methode times prod web bin f119c814 805a 11eb 8dc5 6a6f238d9d27 1536x864 1

Image Source – Times UK / Website

Egy nő teheti korszerűbbé az angol futballt

Hamarosan egy nő, Debbie Hewitt lesz az elnöke az Angol Labdarúgó Szövetségnek, miután rasszista megjegyzései miatt elődje lemondott. Miközben magyar kollégája, a Magyar Labdarúgó Szövetség élére tavaly újabb 5 évre elnökké választott Csányi Sándor, ismert  üzletember  az újraválasztásakor éppen azt hangsúlyozta, hogy „továbbra is felvesszük a harcot a rasszizmus, antiszemitizmus ellen…., ezeknek a visszataszító jelenségeknek a jövőben sincs semmi helye a futballban.”, addig az angol sajtóban most bemutatott Debbie  egyik jelmondata egyszerűen szól: Ne csak mondd, tedd!  Tormássy Éva jelenti Londonból. 

Az a tény, hogy először választottak nőt az Angol Futballszövetség élére,  még itt is meglehetősen nagy meglepetést keltett, pedig itt láttak már nőt komoly pozícióban. Itt van rögtön Erzsébet királynő, aki jövő februárban ünnepli trónra lépésének 70. évfordulóját. Boris Johnson előtt női miniszterelnöke volt Nagy-Britanniának Theresa May személyében és akkor még nem is szóltunk Margaret Thatcherről, a Vasladyről, akinek politikai értelemben vett öröksége a mai napig megosztja az országot, de azt, hogy karizmatikus volt, senki nem vitatja. Debbie Hewittről ezt még nem tudjuk, de jövő év eleji hivatalba lépését nagy várakozás előzi meg.

debbie hewitt
Debbie Hewitt is the non-executive chair of Visa Europe, The Restaurant Group plc, BGL Group and White Stuff. Photograph: Eddie Keogh/The FA/Getty Images/PA

Egyhangúan választották meg június 8-án a közel 158 éves futballszövetség élére a mindössze 41 éves üzletasszonyt, akit a köz szolgálatában végzett tevékenysége miatt 2011-ben a királynő is kitüntetett a harmadik legmagasabb állami kitüntetésnek számító brit lovagkereszttel. Az életrajza meglehetősen száraz és a megválasztásáról szóló cikkek is nagyon szűkszavúan írtak róla, leginkább azt hangsúlyozták, hogy az üzleti életből érkezik, és alighanem a legjobbkor. Elődjének, a 63 esztendős Greg Clarkenak azért kellett lemondania, mert rasszista megjegyzéseket tett egy parlamenti bizottság előtt. Igaz, hogy Debbie Hewitt kinevezését július 22-én még jóvá kell hagynia a Futballszövetség felügyelőbizottságának, de az angol lapok szerint ez már pusztán formaság. Egyébként azt a  bizottságot is egy üzletasszony, Kate Tinsley vezette tavaly december óta, amelyiknek az volt a feladata, hogy Greg Clark után megfelelő jelölteket találjanak erre a fontos posztra

16665605 206178316523068 1242446610236569908 o scaled
Fotó: Chloe Beresford facebook oldala

És hogyan kommentálták Hewitt kinevezését a sajtóban? Egyöntetően pozitív volt a kinevezés fogadtatása. Chloe Beresford manchesteri futball újságíró – még egy nő a fociban! -, akinek Twitter oldalát 20 ezernél is többen követik és az olasz focibajnokságról tudósít rendszeresen, ezt nyilatkozta az üzletasszony kinevezéséről a Dajernek:

„Örülök, hogy az angol szövetség Debbie Hewittet nevezte ki elnökének, a szövetségre ugyanis nagyon ráfér egy kis vérfrissítés. Egy olyan exkluzív klubról beszélünk, amely meglehetősen elavult nézeteket képvisel, ezek pedig már nem tudják megjeleníteni a játék sokszínűségét.  Éppen ezért úgy gondolom, hogy egy kívülről érkező embernek a szervezet élére történő kinevezése nagyon fontos szerepet játszhat a futball korszerűbb irányba történő elmozdításában. Másodszor pedig az, hogy egy nő került ebbe a fontos szerepbe, létfontosságú abból a szempontból, hogy megszabaduljunk végre a férfiak dominanciájától. Debbie személye nagyobb teret engedhet a kompromisszumos megoldásoknak és megnyithatja az utat az elkerülhetetlen jövőbeli változások előtt. Az a tény, hogy egy életen át tartó futballrajongó, csak növeli alkalmasságát erre a szerepre, ezen felül pedig rendelkezik a sikerhez szükséges tudással és üzleti szakértelemmel.”

Hewitt maga pedig így nyilatkozott a megválasztása után: „Nagyon fiatal korom óta rajongok a futballért, és örülök annak a lehetőségnek, hogy részt vehetek a sportág jövőjének alakításában, ami oly sok mindent jelent nekem és másoknak.”  Nem tette hozzá, hiszen jelenlegi pozíciójában már nem is teheti, de úgy tudni, hogy gyerekkora óta Liverpool rajongó és rendszeresen jár meccsekre is.

És mit lehet még tudni róla azon kívül, hogy szereti a futballt és az üzleti életből érkezett?

Vidéken született, munkásosztálybeli családba. Bár egyik nagyapja megkapta ugyanazt a magasrangú kitüntetést a második világháborús szolgálataiért, amelyet évtizedekkel később ő maga is – a nagypapa megmentette több fogolytársa életét egy japán hadifogolytáborban, ahol maga is raboskodott -, a család nem élt jómódban. Debbie egy, az önkormányzattól kapott bérlakásban nőtt fel, apja gyári munkás volt, anyja pedig az adóhivatalnál dolgozott, és mivel magasabb képzettségű volt, mint a férje, ő volt a kenyérkereső a családban. Ő volt a legelső példaképem, nő létére a születésem kezdetétől fogva dolgozott” – mondja Hewitt. „Ő volt a családfenntartó, ami abban az időben meglehetősen szokatlannak számított.” 

Anyja azonban tizennégy éves korában váratlanul meghalt agydaganatban, idősebb nővére az öccsére vigyázott, apjuk pedig éjt nappallá téve dolgozott, hogy el tudja tartani a gyerekeit. Bár a lány kitűnő tanuló volt, anyja halálával az egyetemre járás elérhetetlen távolságba került. Egy interjúban azt is elmesélte, hogy pályája kezdetén azt mondták neki, jellegzetes észak-angliai akcentusa, amely elárulja munkásosztálybeli származását, megakadályozza majd, hogy sikeres legyen az üzleti életben. A Marks and Spencernél (MS) kezdett el dolgozni, ahol bekerült egy gyakornoki programba, és mivel tartott tőle, hogy lemarad jobban képzett kortársai mögött, éjszakánként olvasott, képezte magát.  A Marks and Spencertől egy autós céghez vezetett az útja, amely támogatta a tanulást, így Hewitt munka mellett megszerezte az MBA fokozatot a bathi egyetemen. A diploma megszerzése után kinevezték a cégcsoporthoz tartozó biztosítótársaság élére, itt ismerkedett meg későbbi férjével, akinek a nevét is felvette, és akitől ikrei születtek.

A futballszövetség elnöki székébe látványos pozíciókat maga mögött hátra hagyva érkezik: egy divatmárka, egy étteremlánc, egy pénzügyi szolgáltató és a Visa Europe cég igazgatótanácsának elnöke volt az utóbbi években, de ezek egyike sem volt végrehajtó pozíció, Debbie Hewitt pedig az a fajta ember, aki szeret küzdeni, nemcsak igazgatni.

Új pozíciójában küzdeni tudására és vezetői szakértelmére nagy szüksége lesz, hiszen feltehető, hogy a pozitív fogadtatás ellenére a színfalak mögött nem mindenki repes a boldogságtól, hogy a férfiak dominálta világban egy viszonylag fiatal nő lesz a vezető, aki nemcsak a neme, de a kora miatt is más szemléletet képvisel, mint az elődei. De ahogy ő maga mondta egy konferencia előadásban: „Be brave and have integrity”, azaz „Légy bátor és maradj hű magadhoz!” és „Show me, don’t tell me”, azaz „Ne csak mondd, tedd!”

Új pozíciójában szüksége lesz a bátorságára és az integritására ahhoz, hogy a szép szavak mellett tettekkel is bizonyítsa rátermettségét.