borito

After-horoszkóp – Január

Minden „normális” női magazinban van horoszkóp, úgyhogy a dajer.hu is megörvendezteti az olvasóit ezzel a műfajjal. Általában mindenki megtalálja itt a maga havi horoszkópját, amely mögött ott áll szerkesztőségünk valamelyik tagja, esetleg több is – persze névtelenül. Most a Bikánkat vagy bedarálta az évkezdés, vagy Hawaiin nyaral, vagy megijedt a Tigristől és elbujdosott, mindenesetre sehol sem találtuk ebben a hosszú, sötét januárban. Februárra elővezetjük, az tuti. Na de „normális” horoszkópot ne várjatok! Az after-horoszkóp lényege ugyanis az, hogy utólag, az előző hónapra visszamenőleg tudhatod meg, mi történt veled. Vagy velünk. Vagy akárkivel. Még az is lehet, hogy bejön.

 

KOS

kos 1

Helló, Kos! Ebben a hónapban volt minden, az új évet nem kezdted nagy fogadalmakkal, inkább elhatározásokkal, miszerint jobban fogod magadat szeretni, jobban véded magad a negatív beszólásoktól és csak kellemes emberekkel fogsz találkozni. Ezt szerintem könnyebb lesz tartani, mint a léböjt- és fogyókúrákat. És hát igen, a munka. A munkában is jobban szeretnél figyelni magadra, elhatároztad, hogy év végére csak olyan feladatokból szeretnél pénzt keresni, amit szeretsz. Szóval, ezek mentén kezdted az évet, és figyelve a mozgásokat, szépen kirajzolódott, hogy pontosan milyen lépések lesznek fontosak ahhoz, hogy mindezt véghez vidd… mert te, kedves Kos, egy igazi akkumulátor vagy, pörgetésben jó, de az irány, az nem erősséged. A tíznapos karantén is segítségedre volt a tervezésben. A januári 18-i teliholddal kezdődött, ami nagyon erősen hatott rád, azon az éjszakán begyulladt a vállad, és te, aki soha nem szedsz fájdalomcsillapítót, elindultál éjszaka ügyeletes patikát keresni, mert otthon nem találtál gyógyszert. Ezzel a fájdalommal belefutottál az omikronba, és a családoddal való összezártságban egyetlen menekülőútnak a fejben tervezés tűnt. Folyamatosan terveztél, éjszakánként szinte semmit nem aludtál, de meglett az eredménye. A hónap végére szépen összeálltak a puzzle-darabok, az összerendezett élethelyzetek – mondaná az asztrológusod. Olyan emberek és lehetőségek kerestek meg, akikről és amikről nem is mertél álmodni. Látod, csak figyelni kell, no meg résen lenni!

 

IKREK

ikrek

Bár az Ikrek köztudottan szemfülesek, mégsem vetted észre, hová lett január. Persze az elején vitt a lendület, mert végre kb. át tudtad aludni az éjszakákat, így a nappalaid is elviselhetőbbek lettek. Aztán rögtön el is kezdted kizsákmányolni magad, ahogy jobban bírtad a melót – ezt azonnal hagyd abba, különben visszajutsz oda, ahonnan kikecmeregtél az orbáncfűtablettába, a shiatzuba és nem kevés önerőbe, önismeretbe, önépítő gyakorlatba kapaszkodva. Besűrűsödött a helyzet, de ezt csak úgy fogod bírni, ha kíméled magad. Oké, elkezdtél végre megint jógázni, kirándultál néhány hatalmasat és szépségeset, de még mindig csak éppen fennmaradsz a felszínen. Ne feledd, mindennap kell csinálnod valamit, ami neked jó, tehát ami neked, és ami . Nem másért. Egy jó főzés, amihez kedv van, egy sodró sorozat, egy pohár bor (ja, az nem, most már 1 deci bor is megzavarja az alvókádat), egy hullám, amire rá tudsz feküdni. Egy spontán mozi, mint ami a hó végén beugrott – már el is felejtetted, milyen élmény a széksor, a nagy vászon, a zörgő popcorn. Egy újrakárpitoztatott fotel, egy megjavíttatott cselló. A harmadik oltás aztán, amit nem véletlenül halogattál, megint összezavarta a biológiádat, de talán már kicsit fel vagy vértezve a pánik ellen, ne hagyd magad, tarts ki. Már csak azért is, mert további sűrűsödés várható, és a február se szokott egy leányálom lenni. Lélegezz.

 

RÁK

rak

Szegény januárt senki nem szereti, végeláthatatlanul hosszú, hideg és sötét (legalábbis ebben az éghajlati övben), a decemberi habzsidőzsi után pedig mindenki észreveszi, hogy szűk a pénztárcája és a kedvenc nadrágja. Idén sem történt ez másképp, az internet is megint tele volt a „ma már január 75-ike van” típusú vicceskedő posztokkal. Ezeknek a tüneteknek összefoglaló neve is van: January blues, vagyis januári szomorúság. Sőt, a kutatók szerint január harmadik hétfője az év legnyomasztóbb napja, az úgynevezett Blue Monday, amit, hát nem kell magyarázni. De nézzük a vidámabb oldalát: a január lehet az újrakezdés, az újratervezés és a különféle változások hónapja is, amit idén te, elszánt Rák, a szokásosnál is komolyabban gondoltál. Nem feltétlenül az évkezdés okozta nálad ezeket az elszánásokat, hanem talán éppen az, hogy az időjárási és egyéb körülmények miatt nehezebb volt a szocializáció és a kimozdulás. A vega januárt csak részben, a szárazat viszont szinte teljesen sikeresen teljesítetted, végre elolvasott könyvek és újranézett, klasszikus filmek kísérték utadat ebben a soha véget nem érő hónapban. Azért örültél, hogy mégis vége van, és majd a szürke február után már csak igazán néhány hét, amíg elérkezik a megújulás.

 

OROSZLÁN

oroszlan

Hja, ha te még emlékeznél arra, mi is történt veled januárban, akkor azt mondhatnánk, hogy a születésedtől fogva kétes minőségű memóriád így öregségedre fényesen tündökölni kezdett… De nem. És ez tulajdonképpen jó, mert ha mégis megerőlteted magad, hogy a meglehetősen vegyes múlt havi élmenyeidet felidézd, rájössz, hogy a történések felét élből törölni kell! Például amikor egy kora hajnalon a vérnyomásod olyan magasságokba szökött, hogy azt egy képzett Mount Everest-es is kétszer meggondolta volna megmászni, s miután minden lehetséges gyógyszert bevettél már, a bátyádat hívtad 6 körül, hogy jöjjön át, mert a gyereket ugye nem tudod kire hagyni, ha történik veled valami. Na, újabb stressz, tanítsuk meg a négyéves gyereket vészhelyzeti telefonálni, vagy ne tanítsuk? Elültessük-e benne az örök félelmet már most, hogy az anyja záros időn belül – reméljük, ez mondjuk 30 év — elpusztul? Persze meg kell tanítani, hogy menteni tudja magát, de hát mégis dilemma, hogyan vezesd fel a témát. Aztán másnap még mindig ugyanaz, és este irány a sürgősségi, ahol az orvos megkérdezi, miért is jöttél be. Mert két napja az egeket veri a vérnyomásod, és nem mertél nekimenni az éjszakának. Nekimenni a gyorsvonatnak kell, mondta az orvos, és leírt mint egy újabb hisztérikus nőt a gyakorlatában. Ami viszont nem törlendő: egy csodás hétvége a főnökeiddel, munkában telve, barátkozva, a fiad remek humora, üdítő kreativitása és ölelő szeretete, egy „labolatolilumi” kaland a csepeli szabadkikötőben, közös tortasütés, barátok látogatásai, újraindított színházi projekt egy fantasztikus délutánon a régi stábbal, és egy segítőkész apuka, aki ilyenkor elviszi a gyereket, bár nem is él veletek.

 
 

SZŰZ

virginMindig is azt gondoltad, hogy a január a legrosszabb hónap az évben: különösen hosszú, sötétség a köbön, és a karácsonyi kóma után hirtelen mindenki be akarja pótolni az összes elmaradását. Az év első hónapja inkább hullámzónak volt mondható a te esetedben, mint rossznak, főleg, hogy amúgy is célszerű lenne kicsit eltávolodni a fekete–fehér, jó–rossz ellentétpárokban való gondolkodástól. Mondjuk azt, hogy a január olyan volt, mint azok a hosszú filmek, amiknek azt hiszed, hogy most már tényleg vége, és még mindig jön egy újabb jelenet. A hónapot rögtön egy közösségimédia-detoxxal kezdted, azaz deaktiváltad magad a Facebookról és az Instagramról, és meglepve tapasztaltad, hogy sokkal kevésbé nehéz vagy rossz, mint amennyire féltél tőle. Sőt egész felszabadító is tudott lenni időnként. A tavalyi beszámolók és az ez évi munkatervek Excel-tábla-kitöltései között felcsillant némi remény arra nézvést, hogy egy régóta érlelődő vágyad célba ér, ám sajnos megint szembesülnöd kellett azzal, hogy nemcsak, hogy nem tudod megoldani mások problémáját, de két ember helyett működtetni valamit szintén nehéz és fárasztó. Tudtad, hogy a Merkúr és a Vénusz közös retrográdja ki fog hatni mindenre, de azért így is megterhelő volt a hónap második fele, ahol az év eleji optimizmust felváltotta a realitásokkal való szembenézés. Mondjuk arra te sem számítottál, hogy az ismét zsákutcába tartó szívügyed mellett a realitások egy kisebb autós koccanás menedzselését jelentik. Mindenesetre túlélted ezt a hónapot is, kedves Szűz, februárban pedig már a tavaszhoz is eggyel közelebb leszel. 

 

MÉRLEG

libraKedves Mérleg! Ha ezt a hideg, fagyos, sötét, ködös és nyirkos januárt túlélted, akkor bármire képes vagy! A forralt bor persze sokat segített a borongósan unalmas, hosszú délutánokon. Ugyanakkor megfogadtad, hogy idén sem viszed túlzásba az ivást, nem leszel alkoholista. Ez volt az egyetlen újévi fogadalmad. Büszke lehetsz rá, hogy ezen kívül semmiféle könnyelmű fogadalmat nem tettél szilveszterkor, hiszen bölcs vagy már és előrelátó, pontosan tudod, nem tartanád be ezeket. Így már az év legelején tettél valami fontosat lelki egészségedért, jelesül megkímélted magad az elkerülhetetlen csalódástól, amit a be nem tartott fogadalmak okoznak. Hisz jól tudod, csak az önértékelésedet és önbecsülésedet roncsolná, ha ismét nem sikerül majd lefogynod, minden hajnalban napfelkeltekor jógáznod, egészségesen, sokoldalúan és rendszeresen étkezned. Tisztában vagy vele, hogy neked nem sikerülhet higgadtnak maradni ostoba kommenteket olvasva, józanul és logikusan gondolkodni egy őrjítően szexi pasi társaságában vagy teljes lelki nyugalommal összeszedni és a szennyestartóig szállítani a lakásban szétszórt koszos zoknikat. Nem, ez nem fog menni, ezért meg sem fogadtad. Jól tetted, hogy nem tetted! Büszke lehetsz magadra, Mérleg! Ezt ünnepeld meg egy kis zöld teával! Ja, nem, inkább pálinkával! Egészségedre! Éljenek a Mérlegek 2022-ben boldogan!     

 

SKORPIÓ

9975396

Mint a legtöbben, te is hiszel abban, hogy az egész évedet meghatározza, mi történik veled az év első napjaiban. Új kihívásokra számítottál, kerested az irányjelzést adó fogadalmakat. Annak ellenére, hogy az előrejelzések már eleve akadályokkal teli, bonyolult időszakot ígértek, mégsem számítottál arra, ami rád várt. Idén bizony nem a mindennapok ügyes-bajos dolgaival, hanem fájdalommal, veszteséggel, gyásszal kellett szembenézned. 2022 első napjai olyan akadályokat gördítettek eléd, amely az élet méltó befejezéséről, a családi szeretetről, a barátság erejéről éppúgy tanítottak, mint arról, mi történik, ha valaki nem tud részese lenni ezeknek a kötelékeknek. De rád, kedves Skorpió, még egy ilyen szélsőséges helyzetben is várt egy extra lecke: el kell fogadnod azokat is, akik más utakon járnak, és nem képesek, nem akarnak azokkal az érzésekkel, értékekkel azonosulni, amelyeket a buborékodban mind magától értetődőnek véltek. A sok szokatlanul erős érzelem ráadásul nagyon lefárasztott, és a lelked mellett a testedre is jobban oda kellett figyelned, bízva abban, hogy 2022 legnehezebb hónapján már túl vagy. Vagy most tényleg: az egész esztendő ilyen lesz????

 

NYILAS

kos

Nyilaskám, januárban is kettő helyett harcoltál. A szerencsés iker Halakkal ellentétben te eukarióta vagy: minden hónapban megosztod magad a Nyilas és egy másik csillagjegy között (bízd a kedves olvasókra, hogy találják ki, melyik az). Ilyen, amikor már az aszcendensed korát éled immáron nyolc éve. Gyakran zarándokoltál a panaszfalhoz, lázadoztál apró és nagy dolgokért, de a helyzeted nem változott. Okosan elhúztál otthonról még szilveszter előtt, s kitoltad a szabadságod hónap közepéig. Lógattad a lábad, aludtál, barátnőiddel elképzelted, milyen lenne, ha ti játszanátok a Szex és New York-ban, aztán csak legyintettetek egyet: áh, inkább nem. Végre találtál egy jó olvasmányt, azóta zabálod a könyveket. Buzogtál, szerveztél, kicsit izgultál Omikron kartárs miatt, teljesen fölöslegesen, hiszen makkegészséges maradtál. Voltak mélypontok; olyankor gyorsan megkérted a barátaidat, vigyenek el vacsizni vagy borozni. Ezúttal nem feszítetted túl, csak simán kihúztad.

 

BAK

bak

Ebben a hónapban a Vénusz szinte végig retrográd volt, és ez elvileg arra kényszerített, hogy felülvizsgáld az értékrendedet. Nyilván nem tetted meg, ahhoz már túl sok január repült el a fejed felett, hogy felegyenesedj és újrarendezd a világodat. Igaz, ha egyszer belekezdenél, nem tudom, mi maradna a helyén – gyanítom, hogy legszívesebben az összes követ megfordítanád, és az alapoktól újraépítenéd a rendszert, de lehetőleg nem ezen a földrajzi helyen, még csak nem is ezen a kontinensen, sőt, erősebb napokon egy távolabb eső bolygót sem zárnál ki. Amúgy persze erre nem került sor, business as usual. Azaz szokás szerint elsunnyogtad a születésnapodat („nem vagyok itt, nem ünneplem, nem öregszem, csak a Föld forog, haha, nem, jó, köszi”), és elkezdődött egy újabb lábon kihordandó év. Amúgy meg őszintén: volt ez sokkal rosszabb is, most legalább még tart a múlt év végén muszájból felvett tempó: főztél jókat, voltál újra a régi műjégen, izzadtál idegenekkel színes műfüstös partin (pszt!), barátkoztál és továbbléptél. Csinálod, teszed, viszed, nyomod, felépíted, lebontod, és mosolyogsz is hozzá. 2022? Jól néz ki ez a szám. Azért persze nem lesz könnyű dolga, ha be akarja bizonyítani neked, hogy az élet szép.

 

VÍZÖNTŐ

Vízöntő jegy

Drága Vízöntő, örülsz, mi? Meglovagoltad a február eleji újholdat, most már nyeregben vagy, de mesélj csak a januárodról… Emlékszel rá, vagy átaludtad (volna), ahogy a szilvesztered is? A színházi előadás végén benyakaltad a pezsgőt, éjfél előtt pedig szépen lefeküdtél. Aztán úgy gondoltad, legalább két-három hetet alszol. Közben minden és mindenki beindult – nem is értetted, mit nyüzsög a sok ember körülötted. Egyedül maradtál a boltban, muszáj volt bejárnod. Az elején csend volt, de aztán jött a drágulás előtti hullám, a csontig hatoló hideg, és még a glicerinnel is meggyűlt a bajod. Hiába ettél finomakat, a gyomrod sztrájkolt. Ha eddig nem tudtad, most megtanultad: farsang ide vagy oda, január számodra a böjt hava kellene, hogy legyen. Láttál már hibernáló állatot zabálni? Na, azért! Ha ez nem lett volna elég, sportolás közben ismét lesérültél. Jobb lett volna aludnod. Sebaj: volt éneklés, film- és sorozatnézés, ismét olvasol szépirodalmat (kedves Halak, köszi az ihletet!), alkottál néhány műremeket, és megpróbáltad (sikertelenül) jóra nevelni a gyermekeidet. Valamitől biztosan jó ötven felett is, keresd csak a megerősítést.

 

HALAK

9975404A szerkesztőségben két halak jegyű nő is van, és egyszerűen nem tudtak megegyezni, hogy melyikük írja meg neked, hogy mi történt veled januárban. Ezért mindketten elmesélik, te pedig választhatsz. Kedves Halak, ebben a hónapban tűzgyújtással és jógával kezdted az évet. NEM, NEM IGAZ, SE TÜZET NEM RAKTÁL, SE NEM JÓGÁZTÁL. A HÓNAP TÖBBI NAPJÁN SEM. Aztán még a hónap elején megbüntettek, mert tilosban parkoltál. KICSODA? HISZEN TE SOHA NEM PARKOLSZ TILOSBAN. A munkahelyeden két új, tettrekész kreatív kollégával kezdted a közös munkát. HÁT, AZT BIZTOS NEM, MERT NINCS MUNKAHELYED. Majd kreatívan beleálltál egy új és gigantikus polcrendszer tervezésébe, bár a színválasztásnál volt egy kis elakadás. EGYÁLTALÁN NEM TERVEZTÉL SEMMIFÉLE KÖNYVESPOLCOT, HISZEN ÉVEK ÓTA NEM TALÁLOD A LAKÁST, AMIBEN SZÍVESEN LAKNÁL. Szóval így telt a január. Jó, hogy megint jógázol kicsit. NEM JÓGÁZOL. ESZEDBE SINCS. MINDIG KITALÁLSZ VALAMIT.

                       Tetszett ez az írás?!

Ha igen, kövess bennünket a Facebookon és az Instagramon!

És ha teheted, támogasd, hogy a jövőben is legyenek after-horoszkópok! Különben hogy is tudnád meg, hogy mi történt veled az előző hónapban, hát nem??