lopott kocsik

Hány autót lopnak el évente Magyarországon?

Hiszed vagy sem, nagyjából úgy kalkulálhatunk, hogy kis hazánkban szinte minden egyes nap ellopnak egy autót, legalábbis a tavalyi statisztika ezt tükrözi.

Összesen 561 darab gépjárműre, ebből pedig 351 személyautóra adtak ki körözést 2021-ben, és a rossz hír az, hogy az évről-évre megtapasztalt látványos csökkenés sajnos megtörni látszik. Egy másik megközelítésből nézve a felvázolt lopási statisztika azt jelenti, kedves autótulajdonos, aki most olvasod ezt a cikket, hogy autód vagy ott lesz, vagy nem, ahol éppen hagytad, és egy kicsit inkább a nem felé billen a mérleg nyelve. Rosszul hangzik, ugye?

 

Ne vásárolj lopott kocsit!

Nyilvánvaló, hogy senki nem szeretne lopott járművet vásárolni, de nem ez az egyetlen oka annak, hogy használt autó vásárlása előtt kötelezően ellenőrizni kell a VIN-számot. Egy autó történetének ismerete segíthet egy átgondolt, megalapozott, valamint minden elemében jó döntés meghozatalában, amellyel sokáig jól érezheted magad. Segít megóvni attól, hogy pénzt pazarolj egy olyan modellre, amellyel röviddel a vásárlás után komoly problémád adódhat. Számos szolgáltatás elérhető, például a carvertical.com/hu, ahol csekkolhatod a megvásárolni kívánt autó VIN-számát. Csak néhány percet vesz igénybe az ellenőrzés folyamata, ezért soha ne hagyd ki ezt a lépést, ha használt autót vásárlására adod a fejed. Ha utánanézel a VIN-számmal a kiszemelt jármű előtörténetének, és ezáltal megtudod, hogy a jármű súlyos balesetet szenvedett, amelyet követően a legtöbb részét javították, akkor mérlegelheted ezt az információt, hogy elkerüld a vásárlást. Vagyis a jármű történetének alapos ismerete segít megalapozott döntést hozni, mert tudni fogod, hogy jó ötlet-e beruházni a járműbe, és tisztességes-e a kért ár. Fontos szempont ez, ha valaki használt autó vásárlásán gondolkozik.

Miért fontos a VIN ellenőrzése?

Mert ez a legjobb és legbiztonságosabb módja az autó pontos azonosításának. A gépjármű-nyilvántartó cégek és az autógyártók mindig hordozzák ezeket a számokat tartalmazó adatbázisokat, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy egy szám beírásával hitelesítsék és helyesen azonosítsák az autót. A VIN egy 17 betűből és számból álló karakterlánc, amely egy hasonlattal élve tulajdonképpen a jármű társadalombiztosítási számaként működik. Nincs két autónak egyforma VIN-je, így tökéletesen felhasználható egy jármű történetének pontos identifikálására. Amikor VIN-jelentést kérsz egy kocsiról, olyan információkhoz férhetsz hozzá, mint például, hogy a kiszemelt autó legálisan eladó-e, ezzel pedig egyértelműen elkerülheted, hogy lopott személygépkocsi tulajdonosa legyél, de ezen kívül megtudhatod, hogy hány korábbi tulajdonossal rendelkezett, vett-e már részt balesetben, valamint lekövetheted a rendszeres szervizek listáját is. Már ha vannak. De ha nincsenek, az is egy jel. A VIN-jelentés azt is megmutatja, hogy egy járműmodell esetében milyen visszahívásokat kezdeményeztek, illetve hogy garanciális-e még az autó. Csupa fontos információ!

(Szponzorált tartalom)