IMG 20201113 215602

Tárgyszó: örökbefogadási kérelem miniszteri különös méltányosságért

„Minden örökbefogadás esély egy teljes, boldog életre.” – mondta idén júniusban Novák Katalin családpolitikáért felelős miniszter, akkor még nem hozzátéve, hogy kivéve, ha ezt az esélyt egy egyedülálló nő vagy férfi szeretné megadni. A héten vált ismertté az a törvénymódosítási csomag, amelynek többek közt az is része, hogy – a rokonok és a szülő házastársa általi örökbefogadás kivételével – csak házastársak fogadhatnak örökbe. A tervezet azt is kimondja, hogy a  miniszter „különös méltánylást érdemlő esetben” megállapíthatja az egyedülálló személy szülői alkalmasságát. Papp Dóra, júniusi adománygyűjtő kampányunk egyik nagykövete és vendégszerzőnk elképzelte, milyen lesz az örökbefogadás a nem túl távoli jövőben.

 
Tisztelt Családpolitikáért felelős miniszter asszony!
 
 
 
Azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok Önhöz, hogy engedélyezni szíveskedjen 2022. május 12-én kelt örökbefogadási kérelmemet. A TEGYESZ szakvéleménye szerint alkalmas vagyok, de további lépéseket csak azután tehet az intézet, ha megkaptam a különös méltányosságot.
 
Szeretnék röviden bemutatkozni. 40 éves egyedülálló nő vagyok, Nyíregyházán születtem, háromgyerekes kispolgári családban nevelkedtem, jártam egyházi fenntartású középiskolába. Már a főiskola és egyetem alatt is dolgoztam. Nem tudtam ingatlant vásárolni a fővárosban, albérletben élek.
 
A törvényi előírásoknak megfelelően férfi és nő házasságából születendő gyermekkel szerettem volna megajándékozni a nemzetet, de nem így lett. Gyermektelenségem összefügg azzal, hogy kapcsolataim szakítással véget értek. Nem könnyű, de utólag is meggyőződésem, hogy jobban jártunk így mindannyian.
 
 
Kérelmem indoklása:
Szeretnék a társadalom megbecsült tagja lenni anyaként. Hallottam már olyat is, hogy gyermekkel jobb partinak számítanék. Több korábbi próbálkozás után a 2020 óta váltakozó intenzitású járványügyi helyzet sem könnyíti meg a dolgomat, és az idő gyorsan telik, minden évvel szebb és okosabb leszek, de fiatalabb nem.
 
A gyermek felneveléséhez szükséges körülményeket egyedül meg tudom teremteni: a 2. sz. mellékletben csatoltam az elmúlt 2 évről a kereseti igazolásokat, valamint munkáltatóm szándéknyilatkozatát, hogy az örökbefogadást követő szabadság után visszatérhetek jelenlegi állásomba. A mellékkeresetemet biztosító vállalkozásomat szüneteltetni szándékozom, amíg a gyermek el nem éri a kisiskolást kort, hogy a beilleszkedésre több időnk legyen közösen.
 
A 3. sz. melléklet tartalmazza azon ismerőseim elérhetőségeit, akik a magánéleti vagy szakmai utamról adott információkat alátámasztják vagy kiegészíthetik.
 
Jelen kérvény aláírásával tudomásul veszem, hogy az Örökbe Magyarország programba jelentkezéssel automatikusan regisztrálok a Három királyfi, három királylány platform társkereső programjára, melynek eseményein 3 évig részt veszek, és a találkozók idejére jogosult vagyok kedvezményre a Csicsija állami bébiszitter-szolgálatnál este 6 és 10 között hétköznapokon – hétvégén úgyis kirándulunk.
 
 
Ha kérvényemmel kapcsolatban kérdés merülne fel, bármelyik elérhetőségen örömmel válaszolok.
 
 
Mihamarabbi válaszában bízva, tisztelettel,
 
 
Papp Dóra
 
 
 
Kelt Budapest, 2022. június 1.
 
 
 
A fenti írás fikció, mindennemű egyezés a valóssággal csupán a véletlen műve.
 
Fotó: Papp Dóra