kaffka1

Kaffka Margit: Színek és évek – felolvasás, 3. rész

Miklusicsák Aliz személyes ajánlója.

Egy hete írtam nektek, hogy mi, nagykárolyiak sem tudjuk pontosan, hol volt a Hétsastoll utca. Tippelgettünk csak, mert a második részben a leírás alapján nem egyértelmű, hol volt a Zimán-ház. Azóta az építész barátnőmtől kaptam egy régi térképet, amely szerint még csak nem is abban a körzetben volt az utca, amelyikbe Kaffka helyezte. Hogy ez miért olyan fontos? Mert – mondja az egyik károlyi dramaturg barátom – ebből arra következtethetünk, hogy az író, aki gyerekkora óta nem élt a kisvárosban, ilyenformán is használta a művészi szabadságot: más helyrajzi leírást adott meg. Ahogy az első részben Kaffka írja is: „meglehet, hogy amit ma az élettörténetemnek gondolok, az csak mostani gondolkodásom szerint formált kép az életemről”.

Dajer_Tamogatom

Nagykaroly map scaled e1605461331372

Nem véletlenül beszélek „részekről”, ugyanis nem én találom ki, mennyit olvassak nektek egy alkalommal. Kaffka Margit 24 részre osztotta fel a regényt, valószínűleg egy-egy ilyen részt adhatott le a Vasárnapi újság. Tehát ha követni szeretnétek a regényben az elhangzottakat, egyszerűen megtaláljátok. Kiszámoltam, így március közepére fejezem be a felolvasást.

Ez terápia is nekem, mert ebben az online zajban, photoshoppolt képi vibrálásban nagyon nehéz hetente visszatalálni, visszakanyarodni Magda nyugodt hangjára. Talán ez a legnagyobb kihívás, bár ebben a részben Kaffka már behoz dialógusokat is, ami más tempót ad az olvasásnak. Már értem, hogy fiatalon miért volt olyan dühítő olvasni a könyv első fejezeteit, nem értettem, miért van ennyi múltbéli, lassú leírás, amely az unalomig tud hasítani. „Jó regényt és effélét csak most szeretem igazán, és csak legutóbb tudom megismerni a jó írást a haszontalantól” – írja Kaffka. Hát, valahogy én is így vagyok vele.

Tetszett Önnek?! Ha igen kövessen bennünket a facebookon, youtube-on, podcast csatornánkon  és az instagramon!

Miklusicsák Alíz posztjai a Dajeren:

Kaffka Margit: Színek és évek – felolvasás 2.rész

Kaffka Margit: Színek és évek – felolvasás 1.rész

Tompa Andrea: Vaslaci – Szolidaritási meseolvasás a Dajeron!

Nő mindig mozgásban

Szállj ki a dobozból és szállj be a dalba! Interjú Nagy Bernadett énekessel

A huncut, a csibész… Emlékek egy anyáról

“A saját elképzeléseid, álmaid szerint élni sokszor kirekesztettséggel és magánnyal jár”

Kisszékes karácsony Ceausescuval

Csúszik a gyerek

 

 

 

Dajer_Tamogatom