Otthon melege program

Otthonának (m)elege, avagy fűtsünk mosógéppel!

Az Otthon melege program már több éve kiírásra kerül, változatos formában. Van, amikor nagy háztartási gépek cseréjére (hűtőgép, mosógép, szárítógép), és van, amikor fűtéskorszerűsítésre lehet pályázni – most épp konvektorcserére. A reménybeli pályázók egy része rögtön az egész levelet a subjectbe írja, mások máris segítségre köteleznek – meséli Csicsely Piros, pályázati tanácsadó.

Amikor Irén vagy Irénke néni is elhiszi, hogy az Otthon melege program neki is szól, akkor ír nekem egy levelet, hogy ő is szeretne egy szeletet abból a tortából, amit a tévében, a rádióban a reklámban hirdetnek. Ő is szeretne új mosógépet, hűtőgépet és legalább egy új konvektort… NEM, új fűtésrendszert nem szeretne, mert az túl nagy falat.

A kormány ismét a kisnyugdíjasok és az alacsony jövedelmű családok érzékenységi küszöbét célozza be , most épp konvektorok cseréjére pályázhatnak Magyarország lakói. Ezekben az időszakokban megnő a levelesládámban a kisnyugdíjasok és – az írások tanúsága szerint – szegényebb emberek küldeményeinek száma.

Látom magam előtt, ahogy ezek az emberek ülnek a tévé előtt, rádiót hallgatnak mosogatás közben, vagy épp a kerítésen támaszkodva a szomszédtól hallják, hogy ingyen osztják a mosógépet. Pályázz te is, az Irén is nyert az utca végén! Erre felélénkül az örökké reménykedő ember határtalan képzelete, hogy talán neki is lehet új háztartási gépe

Az első akadály aztán rögtön fel is merül, hogy na de hol kap erről tájékoztatást, vagy hol is osztják például a mosógépet. A kisnyugdíjas maximum addig ül a tévé előtt, amíg újra nem mutatják a reklámot, a másik reménykedő meg elkezd kérdezősködni. Egy szó biztos, hogy beleég az agyba: a pályázat. Azt még meg lehet fogni. Ugyan nem nagyon tudja, mi az, de valahogy úgy érzi, általa közelebb kerül a szerencséhez.

A következő nehézség, hogy nem mindenkinek van számítógépe, de ha van is, nem mindenkinek van internetkapcsolata. Digitális programok ide, ingyenes, állami számítógéposztások oda, még mindig vannak Magyarországon olyan elszegényedett területek, olyan lakások, ahol ezek bizony hiányoznak. Emiatt a települési önkormányzatoknál is megnő a kisnyugdíjas-forgalom, mert lázasan és – azt gondolom – jogosan érdeklődnek, hiszen szeretnének részesei lenni ennek a minden csapból folyó programnak.

Én is megkapom a leveleket, mert úgy hozta a sorsom, hogy pályázatokkal foglalkozom. Szociálisan érzékeny lévén, mint a ringlispíl, forgok magam körül, amikor jönnek az ország elmaradott régióiból a kétségbeesett jajkiáltások, kérelmező levelek. Nekem, szegény embernek, kispénzű nyugdíjasnak nincs más lehetőségem, mint ez a pályázat, hogy a besárgult, bebüdösödött hűtőt, mosógépet lecseréljem. Fázom, mert már ócska a konvektorom, csak vacakol, és talán egy újjal nem kellene órákat eltöltenem azzal, hogy folyamatosan nyomom a tűzszikra gombot, vagy mondjuk nem csak két fokozatra tudnám beállítani a fűtésfokot.

(Persze a konvektorcsere-program ésszerűtlensége, vagy fogalmazzunk úgy: igen alacsony fokú klímaprobléma-érzékenysége egy másik írás izgalmas témája is lehetne.)

És a pályázni vágyók azt sem tudják, hogy azzal még egyáltalán nincsenek előrébb, ha van számítógépük és internetkapcsolatuk, sőt arra is van lehetőségük, hogy valakivel elkészíttessék a pályázatot. Abban az esetben, ha nem olyan háztartásigépük van, ami a program során lecserélhető (pl. A+++ hűtőgép), csak a kormány által kijelölt viszonteladóknál, ha nem tudják megoldani a távolság(ok), mint üveggolyó, leküzdését, a remény elszáll s csak a gondolat marad.

Az sem baj, ha a beadási határidő napján, startra készen ülnek a számítógép előtt és a pályázati felület megnyitásakor szélsebesen töltik fel a már maguk mellé kikészített adataikat. Nem kell meglepődni, ha a rendszer összeomlik, és azon sem, hogy ilyenkor nincs senki, aki felvegye a telefont az információs pultban, hogy esetleg elnézést kérjen, és azt mondja, bocsánat, kicsit rosszul mértük fel a rendszer teherbíró képességét. Nem, majd kiírják, mint tavaly, hogy figyelemmel voltak egy másik nagy állami szolgáltatóra, aki épp áramszünetet okozott egyes térségekben, és mivel ez a pályázat igen érzékeny a társadalmi problémákra, rögtön beadási időpontot változtattak, a lakosságra való tekintettel. Az állami gondoskodás mutatkozott meg tegnap is, hiszen a  konvektorcsere-pályázat beadási határidejét is eltolták két nappal, figyelembe véve, hogy a konvektorcsere-pályázat és az SZJA-bevallás beadásának időpontja nem egyezhet. Ez a két feladat együtt túl megterhelő lenne a pályázni szándékozó lakosság számára.

S itt, megállva egy pillanatra ebben a gondolatfutamban, nem tudom eldönteni, hogy a kormány társadalomérzékenysége a reménykeltésben vagy a lakosság tehermentesítésében mutatkozik-e meg jobban. Avagy nem lenne-e jobb a promóciókban, hírverésekben egyértelműen fogalmazni, úgy, hogy abból egyértelművé váljon: az otthon melege az Otthon melege program segítségével csak az eleve jól felszerelt háztartásokban biztosítható.