kaffka1

Kaffka Margit: Színek és évek – felolvasás, 3. rész

Miklusicsák Aliz személyes ajánlója.

Egy hete írtam nektek, hogy mi, nagykárolyiak sem tudjuk pontosan, hol volt a Hétsastoll utca. Tippelgettünk csak, mert a második részben a leírás alapján nem egyértelmű, hol volt a Zimán-ház. Azóta az építész barátnőmtől kaptam egy régi térképet, amely szerint még csak nem is abban a körzetben volt az utca, amelyikbe Kaffka helyezte. Hogy ez miért olyan fontos? Mert – mondja az egyik károlyi dramaturg barátom – ebből arra következtethetünk, hogy az író, aki gyerekkora óta nem élt a kisvárosban, ilyenformán is használta a művészi szabadságot: más helyrajzi leírást adott meg. Ahogy az első részben Kaffka írja is: „meglehet, hogy amit ma az élettörténetemnek gondolok, az csak mostani gondolkodásom szerint formált kép az életemről”.

Nagykaroly map scaled e1605461331372

Nem véletlenül beszélek „részekről”, ugyanis nem én találom ki, mennyit olvassak nektek egy alkalommal. Kaffka Margit 24 részre osztotta fel a regényt, valószínűleg egy-egy ilyen részt adhatott le a Vasárnapi újság. Tehát ha követni szeretnétek a regényben az elhangzottakat, egyszerűen megtaláljátok. Kiszámoltam, így március közepére fejezem be a felolvasást.

Ez terápia is nekem, mert ebben az online zajban, photoshoppolt képi vibrálásban nagyon nehéz hetente visszatalálni, visszakanyarodni Magda nyugodt hangjára. Talán ez a legnagyobb kihívás, bár ebben a részben Kaffka már behoz dialógusokat is, ami más tempót ad az olvasásnak. Már értem, hogy fiatalon miért volt olyan dühítő olvasni a könyv első fejezeteit, nem értettem, miért van ennyi múltbéli, lassú leírás, amely az unalomig tud hasítani. „Jó regényt és effélét csak most szeretem igazán, és csak legutóbb tudom megismerni a jó írást a haszontalantól” – írja Kaffka. Hát, valahogy én is így vagyok vele.

Tetszett Önnek?! Ha igen kövessen bennünket a facebookon, youtube-on, podcast csatornánkon  és az instagramon!

Miklusicsák Alíz posztjai a Dajeren:

Kaffka Margit: Színek és évek – felolvasás 2.rész

Kaffka Margit: Színek és évek – felolvasás 1.rész

Tompa Andrea: Vaslaci – Szolidaritási meseolvasás a Dajeron!

Nő mindig mozgásban

Szállj ki a dobozból és szállj be a dalba! Interjú Nagy Bernadett énekessel

A huncut, a csibész… Emlékek egy anyáról

“A saját elképzeléseid, álmaid szerint élni sokszor kirekesztettséggel és magánnyal jár”

Kisszékes karácsony Ceausescuval

Csúszik a gyerek