(c) Ágnes Bihari

Outfit – fotósorozat

Már az induláskor azt mondtuk magunkról, hogy a dajer.hu elsősorban azoknak a 40-50 feletti nőknek készül, akik már sokat megéltek, érettek, de szépségük, tudásuk és erejük  sokszor láthatatlan. Ők azok, akik nincsenek TV reklámokban, óriásplakátokon vagy a Vogue-ban, de itt vannak a Dajeren! Ha elmúltál negyven, Bihari Ágnes most induló streetfashion fotósorozatában akár te is lehetnél! Lehetnél? 

Az Öndivatbemutató ugye megvan? Hajas Tibor zseniális 17 perces videója 1976-ban készült a budapesti Moszkva téren az “utca emberéről”, aki több tucat alakban – nő, férfi, idős, fiatal –  szeli át a mindig forgalmas teret, miközben megáll egy percre és a kamerába néz. Ágyékon feszülő trapéznadrág vagy térdig érő lapszoknya, sötét poncho vagy drapp műszőrmés kabát, kopott öltöny vagy kinyúlt pulóver; a kézben táska, retikül vagy szatyor. A megállított “modellek” nem csinálnak semmit, csak képviselik önmagukat. Meg persze a hetvenes évek szűk levegőjű Magyarországát, a puha diktatúra formai esetlenségeit. Az Öndivatbemutató gazdag jelentésrétegeire az azóta eltelt évtizedekben rárakódott még néhány, és kapott egy retro patinát. Ha lehet, még torokszorítóbb lett. Tökéletes korkép.

Az utca embere mint modell vagy kvázi divatmodell persze ritkán hordoz a fenti példához hasonlóan gazdag és sokrétű jelentéseket. A különféle vizuális műfajokban  – főleg a fotográfiában – a streetfashion kategóriába sorolható képek többsége csupán azért készül, hogy felvillantson egy színt, hogy megmutasson valakit, akinek az öltözködése, a megjelenése kicsit más, mint az átlag, akire ,jó ránézni. Mindegy hogy bátran választ színeket és fazonokat, vagy kifinomultan elegáns –  jól hordja azt, ami rajta van, átsüt a ruha szabásán a személyisége.

Az utóbbi években blogok és fotósorozatok ezreiben láthatunk utcai, hétköznapi modelleket. Ha beírjuk az Instagram keresőjébe a ‘streetfashion’ szót, 28 millió találatot ad ki, és akkor még a különféle tag-variációkat nem is említettük. Igaz, ezeknek az alkalmi modelleknek a túlnyomó többsége ránézésre maximum 35 éves, a korban e felett lévő korosztály divat-modellként úgy tűnik, kevésbé vonzza a telefonok és kamerák optikáit.

Gondoltam, megpróbálom tágítani ezt a teret. A következő hetekben, miközben amúgy is járom a várost, próbálok olyan, velem (nagyjából) egykorú nőket találni, akik nem a beolvadást és a finom visszahúzódást választják, hanem a jól láthatóságot. Még csak pár napja próbálkozom ezzel, de az már látszik, hogy nem is olyan könnyű feladat.

Első nekifutásra kevés olyan középkorú nőt láttam, aki kifejezetten egyedi, vagy üdítően önazonos csomagolásban lépne az utcára. De hát ez még csak az eleje, remélem a következő hetekben ér még meglepetés! A mobilomat mindenesetre továbbra is csőre töltve hordom magammal.

Ime, az első, random merítés. Az olvasóra bíznám a nevek/korok párosítását a képekkel!

Gyöngyi (56) Krisztina (41) Fatime (44) Cecilia (58) Erika (65) Andrea (58) Ari (52) Szilvia (58)

IMG 5573 01 mini

 

2 fatime 02

 

3 ari 03

 

(c) Ágnes Bihari

 

5 erika 05

 

(c) Ágnes Bihari

 

7 szilvia 7d

 

(c) Ágnes Bihari

A Szerző írásai a dajer.hu-n: You rock, girl! Bihari Ágnes gyorsfénykép-tárlata

Tetszett Önnek ez az írás?! Ha igen kövessen bennünket a facebookon és az instagramon!

A képek szerző tulajdona, melyekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján jogvédelem alatt állnak.