oshoval

Tarot: idén lazíts a gyeplőn, a csikóhalat befogni nem lehet

Mindenki nyugodjon meg, 2022-ben sem maradunk kártyavetés nélkül! Mert ahogyan a jelek szerint a havi  After-horoszkópjainkat is szeretitek, a Tarot is közkedvelt útmutató lett itt a Dajeren, főleg az olyan nehezen induló időszakokban, mint az évkezdés. Csak ahogyan a mi horoszkópunk azt mutatja meg kertelés nélkül, hogy mi történt veletek az elmúlt hónapban,  Moscu Katalin sorozata az „itt és most” megértéséhez hoz közelebb bennünket.

Testvérem a retrográd Merkúrban, ha úgy érzed, nehezen indult el a 2022-es év, ezzel nem vagy egyedül. Ember legyen a talpán, akinek január első napjaiban sikerült jövőt terveznie, elképzeléseket papírra vetnie, derűlátóan tekintenie az előtte álló évre. Legszívesebben fejemre húztam volna a takarót azzal, hogy várjon még az újév, most ne induljon el semmi, legyen csend és nyugi, hadd alhassak még pár hetet! S ha ez nem elég, január 29-ig a Vénusz is retrográd, tehát a szív- és pénzügyek is panganak. Ha óvatosan költekeztél ebben a hónapban, azt igencsak jól tetted. Fergeteg hava körültekintésre és alapos átgondolásra int bennünket. Ebben az időszakban jobb, ha nem bántunk másokat, hanem az előrevivő gondolatokra koncentrálunk. Persze minden látószög kérdése, a két bolygó pedig csak innen, a Földről nézve távolodik, valójában róják megszokott köreiket. Egy apró kitérő azonban reményt csillant: a Merkúr körbe kerüli a Plútót, a gyógyulás bolygóját, onnan hoz számunkra biztató üzenetet. Amint a Tarot kártyákhoz érek, rögtön megértitek, miről beszélek.

Jó hír az, hogy február 1-én fordul a kocka, pontosabban a bolygók. Nem mellékesen, belépünk a Tigris évébe.  Január 31-én Vízöntő újhold adja meg a löketet, majd az Uránusz iramodik neki, és persze a Merkúr és a Vénusz is szépen visszasorol a Föld fele. Nem kis löket lesz ez, hanem egy feszültségekkel teli, de legalább kilendít a holtpontról. A pogány kelta népek január utolsó éjszakáján ünneplik imbolcot (vagy imbolgot), azaz a téli napforduló és a tavaszi napéjegyenlőség közötti időszak felének leteltét, az életerő visszatértét. Kitűnő alkalom elkészíteni a teendők listáját tavaszra.

Olybá tűnik, hogy ezzel minden kezdeti nehézséget letudtunk, de ne feledkezzünk meg a kontextusról. A tavalyi év tanulságai alapján alig merünk hosszútávra tervezni, létünket állandó készültségi állapot jellemzi, és rengeteg stresszhelyzet. Ez kicsit sem változik ebben az évben, sőt, az erre húzott Osho-kártya alapján csak romlik. De máris jön rá a segítő kártya a Lélekdal (Spiritsong) pakliból:

20220125 090934

ELLENŐRZÉS  és CSIKÓHAL

Két király-kártya: a levegőé meg a vízé. Az egyik a gondolatok birodalmát uralja, a másik az érzelmekét.

Nincs abban semmi új, hogy nemzeti vagy akár világszinten a politikai erők uralni kívánják polgáraikat, mindezt nehezített pályán úgy, hogy közben mindannyian egy világjárvánnyal küzdünk. Nem elég a betegség, jön a rá a megosztottság is. Nos, az Ellenőrzés kártya semmi mást nem tesz, csak figyelmeztet a fokozott éberségre és a józan eszünk használatára sarkall. A jelenlegi hatalom (részben kínjában, részben a körülményeket kihasználva) szófogadó alattvalókat szeretne faragni belőlünk, de senki nem akadályozhat meg abban, hogy kinyissuk a szemünk, hegyezzük a fülünk, és használjuk a józan paraszti eszünket. A kényszerhelyzetek félelemmel, stresszel járnak. „Az ellenőrzés alatt álló emberek folyton idegesek, mert mélyen legbelül továbbra is forronganak. Ha lazítasz a gyeplőn, ha szabadon áradó és eleven vagy, idegességed is tovatűnik, nincs is miért idegeskedned – mindent úgy veszel, ahogy megtörténik. Nincsenek elvárásaid a jövővel szemben és nem érzel teljesítménykényszert. (…) A Felhők Királyának képmása arra int, hogy vegyünk egy mély lélegzetet, lazítsuk meg nyakkendőnket, és szusszanjunk egyet. Az sem baj, ha hibát követünk el. Valóságos orvosság lesz számunkra, ha ügyeink egy kissé kicsúsznak a kezünkből. Aki sosem lazít a gyeplőn, az rengeteg mindent elmulaszt az életből.”

De hogyan jutok el ebbe a kegyelmi állapotba? – kérdezed. Erre tanít meg bennünket a Csikóhal.

Először nagy szemeket meresztettem a kártyára, de amint a fentebbi magyarázat idézetében kiemelt szavakat olvastam, derengeni kezdett, miben erősíthet ez az apró és érzékeny tengeri teremtmény. Egyik mesterem arra tanított, hogy fókuszáljak az állatok tulajdonságaira, különösen azokra, amik belőlem hiányoznak. A tanulság többnyire abban rejlik.

Egyértelmű, hogy a rakoncátlan csikóhal nem tűr semmilyen gyeplőt. Kunkorodó farkát biztos támaszként, vízinövényekre fonódó horgonyként használja, ügyesen egyensúlyoz a háborgó tengerben is. A vihar és a hullámok átáramlanak rajta, ő csak szépen kiszűri a táplálékát belőle. Jól helyezkedik és széles látószögének köszönhetően mozdulatlanul is alaposan felméri környezetét. Tisztán lát és a lényegre fókuszál. Ha elengedi támaszát, jól manőverezik a sodrásban, határozott, erő van benne, harsányan nyilvánul meg, ugyanakkor gondoskodóan figyel társaira.

A klasszikus Tarot-ban a víz elem királya a gyógyítás, mi több, az ÖNGYÓGYÍTÁS szimbóluma. A gyógyítás folyamatában az ihlet, az isteni sugallat, ha úgy tetszik, a megérzés segíti. Látnoki tehetségét arra használja, hogy egyensúlyban maradjon, mérlegeljen, legyen tartása és maradjon önazonos, legyen megfontolt és érzelmileg bölcs vezető. Varázsereje a gyógyító szeretet. Magát az életet szolgálja.

Jogosan kérdezitek: stresszhelyzetben ki tud az ihletre hallgatni, befele hangolódni, megőrizni higgadtságát? A csikóhal tulajdonságai közül az egyik erre válaszol: minden tudásával és erejével azon van, hogy harmonikus környezetet teremtsen magának. Kényesen vigyáz arra, hogyan választja meg élőhelyét, táplálékát, társait, párját (egyes csikóhalak monogámok, mások nem, de az összhang akkor is elsődleges számára). Szüksége van a biztonságos környezetre, mikrokozmoszra, hiszen lassan eszik és hosszasan emészt. Alaposan átszűr minden falatot és gondolatot. Szuverén lény, nem bírja a fogságot. Ja, és a hím hordja ki a petéket, szóval erős empátiával rendelkezik. S ami a legjobban tetszik nekem az az, hogy kimutatja hangulatait. Ha nyugtalan vagy fél, színei fakóvá válnak. Ha elégedett és biztonságban érzi magát, színei felélénkülnek. Ha pedig tele van energiával, vadászik, vagy párzási időszakban van, megjelennek a foszforeszkáló színek rajta. Nincs belső kontroll, nincs megjátszás.

Számomra mindebből az a tanulság, hogy olyan helyzetekben, ahol erős a külső kontroll és korlátozzák a szabadságomat, megpróbálnak félelemben tartani, dúl az ellenségeskedés és tarol a nemtörődömség, megkeresem azt a belső megtartó erőt, ami a legtáplálóbb számomra: a csendes, kényelmes, biztonságos otthont, azt a baráti közeget, ahol szeretnek, viszontszerethetek és önmagam lehetek, a hobbit, amiben kiélhetem kreativitásomat. A lazítás orvosság. A jó táplálék fél egészség. A többi emberi, állati és szellemi kapcsolataim minőségén múlik.

Ne feledjétek, HARMÓNIA és ÖNAZONOSSÁG! Rendezzétek át a lakást, főzzetek finomakat, igyatok minőségi italokat és vendégeljétek meg minél gyakrabban barátaitokat, szeretteiteket. Merjetek szeretni, lazán vagy izzón – ahogy tetszik.

Tetszett ez az írás?!
Ha igen kövessen bennünket a Facebookon és az Instagramon!