borito

After-horoszkóp – Február

„Hogy is tekints vissza erre a februárra? A hónap, amikor véget értek a hosszú békeévtizedek Európában?” – kérdezi a Bak. „A háború lemosta a föld színéről a Covidot” – summázza a Vízöntő. Így van, és mégis : újrakezdés, kulturális orgia, csuklóízületi gyulladás, rum és szaké, emlékezés és újranézés, utazás, kirándulás, banális fürdőszobába ragadás és szabadulás, tavaszvárás és rengeteg, de rengeteg szorongásoldó baráti beszélgetés és együttlét. Vagy ahogy a Mérleg örül neki: „keveseknek adatik meg az emberi kapcsolatoknak az a fényűzése, ami nekünk”. S bár most mindenki a jövőt szeretné tudni, mi maradunk az after-horoszkópnál, amelynek lényege az, hogy utólag, az előző hónapra visszamenőleg olvashatod ki a csillagokból, mi történt veled. Vagy velünk, a szerkesztőség tagjaival. Még az is lehet, hogy bejön.

 

KOS

kos 1

Helló, Kos! Hogy mi történt veled februárban? Ezzel az operettcímhez hasonló mondattal kezdhetnéd a horoszkópot, csak arra most hirtelen nem emlékszel, mert így március elején úgy érzed, hogy szinte minden emlék kitörlődött a memóriádból. Ezért most a naptárad szerinti eseményeket említeném neked. Bizony, sok nosztalgikus pillanatod volt februárban. Emlékeztél édesanyád hirtelen halálára, ami hat éve történt február elején, valamint lányod nehezen becsekkolós születésére is, ami pedig öt éve volt. De ünnepelni is sikerült, hiszen nagy bulit csaptatok a családdal, aztán a bábszínházban a Pettson-előadás után lehetett koccintani unikummal, amit a gyerek keresztanyájával ki is használtatok. Juteszembe koccintás: hónap közepén még ennél is nagyobb évfordulóban és ünneplésben volt részed. Igen, kedvenc szervezetednél lejárt a kurátori mandátumod, ahol életed legszebb tíz évét töltötted, és nemcsak visszatekintettél az elmúlt időre, de kilépésedet a munkatársaid és kurátortársaid meglepetésekkel spékelték meg. Hát, könnyeztél rendesen, koccintottál, tortáztál és boldogan adtál hálát, hogy részese lehettél Magyarország első közösségi alapítványának. De nem pihenéssel ünnepelted meg a kilépésedet. Nem, te sajnos nem tudsz megnyugodni, drága önfejű és makacs Kos. Azonnal belevágtál színházi próbákba, böjtbe és új tervek kidolgozásába. Nem látni, hogy ezekből a törekvésekből mi lesz, de legalább néhány kilót leadsz, nem igaz? A hó végi Vénusz–Mars–Plútó együttállás sajnos meghozta a nem várt eseményeket, azóta csak a híreket böngészed, előtörtek a túlélési ösztöneid, és azóta kevesebbet pihensz. Kérlek, még ne használd el az egész energiádat, mert úgy tűnik, a március sem lesz könnyebb.

 

BIKA

Bika

Kedves kis nőstény Bikám, igazi kulturális orgiával kezdted az évet. Bizonyára az összes múzsa valahogy odaült a Vénusz házába, de még inkább a vállára. Argerich, Snétberger, Buniatisvili sisters, opera, balett, mozi, színház… Nem beszélve egy hirtelen ötlettől vezérelt zürichi kiruccanásról. Most már tudjuk, hogy ilyen, amikor az Ukrajna előtti csendben a dekadencia felpörög. Pedig már tavaly is rájöttél, hogy ez a te igazi világod, mert inspiráló, előcsalja belőled gyermeki éned és néha a könnyet is. Ez az, ahol sokkal jobban érzed magad, mint a munkádban. Milyen kár, hogy mégis a munkád a te identifikációs viszonyítási pontod! De még ennél is nagyobb kár, hogy sikertelenségre vagy ítélve alulról és felülről! Hátha rászánod magad, és nem kell várni a következő karácsonyig, hogy öreg Bikaként másik helyen próbálj szerencsét. Hátha meg van írva ez is a csillagokban. Ahogy az is, hogy egyedül költözöl kétszemélyesre tervezett lakásodba… Apropó lakás! A Vízöntő hava nem viccelt, és szó szerint tényleg elöntött. Így kénytelen voltál az összes csaptelepet lecserélni a régi lakásodban. Van csapja, de nincs apja. Ahogy elnézlek, az utóbbi körülmény az eltelt másfél évtized ellenére is elszomorít.

 

IKREK

ikrek

Én mondtam, hogy ez se lesz leányálom. Ismered már a februárjaidat, bár most a december és a január teljesített annyira alul, hogy ehhez képest ezt a legneccesebb időszakot a szokásosnál jobban viselted. Keményen dolgoztál, nem volt időd sem más munkákra, sem pihenésre, sem barátokra, sem hobbikra. Ebből az amúgy is rövid hónapból több mint két hét konkrét napi 10 órázással telt (ami nem összetévesztendő a tízóraizással), hétvégén is húztad az igát. Ezt most még kibírtad, sőt örültél, hogy megint tudsz ilyet, még kicsit élvezted is, de megérezted a határaidat. A Nap a Vízöntőben segített, hogy rugalmasan adaptálódj a munkakörülményeidhez, de ne engedj a véleményedből, ragaszkodj az igazadhoz. Meg is kaptad az elismeréseket. Csak kirándulásokkal sikerült ismét helyrebillenteni a sok ülést, igaz, az egér okozta csuklóízületi gyulladásra az sajnos nem gyógyír, és ennél is több időt kellene a szabad levegőn, meg pihenéssel töltened. Mire azonban a leadásihatáridő-láz elmúltával kiszabadultál volna a munkakaranténból, a szomszédban kitört a háború. Soha nem gondoltad volna, hogy ez lesz, és fel se fogtad igazán. Én se tudtam volna megjósolni januárban. Igyekeztél úgy tájékozódni és segíteni, hogy közben érzelmileg kicsit távol tartod magad – ez persze illúzió, de próbáld meg tovább is gyakorolni, mert nagyon törékeny az az egyensúlyocska, amire februárban szert tettél. Mégis, valami erőféle. Használd.

 

RÁK

rakA februárt több okból is nagyon vártad, te, a napsütést és nyarat szerető Rák, vízjegy és társai, egyrészt mert a szürke és kellemetlen hónap mégiscsak a tél végét, a tél halálát, ahogyan angolul mondják, vetíti előre. Másrészt mert a járványhullám csitulásával végre személyes találkozások, élő konferenciák és utána valódi vacsorák voltak kilátásba helyezve. Mivel peches Rák vagy, ezek egyikén rögtön el is kaptad az omikront, ami a három oltásnak és a mutációnak köszönhetően az életedet legalább nem fenyegette, a hónapodat azért megkeserítette. Bár a horoszkópokat szokás a jövőbe vetett bizalom jeleként is értelmezni, még a legoptimistább Rák is tágra nyílt szemekkel nézte, amikor a hónap végére a járvány mellé a háború is megérkezett. Remélhetőleg a kedvvel várt, majd orral földbe zuhanó február után a tavasz, ahogy mondani szokás, a békét is elhozza. És a változást.

 

OROSZLÁN

oroszlan

Pedig annyira jól indult! Nem mellesleg bejutottál a mammográfiára, minden rendben, pipa. Aztán jött a legjobb barátnő meglepetés szülinapjának cinkos szervezése, majd két kolléga és barát emlékezetes búcsúnapjának tervezése, tele izgalommal, várakozással és boldog kreativitással. A hónap közepét egy mámoros este zárta, éjszakai hazakerekezés után fogadkozó másnappal. Örömkönnyek után szorongás és ijedtség, öreg macskatársad váratlan rosszulléte emlékeztetett az elmúlásra, ami február végére csak fokozódott. Amikor egy hóközi kutatási interjúban még arról kérdeztek, vajon mire lehet szüksége a hazai nőmozgalomnak, még nem is tudtad, hogy Lüszisztraté történetének felidézése mennyire időszerűvé válik. Az asszony, aki athéni és spártai nők tömegeit állította maga mögé azzal, hogy addig ne fogadják ágyukba az uraikat, amíg azok be nem fejezik a háborút, vajon mit tenne most? Amíg rájössz, addig nincs más jobb tanácsom, mint amit Anonim Alkoholista barátaidtól tanultál, és bár imádkozni nem szoktál, most – ha jólesik – ezt ne szégyelld, háború esetén kell a fohász: „Istenem, adj lelki békét annak elfogadására, amin változtatni nem tudok, bátorságot, hogy változtassak, amin tudok, és bölcsességet, hogy felismerjem a különbséget.”
 
 

SZŰZ

virginA hónap első hetét enyhe Coviddal, de karanténban töltötted, emiatt az utána levő hetek szokás szerint összesűrűsödtek, és nem győzted utolérni magad. Sajnos a nagy családi születésnapok is elmaradtak, pedig nagyapád 90 éves lett – ezúton is reméled, hogy az ő génjeit örökölted. Viszont ismét utaztál az egyetemi programnak köszönhetően, ahol életed legjobb koktélját ittad, fel is írtad a nyári (vagy tavaszi) napokra: rum, saké, bergamott és mandarin. Emellett persze pár új találkozás, beszélgetés, kiállításnézés és könyvvásárlás is belefért a hónapba, most már csak el kéne kezdeni olvasni ezeket a könyveket, vagy legalább egy olyan szabályt hozni, hogy addig nem vehetsz újat, amíg egyet el nem olvastál. A háború hírei téged is felkavartak, érdekes, hogy amilyen nehezen indult a hónap személyes szinten, olyan megterhelő módon ért véget globális szinten. De mielőtt ebből indokolatlanul nagy következtetéseket vonnál le, inkább megpróbálsz a tavaszra gondolni: most már úgy mész haza melóból, hogy még világos van, a skandinávok már fagyit esznek, és pár kedvenc sorozatod új évada is kijön a következő hónapban – egyszóval van mit várni!

 

MÉRLEG

libraDrága testvéreim, Mérlegek! Dicsőítem „mérlegségünk” egyik legbecsesebb ajándékát: a barátságra való rendkívüli képességünket. Tudjuk, bármely csillagállás esetén attraktívak és kommunikatívak vagyunk, de legbecsesebb kincsünk mégis az, hogy igaz barátok tudunk lenni, s ezért igaz barátaink vannak. Idén februárban ez a tehetségünk életmentő volt. E zűrzavaros időkben még inkább szükségünk volt a barátainkra. Belekapaszkodtunk a jó barátok tekintetébe, egyenesen, keresetlenül és kegyetlenül szemébe néztünk a félelmeinknek és a legsötétebb órákban is vinnyogva röhögtünk együtt. Együtt az igaz barátokkal. Ne legyenek kétségeink, ez az élet egyik legnagyobb adománya. Mert nem mindenkinek jut belőle! Persze sokaknak vannak ismerősei, haverjai, de keveseknek adatik meg az emberi kapcsolatoknak az a fényűzése, ami nekünk, Mérlegeknek magától értetődő. Sokan írogatnak egymásra, küldözgetnek képeket, posztolgatnak-osztogatnak. Oké, mi is szoktuk. DE tudjuk, hogy nincs az a virtuális kielégülés, nincs akkora online adrenalinlöket, ami megközelítené egy elmélyült baráti beszélgetés katarzisát. Ezekben a megtisztító és megrendítő pillanatokban együtt várjuk a tavaszt. A békét! Drága Mérleg testvéreim, lassan rügyeznek a fák!

 

SKORPIÓ

9975396

Amilyen rövid a február, úgy el is illant az életedből. Ami nem jelenti azt, hogy nem volt tele élménnyel és meglepetéssel, de akkor is egy pillanatnak tűnt. Persze ez köszönhető annak is, hogy másfél év után először hagytad el az országot. Felemelő volt, mégis furcsa. Két kissrác pótanyukája lehettél egy hétre, így az a 10 nap, amit kint töltöttél, bár baráti találkozók is tarkították, mégis elröppent. Hazaérkezve – biztos, ami biztos – túlestél egy Covid-teszten, és bár a tied negatív lett (csak egy sima kis vírust kaptál el), egy hozzád nagyon közel állóé viszont pozitív, így egy rég várt találkozás bizony messzebbre került. De ezek a tények mind eltörpülnek amellett, hogy teljesen bénultan ülsz, amióta kitört a háború, hibát hibára halmozol, nem alszol, viszont enni sem nagyon tudsz, pedig a kertben már csicseregnek a tavasz érkeztét jelző madarak.

 

NYILAS

kos

A február olyan volt, mint az okos lány a mesében: jött is, meg nem is, felöltözve, meg nem annyira, hozott is, meg nem is. Időnként csak bámultál ki a fejedből tehetetlen Ámorként, széttárt karokkal és törött nyílvesszőkkel. Két utazásodat lefújtad (meg szinte az orrodat is). Nem elég, hogy új főnököt kaptál, a munka is megduplázódott. Mindez egy hibernálós hónapban. Időnként nekilendültél a takarításnak, lakásrendezésnek, végül többnyire valamilyen sorozat előtt kötöttél ki nagy tál pattogatott kukoricával az öledben. Kikísérletezted életed legfinomabb túrótortáját, az ínyencségekről nem mondtál le, ízletes borokat és pezsgőt kóstoltál. Nagyon vártad már a tavaszt. Azt, ami jött vele, legrémesebb álmaidban sem tudtad volna elképzelni. Pedig néhányszor már törted rajta a fejed, mit tennél, ha nyakadon egy háború. Menekülnél, persze. Most csak lefagyva olvastad a híreket, és próbáltad felfogni: megtörtént. Nézted a nyilaidat, és azon törted a fejed, mennyi esélyük van az atomrakétákkal és vegyi fegyverekkel szemben? Nyilaskáim, ugye sokan vagytok még ott kint?

 

BAK

bak

Hogy is tekints vissza erre a februárra? A hónap, amikor véget értek a hosszú békeévtizedek Európában? A hónap, amikor a Covid-parát váltotta az atomháború-para? A hónap, amikor annyira behúzott a hazai belpolitikai iszapbirkózás követése, hogy legértékesebb szerved (a szemed) pirosra gyulladva pislog a világra? De félre honfinőbú! Hiszen a szakértők szerint a Nap beragyogta a horoszkópod pénzügyekért felelős területét, a Mars váratlan mulatságokat hozott az Uránusz és a Bika találkozásakor, a Merkúr pedig – bár a hónap elején még retrográd volt a kis tetű – a hónap közepére a valahova tartozás és a biztonság melegbolyhos érzetét hozta el. Fake news. Ez mind elmaradt, minden előrejelzés ellenére. Viszont teljesítetted, amit kellett (munkák leadva, pályázat beadva, egészségügyi vizsgálatok elindítva, reggeli torna újra napirendbe illesztve, lomtalanítás alkalmával pince kipucolva), és arcodat a napfény felé fordítva kíváncsian várod, kibújik-e legalább egyetlenegy tulipán a sok bedöglött hagyma közül. Hát így.

 

VÍZÖNTŐ

Vízöntő jegy

Nagyon remélted, hogy nem ez lesz az év legdepisebb hónapja, keményen meg is dolgoztál érte. De hát ki vagy te az univerzumhoz képest? Csillagpor. Pedig jól indult! Volt szülinapi buli vidéki házban, jóbarátok pazar főztjével, pezsgővel, többféle tortával, társasozással, jó zenével, tánccal, tartalmas beszélgetésekkel. A kreativitás sem szenvedett csorbát: tartottál egyéni foglalkozást és gyönyörűen lefestettél két éjjeliszekrényt. Lelkesen készültél a reneszánsz dalos fellépésre. Tiszta szívvel vártad a tavaszt, akróztál (már amennyire az újabb bordaközi ideggyulladás engedte), csajos estéken sorban húztad a lassulásra buzdító kártyákat. Aztán észrevétlenül bekúszott a fáradtság és valami influenzaszerűség. A tesztek kivétel nélkül negatív eredményt mutattak, de valami mégsem volt a helyén. Mindenkinek folyt az orra és tüsszögött a családban. Aztán megvolt a koncert, ami után teljesen elment a hangod, a másnapi teszted pedig már egyértelműen pozitív lett. A hónapot a gyerekekkel együtt karanténban zártad. Elképedve olvastad, hogy a háború lemosta a föld színéről a Covidot. Meg hogy nemmondommegkinek a Vénusza a Skorpióban. Akkor te most mire vagy pozitív?

 

HALAK

9975404Elkezdhetném gondtalanul és részletesen elmesélni, kedves Halak, hogy mi minden történt veled februárban, de nagyon nehéz úgy tenni, mintha a két éve tartó korona és a háború mellett bárminek lenne valódi jelentősége. Pedig nagyon erős hónapot zártál. Nem állítom, hogy nem voltak jó pillanatok, csodásan megoldott helyzetek, valahogy mégis mindent nagyon nehéznek érzel. Összetörted a kocsit, ezt jósolták, hogy egyszer meglesz. Figyelmetlenség és a városi rutin hiánya. Belementél egy furgonba. Végül minden a helyére került, de a népmesei fordulatokat sem nélkülöző kalandban összekerültél egy nagyon gonosz, bestiális alakkal ugyanúgy, mint olyan kiváló hősökkel, akik váratlanul és önzetlenül lendítettek át a vészen. Pici szussz után egy újabb mély levegővel lepakoltál több mázsa könyvet, így jelenleg olyan a lakásod, mint egy hangulatos antikvárium. Hetek óta. Eddig kétszer estél hanyatt a kupacokban, csontod még nem tört. A hónap utolsó napja remekül keretezte ezt a szürreális februárt: ugyanis beragadt kívülről fürdőszobád ajtaja, amit sehogy sem bírtál felfeszíteni. Tanácstalanságodban egy különös tárgyba pisiltél, amitől aztán kitisztult a fejed, leszállt az agyadról a köd és düh, és a balta helyett csavarhúzó és fogó után nyúltál: higgadtan lecsavartad a zárat, és egy fogóval végül kipattintottad. Ebben a hónapban többször futott le a szemed előtt életed regénye, meg hogy mi végre mindez. Aztán egy cigi után mindig rájöttél, hogy még mindig nem ért el a korona, pedig már körbeszórt körülötted szinte mindenkit, és nem élsz háborúban. Minden béna kalandod súlyát veszti ilyenkor, és csak azt hajtogatod, hogy a szerencse lánya vagy. Ezt ne feledd. És itt kopog a március.

Tetszett ez az írás?!
Ha igen kövessen bennünket a Facebookon, Instagramon, iratkozz fel a Youtube-, Podcast– vagy Spotify csatornánkon!

És ha teheted, támogasd, hogy a jövőben is legyenek after-horoszkópok! Különben hogy is tudnád meg, hogy mi történt veled az előző hónapban, hát nem??