kaffka1

Kaffka Margit: Színek és évek – felolvasás 1.rész

Miklusicsák Aliz személyes ajánlója

Hogy miért választottam éppen Kaffka Margit Színek és évek című regényét? Mert nálunk Nagykárolyban a legtöbb háztartásban van legalább egy vizsolyi Biblia és egy Kaffka Margit mű. Mert ebben a pici városban szinte mindenki szomszédja a Kaffka Margit szülőháznak, így én is sokat sétáltam a kastélykert parkjától induló utcában, a festékbolttal szemben. Ugyanabba az elemi iskolába jártam én is, ahova ő, ami régen zárda volt. De legfőképpen azért választottam ezt a regényt, mert méltatlanul ismeretlen az írónő munkássága.

„…távolról sem foglalja el ma igazán örvendetesen burjánzó irodalmunkban azt a helyet, ami őt megilletné. A legnagyobb magyar írónő helyét és minőségét.” Tersánszky Józsi Jenő

Igen, még mi, a város szülöttjei sem vagyunk rá igazán büszkék. Pedig a Színek és évek az első modern magyar feminista regény, amelyben Kaffka egy ötvenéves nő –  írónő édesanyja – visszaemlékezésein keresztül tárja fel a múlt század eleji női sorsproblémákat. A hétköznapi gondokon, súrlódásokon keresztül mutatja meg a lassú belső őrlődést. Jövőre leszek negyvenöt éves, éppen húsz éve jöttem el otthonról, költöztem át Budapestre, sokat, nagyon sokat gondolok a városra, a családomra, a néhány éve elhunyt édesanyámra. Olvasom Kaffka levelezéseit, melyet Temesvárra címzett szerető férjének. Két évig engem is éppen egy szerelem kötött Temesvárhoz, a színházhoz. Imádtam azt a várost. Így újra elővettem a Színek és éveket is és már az első oldal elolvasása után éreztem, hogy ezt minden negyven feletti nőnek el kell olvasnia, vagy fel kell nekik olvasnom. De úgy döntöttem, hogy nem szaladok előre az olvasással, én is hétről hétre haladok. Szerdán felveszem az anyagot és vasárnap este már hallható is. Néhány hétig kitart, a hosszú téli vasárnapi estéken lesz min gondolkodni.

Kaffka a Színek és éveket – mint valamennyi regényét –  folyóiratban közölte először, e műve 1911-ben, a Vasárnapi újságban jelent meg. Én itt a dajer.hu oldalán vasárnap esténként  osztom meg az újabb részeket.

Iratkozzatok fel a youtube csatornánkra!