borito

After-horoszkóp – Június

Túlnyomásos migrén nyári Mancsőrjáratok idején,  hómofisz tetőfelújítással. Hogyan hat az Omikron a női egyenjogúságra és milyenek voltak a szép napok egy leköszönő Katásnál? Vágyak és elengedés, magaslatok és mélységek, kevesebb önsajnálattal. Fesztiválozás gardedámként és woolf-cut frizura utáni fejkendős hetek. Kitartóan várakozó jógamatrac és hulahoppkarika, kapcsolatlezáró szertartás és a kriplihónapban önmagadnak tett ígéret, hogy egyszer megjavulok én. After-horoszkópunknak most is az a lényege, hogy utólag, az előző hónapra olvassuk ki a csillagokból, mi történt veled, – vagy velünk, a szerkesztőség tagjaival –  ami lássuk be, most különösen nagy mázli, hisz csillagjós legyen a talpán, aki most mer előre, az előttünk álló őszre nézni! Nem csoda, hogy a mi Mérlegünk ki is dőlt a nyárra, a harmónia és alkalmazkodás csillagjegye időt kér, ahogyan mi is a nyári vakáció után tekintünk majd legközelebb vissza…

KOS

kos 1

Helló, Kos! Rés a présen érzéssel indult a júniusod. Rohangálással, készülődéssel, de lássuk csak, miért is? Évek óta neked a június nemcsak a nyár kezdetét, iskola-óvoda végét jelenti, hanem egy adománygyűjtő kampányt is, amiben valamilyen módon részt veszel. Ebben az évben arra vállalkoztál, hogy egyik álmodat hozod létre és összerakod a zenekarodat, mint egy puzzle játékot. A kirakósban az a jó, hogy akkor is sikerélményed van a végén, ha a több ezer darabból néhány kocka hiányzik; itt is így volt, a végén még jó sok hiányos folt volt, de a közös játék, a sok próba, zenélés boldoggá tett. Viszont a megfeszített tempó végén jött a migrén, ami már hat éve nem volt jelen az életedben. Ezen gondolkozz el, mert azt jelenti, hogy túlnyomás alatt tartottad sokáig a fejed… A nagy munka után jólesett a Bánki-tó vize mellett pihenni és a családdal lenni, majd felkészülni arra, hogy kezdődik a nyári vakáció és két gyereket kell szórakoztatni szeptemberig. Nem, erre nem lehet felkészülni… Napi több óra Fortnite, Mancsőrjárat, közben örökké lelkiismeret-furdalásod van, mert nem töltesz elég időt a gyerekekkel… Engedd el a megfelelést!

 

BIKA

Bika

Az Ikrek havában még a nőstény Bika is ambivalens, avagy minden jóban van valami rossz. Beköltöztél az új lakásba. Aztán egy hét múlva elkezdték lebontani a tetőt közvetlenül a fejed fölül. Zaj, por, furi alakok és egy komplett beázás esélye. Arról nem beszélve, hogy azóta is a dobozok uralják a teret. Beköltözés után ugyanis egyfolytában valamely európai városban tanulmányoztad, miként lehetne Budapestet a klímasemlegesség irányába fejleszteni… Szóval itthon csak magadnak nem tudtál démétéri minőségben otthont teremteni. A Szaturnusz retrográd lehet az oka, hogy egy brüsszeli rendezvényen – mintha csak 2019-ben lennénk – ledöntött a lábadról az aktuális járvány. Ez aztán egy hétre hómofiszra kényszerített, aminek köszönhetően számos újabb doboz kiürült. Szerelmi életedben változás nem történt, mivel ez a dolog nem létezik.

 

IKREK

ikrek

Június neked félhónap volt. Pedig jól indult: rögtön az elején egy sikeres munkahelyi megmérettetéssel, aztán egy balatonozós, ajándéközönös közös családi szülinappal. Aztán hirtelen és váratlanul belefutottál Omikron pajtásba. Barátok nem lettetek: eléggé földhöz (ágyhoz) vágott, felrúgta a terveidet, az anyás-anyósos-kutyásos vízparti hosszú hétvégétől a nyáresti koncertig. Életedben először voltál táppénzen – végül is ezt is ki kell próbálni, bár így nem sok esélyt tudtál adni a szerelmi életedet felforgató ígéretes helyzeteknek („kiváltképp akkor, ha nem zárkózik be” – ahogy az ígéretes kolléga írta). Sokáig voltál negatív, tömérdek tesztet vásároltattál a kedves szomszédokkal, de a hipochondriád egyik pozitívuma is megmutatkozott: minden előírásos vitaminból és gyógyszerből volt elég otthon. Az ágyban, mivel mást csinálni nemigen tudtál, végignézted a Briliáns barátnőm összes évadát, és rá kellett jönnöd, hogy nagyon megmozgatott ez a női egyenjogúsági téma olaszos nápolyiba csomagolva – érzékeid kiélesedését a Vénusz a Bikában is erősíthette. Amikor egy péntek reggel (két negatív teszttel!) végre kiszabadultál, meg sem álltál Dinnyelaposig, a szokásos nyárnyitó baráti összejövetelig, és úgy csobbantál bele a langymeleg Körösbe (és a júliusba), mint egy boldog sellő.

 

RÁK

rak

Júniusban a Rák jegyet a Vénusz irányította, ez legalábbis derűsebb napokat és kedvesebb érzéseket hozott, mint az előző időszakok. Ha általános kivizsgáláson vagy valamilyen orvosi vizsgálaton vettél részt, akkor egyrészt szerencsés vagy, mert valami csoda folytán bekerültél az összeomló magyar egészségügy titkos réseibe (vagy sokat fizettél), másrészt örülhetsz, mert ezek a vizsgálatok sem mutattak bajt. Nagyon vártad az első nyári hónapot, mert egy izgalmas találkozást és az év első, de nem utolsó utazását is elhozta. Ha hosszabb külföldi tartózkodást, netán emigrációt fontolgatsz, júniusban ezekhez is közelebb kerültél, legalábbis fejben. A pénzügyeid is jól alakultak, és ez így is maradhat még nyáron, utána pedig jön a tanácstalanság, ha te is a KATA körébe tartozó Rák voltál eddig. A júniusi bizakodás egére azonban ez még nem borított felhőket.

 

OROSZLÁN

oroszlan

Vágyak és elengedés, nagyjából e körül keringtél megint. Bár tűzjegy vagy, a nyár az neked mégis csak a víz. Adtál belőle magadnak már medencét sokat, tavat és folyót párszor, a tenger után sóvárogsz. Úsztál, eveztél, a legtöbbet mégis a víz látványa adott, a csendes bámulás. Sok örömet nyújtó mozgás és még több vágy arra, hogy csak tartsanak meg és vigyenek a hullámok. Egész hónapban érezted, hogy változás kell, jön, lesz. Kipakoltad a kisszobát végre, és elajándékoztad a dobozokat. Néhány, átmenetileg jó ötletnek tűnő programmal emlékeztetted magad arra, hogy miért nem mentél évekig olyan konferenciákra, workshopokra, amelyekből nincs mit töltekezned. Kis híján nyertél egy díjat, de aztán maradt a tapasztalat. Sikeresen letoltál egy vízközeli adománygyűjtő kampányt, amiben még soha ennyire nem élvezted a támogató társaságot és a kétéltűséget. Vagy a három-… vagy a többéltűséget. Láttad magad utazónak, vezetőnek, újságírónak, showmannek, masszőrnek, anyának és feleségnek, középkorú nőnek macskával, oroszlánnak. Volt színpadi reflektorfény és kongó ürességérzet. Úszol tovább, naná, de azért szólok, jön az ősz, és néha gyere már ki a vízből, lila a szád!

 

SZŰZ

virginNéha egyszerűen más perspektívából kell nézni a dolgokat: felmenni egy hely tetejére vagy alámerülni a tengerbe, rosszabb esetben az uszoda medencéjébe. Június a magaslatokról és a mélységekről szólt: vannak ilyen hónapok, amikor akár szélsőséges érzeteket is megtapasztalva, de végül összeállnak a dolgok. Ez történt veled is, megmászva hegyeket, szentélyeket, alámerülve a vízbe szigetek partjainál. A perspektívaváltás fakadhatott helyváltoztatásból is, vagy abból, hogy a megszokott, ismert helyeket elkezdted más szemmel nézni. De az is lehet, hogy megpróbáltál ugyanarról (például egy kiállításról egy tárlatvezetés alkalmával) máshogy, más szavakkal beszélni. Vagy úgy, hogy új baráti kapcsolódásokat kerestél, olyan emberekkel, akikkel most éppen több a közös tapasztalatotok, és meg tudjátok osztani egymással a nehézségeket. Egyszóval júniusban egyszerre történt nagyon sok minden és mégis lassan folyt az idő, meg tudtál élni dolgokat, amik örömöt okoztak, és kevesebb időt szenteltél önmagad sajnálatának és a problémák túlanalizálásának. 

 

SKORPIÓ

9975396

Fel kellett lapoznod a naptárad, hogy fel tudd idézni mindazt, amit a nyár első hónapja hozott, mert néha úgy érzed, hogy úthengerként rohan át rajtad az élet. Aztán szép lassan derengeni kezdett, hogy számtalan kisebb-nagyobb, de nyűgös feladatot végeztél el, amihez nyilván a Mars Halak csillagképben való előre tartó mozgása segített. Emésztőgödör-szippantástól a leszakított internetkábel megjavíttatásán át a közművekkel való szerződések és viták erdejében is bolyongtál egy darabig. És mivel enyhe fokú hipochondriában szenvedsz, lehetőség szerint részt veszel szűrővizsgálatokon, így az idei mammográfiát sem hagytad ki, és jó jelnek veszed, hogy azóta sem hívtak telefonon, hogy bármi gond lenne. És, ha már egészség: kiskutyád is újra tartogatott némi aggódni valót egy kisebb műtétjével. A Jupiter Kos jegyben elfoglalt helyzete komoly munkaterhelést is hozott, és ha mindez nem lenne elég, egy lakásfelújítás is része lett az életednek, amivel – a jelenlegi helyzetet és árakat elnézve – hosszabb együttélésre számítasz. De azért jó is történt, hisz a Vénusz stabilizálta a lassan egy éve tartó romantikus kapcsolatodat, és már egyre több alkalmad nyílt barátaiddal is megismertetni a szerelmedet. Voltak tehát szuper együttlétek, régi barátokkal töltött surányi hétvége, és egy rapid visszatérés két év után a fesztiválozás világába. Az év egyik talán legmelegebb napja volt, amikor két tinédzsert kísértél első fesztiváljukra, Orfűre. Ott és akkor még próbáltál nem belegondolni az elkövetkező hetekben és hónapokban ránk köszöntő nehézségekre, de ahogy közeledett a június vége, úgy növekedett benned a szorongás.

 

NYILAS

kos

Júniusban csoda történt: csípős, szúrós nyíl- és nyelvhegyedet lecserélted valami szívecskésre. Vicces és empatikus voltál, talán mert végre lezárult a tanév. A végére már vonszoltad magad. Még gyorsan buliztál kettőt a kollégákkal, volt csajos hétvége, sportszombat és ünnepélyes évzáró. Kigondoltad, milyen pazar farkas-frizurát (woolf cut) vágatsz magadnak, de már a fodrásztól kendővel a fejeden mentél haza. Mondjuk úgy, hogy nem a legsikeresebb fazont vágták neked. Ezért csakis retrográd Merkúrt és Szaturnuszt okolhatod, nem a fodrászt. S már mentél is csapatépítő táborba (továbbra is kendővel a fejeden), ami eddigi csapatélményeid legjobbika volt. Szárnyaltál a Nyilas telehold hátán. Hónap végére elmerültél az internet bugyraiban, megvolt a kihagyhatatlan sorozatzabálás meg a grand finálé is. Az utolsó napok lázas vásárlással és készülődéssel teltek; az újholddal együtt elrepültél a Peloponnészoszi-félsziget varázslatos déli csücskébe.

 

BAK

bak

Az Ikrek hava állítólag arra késztetett, hogy új szokásokat vegyél fel a tested érdekében. Megvolt tehát az égi ösztönzés arra, hogy az összehordott sporteszközeid (kisebb súlyzó, nagyobb súlyzó, vékony gumikötél, vastag gumipánt, parafával bevont jógamatrac, hulahoppkarika stb.) előjöjjenek végre a polc alól. Ott pihennek ugyanis, félrerakva, de azért mégis szem előtt. Hát, sajnos most sem mozdultak meg. Kérlek, kérlek, engedj a csillagok kényszerítő erejének! Emlékezz: ebben a hónapban a Vénusz az Uránusszal találkozott a Bikában, te pedig egy rég nem látott jóbarátoddal itt Budán, aki hazalátogatott a tengeren túlról. Az a kb. 10-15 kiló, amivel azóta burkoltad be magad, hogy nem látott, őt is meglephette, bár nem mutatta. Jó volt megint fecsegni, enni, merengeni együtt esténként az egyre teltebb Hold alatt. Azóta is hőség van, és szinte reménytelen közéleti állapotok. Tarts ki, egyszer minden jobb lesz. De legalábbis hűvösebb.

 

VÍZÖNTŐ

Vízöntő jegy

Kivételesen, a meleg és szárazság ellenére, a hónap pazarul indult, hegyek lábánál csudajó emberek társaságában, ahol büszkén és ünnepélyesen lebonyolítottad életed első kapcsolatlezáró szertartását. Jobb volt, mint egy lagzi. Kicsit duzzogtál amiatt, hogy felnőtt emberek nem bírnak felnőni. Fájdalomdíjként megajándékoztak egy kétórás masszázzsal. Eltemetted első osztálytársadat, ami eszedbe juttatta, hogy bizony megérkeztél oda, ahol egyformán jó vagy életre vagy halálra. Az életigenlés a Pride-felvonulás formájában köszönt rád, no meg a gyereked apja is, aki 3 év után végre eljött a focibajnokságra – józanul. Volt hálával teli tízmilliószoros nap, Shibari és házimozi: Nancy tündökölt Leo oldalán. A nemzetközi filmfesztivál elhozta a barátnőd által pazarul megvágott filmet, és – bár ujjongva készültél – a várva várt DakhaBrakha koncert (teljesen jogosan) morbid akkordokat pengetett. Lenyomtál egy kétnapos rajztanfolyamot, aztán a gyerekek elmentek vakációzni, és rádszakadt július kánikulája.

 

HALAK

9975404

Eldöntötted, hogy megjavulsz, és megpróbáltad befizetni szinte az összes elmaradt közüzemi, internet- és telefonszámlát. És valami racionalizáláson töröd a fejed, ha már erre nem lehet felvenni egy asszisztenst – bár lehet, hogy csak jól kellene férjhez menni. Elszántságod (mármint a megjavulásra, és nem a férjhez menésre) vélhetően abból a körülményből származott, hogy kicsit rád járt a rúd júniusban: belevágtál egy adománygyűjtő kampányba, amit azért nem tudtál végigcsinálni, mert másfél hétre kidőltél valami barátságos megfázásban, aztán egy lájtos térdrándulás, szóval akárhogy is nézzük, kriplihónap. Kellett valami lendület! Egy kicsit javítottál a mérlegen egy rövid utazással és szabadsággal az ókori Athénba – ahol viszont veled szorult az időgépbe egy világító medúza is, és jól megharapott. Úgyhogy fizikai előmeneteled nem volt példásnak mondható ebben a forró júniusban, de így legalább lesz hova fejlődni a következő hónapban.

 

Tetszett ez az írás?!
Ha igen, kövess bennünket a Facebookon, Instagramon, iratkozz fel a Youtube-, Podcast– vagy Spotify csatornánkon!

És ha teheted, támogasd, hogy a jövőben is legyenek after-horoszkópok! Különben hogy is tudnád meg, hogy mi történt veled az előző hónapban, hát nem??