szépnek láthatjuk magunkat. És legfőképpen, ahol töltekezhetünk, erőt és reményt adva más nőknek és női közösségeknek is ahhoz, hogy merjenek belevágni, létrehozni, nembéoldalazni, látszani és főleg játszani és röhögni, utóbbit elsősorban önmagunkon. A dajer.hu 2019 húsvétján született, feltámadáskor.

2019 tavasza és 2020 ősze között kizárólag önkéntes munkából működtettük a magazint, majd egy tavaly júniusi adománygyűjtő kampányunknak köszönhetően, 2020 szeptemberétől 1.839.108 Ft-ból gazdálkodhattunk. A támogatásokból jelenleg is heti minimum három megjelenést biztosítunk (részletesebb beszámolóink itt) vegyes műfajban (cikk, fotó, podcast, zenei mix), fejleszteni tudtuk a dajer.hu webfelületét, professzionálisabbá tettük a háttérmunkát (két szerkesztő, korrektor, designer és képszerkesztő) és több közösségi platformon is jelen vagyunk (Instagram, Facebook, YouTube, Spotify). Az elmúlt két intenzív évünk után örömmel jelenthetjük, hogy mivel ötletekben és tervekben kifogyhatatlanok vagyunk, február 26-án benyújtottuk a Dajer Alapítvány a negyven feletti nők társadalmi láthatóságért nevű civil szervezet bejegyzésére vonatkozó törvényszéki kérelmünket is.

Bár a középkorú nők még a spájzban vannak,  de a mi spájzunk lassan kiürül, ezért most új utakat keresünk a dajer.hu rövid és hosszú távú fenntartására egyaránt. Nem titkolt célunk, hogy egyre több olyan olvasónk legyen, aki akár rendszeres, havi kisadománnyal is támogatni tudja a működésünket. De mostantól, akár egy-egy cikkünk alatt is kifejezheted a tetszésedet azzal, hogy támogatod egy következő cikk elkészültét!

Közeledve a húsvéti második születésnapunkhoz, most nem nőnapot, hanem egyenesen nőhónapot hirdetünk, és március 8-án elindítjuk a dajer.hu „A tartós hullámnak ára van!” mottójú második támogatásgyűjtő kampányunkat. A négyhetes kampány különlegessége, hogy most férfiak is írnak a magazinba. Olyan felkért barátaink, ismerőseink, olyan matronálóink, akik ezzel a közreműködésükkel támogatják a dajer.hu közösségének céljait és a magazin fennmaradását! A kampányarculat Bene Andrea grafikus pro bono munkája, neki is nagyon hálásak vagyunk.

Köszönjük nekik és mindenkinek, aki lehetőségei szerint támogat minket! Legyél Te is a matronálónk!

Barna Era, főszerkesztő

Az alábbi (ingyenesen megtekinthető) motivációs videóban pedig egy spirituális utazásra hívjuk mindazokat, akik fogékonyak a lélektől-lélekig kapcsolatteremtésre, de főleg a szellemi és ANYAGI világ összekapcsolására, átjárhatóságára. A videóban elhangzó bármely instrukció korábbi meditációs tapasztalat nélkül is könnyen követhető. A támogatást segítő meditációs gyakorlatot Miklusicsák Aliz vezeti: