boritokep 2

Outfit VI. – fotósorozat

Ki tudja, Bihari Ágnes street fashion sorozatából idővel talán egy gyönyörű Dajer naptár is születhet, ünnepelve ezeket a csodás negyven feletti nőket! Őszi, téli utcai kollekciókat láttunk már és most itt van egy szinte tavaszi is. Alkalmi modelljeink pedig most sem kevésbé szépek és izgalmasak, mindegyikük egy-egy megkapó, titokzatos nő-történet…

Kék, piros, barna, fehér, fekete – ezek az Outfit mostani kiadásában látható színek. Egyik sem az „év színe” (amire sorozatunk legutóbbi részében utaltunk már), de mindegyik nagyon jól tud állni,  ha olyan hangulatunk van. Felvetődhet a kérdés, hogy a ruházatunk színe a napi hangulatunkon túl elárul-e valamit a személyiségünkről is? Vagy arról, hogy milyen képet szeretnénk sugározni magunkról a külvilág számára?

Mindenesetre mostani alanyaink ezekben a színekben és így érzik jól magukat: (mehet a találgatás, nem feltétlenül ebben a sorrendben láthatóak a modellek!)

Zsuzsa (82), Anita(49), Amál(61), Ildikó(54), Zsuzsa (46), Katalin(54), Dia(67)

 

1 Amal 61 scaled

 

2 Anita 49 scaled

 

3 Zsuzsa 82 scaled

 

4 Zsuzsa 46 1 scaled

 

5 Ildiko 54 scaled

 

6 Katalin 54 scaled

 

7 Dia 67 scaled

A színeknek a fogyasztásra – és azon belül az öltözködésre – gyakorolt szerepe  megkérdőjelezhetetlen. Az egyes színárnyalatok hatása széles spektrumot ölel át a nyugtató, ellazító érzetektől kezdve az élénkítő benyomásokon át a szorongást kiváltókig.  Olvasom, hogy tekintve a színek dominanciáját az életünkben, joggal feltételezhetnénk, hogy a szín-pszichológia egy alaposan megkutatott tudományos terület – legalább is ezt állítják a téma ismerői – de meglepő módon eddig elég kevés tudományos alapossággal elvégzett elméleti és empirikus munka született a színek pszichére gyakorolt hatásairól.  Egy biztos: az, hogy mit érzünk egy szín láttán, mélyen gyökerezik a  kultúránkban és a személyes tapasztalatainkban is.

Néhány, a szín témakörében íródott, korántsem  tudományos igényű cikk átnézése után, hadd játsszak el az olvasottakkal és hadd tegyem ezeket a felvállaltan szubjektív megállapításokat legutóbb fotózott alkalmi modelljeim színválasztásai kapcsán, de szigorúan nem rájuk vonatkoztatva!

Kék:

A sokak által kedvelt kéket a nyugalomhoz és a biztonság érzetéhez társítják, talán azért, mert a természet fontos alkotóelemeit – az eget és a vizeket – is ilyennek látjuk. De sugallhat szomorúságot vagy korlátok közé szorítottságot is. Bónusz: a kék a legkevésbé étvágykeltő szín, diétához remek választás!

Barna:

A választható 18 szín közül a barna az ötödik legkedveltebb szín. A természetben való előfordulása (földszín) miatt a stabilitás, az ellenállóképesség és a megbízhatóság  kapcsolódik hozzá – de a magány, az izoláció színe is lehet. Konvencionális választásnak számít, bár bizonyos környezetben igazán szofisztikáltan hathat.

Piros:

Erősebb érzéseket kelt, mint bármely más szín. Tűz, vér, veszély, energia, agresszió, dominancia, hatalom, szenvedély, vágy…. Gazdag jelentéstartománya miatt a piros használata egyes területeken ikonikus is. Izgalmas!

Fehér:

Tisztaság, frissesség és ártatlanság – mi más?  Ugyanakkor hideg, sima és steril benyomást is kelthet. A keleti kultúrákban ez a szín a szomorúság és a halál témaköréhez is kapcsolódik.

Fekete:

A fekete nincs rajta a színpalettán, mert – ha úgy vesszük – nem is számít színnek. Azaz hogy egyszerre minden színnek számít, vagyis magába foglal mindent. Pozitív felfogásban az eleganciát, az attraktivitást, erőt, társadalmi pozíciót,  a spektrum negatív végén pedig a dühöt, a pusztítást és a gyászt fejezheti ki. Öltözékként sztereotipikusan az elegancia, de a kriminalitás is kötődhet hozzá. Sokoldalú!

A Szerző írásai a dajer.hu-n:

Outfit V. – fotósorozat
Outfit IV. – fotósorozat
Outfit III. – fotósorozat
Outfit II. – fotósorozat
Outfit – fotósorozat

You rock, girl! Bihari Ágnes gyorsfénykép-tárlata

Tetszett Önnek ez az írás?! Ha igen kövessen bennünket a Facebookon és az Instagramon!

A képek a szerző tulajdonát képezik, melyek a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján jogvédelem alatt állnak.