Havel

Václav Havel: Tiltakozás – felolvassa Miklusicsák Aliz

A felolvasást szeretettel és barátsággal ajánlom Scsaurszki Tamásnak, akivel 13 évig dolgoztunk együtt és próbáltuk jobbá tenni a civil kezdeményezéseket Magyarországon.


Vacláv Havel: Tiltakozás Egyfelvonásos 1978

Fotó: A Kosztin család albumából. A képen temesvári egyetemisták a 70-es évek elején, középen bőrkabátban nagybátyám Kosztin István, akit az egyetem után az urán bányába vittek katonának és nemsokára meghalt rákban. Akik vele voltak lent a bányában (magyar végzett egyetemisták) mind meghaltak. Több hangszeren zenélt, egyesek szerint nagy tehetség volt és komoly céljai voltak.

Zene: „Graj skrzypku, graj !” – nem véletlenül lengyel tangó, de ezt Tamás érteni fogja
Szereplők: STANEK VANEK Történik STANEK dolgozószobájában.

Pici adalék: Mivel Havel részt vett a Charta ’77 mozgalomban (mint szóvivő), öt és fél évre bebörtönözték. A Tiltakozás színműve utolsó írása volt mielőtt letartóztatták. A Charta ’77 a csehszlovák ellenzék 1977-ben közzétett politikai nyilatkozata volt, amelyet eredetileg 243 magánszemély írt alá, zömmel értelmiségiek. A Chartát a prágai kormánynak címezték és adták át. A dokumentum a kommunista Csehszlovákia mint ratifikáló fél részvételével Helsinkiben lezajlott Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (1973–75), a Helsinki záróokmány és az ENSZ által is garantált emberi jogok csehszlovákiai megsértése ellen tiltakozott. Az aláírók élén Jan Patočka filozófiaprofesszor, Václav Havel és Jiří Hájek állt. A nyilatkozatot a következő tíz évben még kb. 2500-an írták alá, annak ellenére, hogy a kommunista hatalom üldözte és diszkriminálta a támogatókat, különösen Csehszlovákiában, ahol perbe fogták és 1979. október 24-én súlyos börtönbüntetésre ítélték a Charta hat vezetőjét.