lopott kocsik

Hány autót lopnak el évente Magyarországon?

Hiszed vagy sem, nagyjából úgy kalkulálhatunk, hogy kis hazánkban szinte minden egyes nap ellopnak egy autót, legalábbis a tavalyi statisztika ezt tükrözi.

Összesen 561 darab gépjárműre, ebből pedig 351 személyautóra adtak ki körözést 2021-ben, és a rossz hír az, hogy az évről-évre megtapasztalt látványos csökkenés sajnos megtörni látszik. Egy másik megközelítésből nézve a felvázolt lopási statisztika azt jelenti, kedves autótulajdonos, aki most olvasod ezt a cikket, hogy autód vagy ott lesz, vagy nem, ahol éppen hagytad, és egy kicsit inkább a nem felé billen a mérleg nyelve. Rosszul hangzik, ugye?

Dajer_Tamogatom

 

Ne vásárolj lopott kocsit!

Nyilvánvaló, hogy senki nem szeretne lopott járművet vásárolni, de nem ez az egyetlen oka annak, hogy használt autó vásárlása előtt kötelezően ellenőrizni kell a VIN-számot. Egy autó történetének ismerete segíthet egy átgondolt, megalapozott, valamint minden elemében jó döntés meghozatalában, amellyel sokáig jól érezheted magad. Segít megóvni attól, hogy pénzt pazarolj egy olyan modellre, amellyel röviddel a vásárlás után komoly problémád adódhat. Számos szolgáltatás elérhető, például a carvertical.com/hu, ahol csekkolhatod a megvásárolni kívánt autó VIN-számát. Csak néhány percet vesz igénybe az ellenőrzés folyamata, ezért soha ne hagyd ki ezt a lépést, ha használt autót vásárlására adod a fejed. Ha utánanézel a VIN-számmal a kiszemelt jármű előtörténetének, és ezáltal megtudod, hogy a jármű súlyos balesetet szenvedett, amelyet követően a legtöbb részét javították, akkor mérlegelheted ezt az információt, hogy elkerüld a vásárlást. Vagyis a jármű történetének alapos ismerete segít megalapozott döntést hozni, mert tudni fogod, hogy jó ötlet-e beruházni a járműbe, és tisztességes-e a kért ár. Fontos szempont ez, ha valaki használt autó vásárlásán gondolkozik.

Miért fontos a VIN ellenőrzése?

Mert ez a legjobb és legbiztonságosabb módja az autó pontos azonosításának. A gépjármű-nyilvántartó cégek és az autógyártók mindig hordozzák ezeket a számokat tartalmazó adatbázisokat, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy egy szám beírásával hitelesítsék és helyesen azonosítsák az autót. A VIN egy 17 betűből és számból álló karakterlánc, amely egy hasonlattal élve tulajdonképpen a jármű társadalombiztosítási számaként működik. Nincs két autónak egyforma VIN-je, így tökéletesen felhasználható egy jármű történetének pontos identifikálására. Amikor VIN-jelentést kérsz egy kocsiról, olyan információkhoz férhetsz hozzá, mint például, hogy a kiszemelt autó legálisan eladó-e, ezzel pedig egyértelműen elkerülheted, hogy lopott személygépkocsi tulajdonosa legyél, de ezen kívül megtudhatod, hogy hány korábbi tulajdonossal rendelkezett, vett-e már részt balesetben, valamint lekövetheted a rendszeres szervizek listáját is. Már ha vannak. De ha nincsenek, az is egy jel. A VIN-jelentés azt is megmutatja, hogy egy járműmodell esetében milyen visszahívásokat kezdeményeztek, illetve hogy garanciális-e még az autó. Csupa fontos információ!

(Szponzorált tartalom)

Dajer_Tamogatom