borito

After-horoszkóp – December

Minden „normális” női magazinban van horoszkóp, úgyhogy a dajer.hu is megörvendezteti az olvasóit ezzel a műfajjal. Mindenki megtalálja a maga havi horoszkópját, amely mögött ott áll szerkesztőségünk valamelyik tagja, esetleg több is – persze névtelenül. De „normális” horoszkópot ne várjatok! Az after-horoszkóp lényege ugyanis az, hogy utólag, az előző hónapra visszamenőleg tudhatod meg, mi történt veled. Vagy velünk. Vagy akárkivel. Még az is lehet, hogy bejön.

 

KOS

kos 1

Helló Kos! Brutál nagy fékezéssel indítottad a decembert, mert már a tested jelzéseit nem lehetett figyelmen kívül hagyni. A következő játékszabályt írtad elő: több pihenés, több szórakozás, és ha kell, beleállni a konfliktusokba. Ez utóbbi olyan jól sikerült, hogy hirtelen a hónapok óta cipelt kimondatlan sérelmeidet is tálcán kínálgattad a téged harapdáló felebarátaidnak. Volt is nagy meglepetés, mert a benned alvó kos kicsit sem finomkodott, de nem a falnak ment, hanem olyan helyzeteknek, amilyenekkel a mindig mosolygós konfliktuskerülő éned eddig nem tudott mit kezdeni. Et voilà, mi lett a vége? Elmúlt a hónapok óta tartó fülzúgásod és a fejfájásod, egyenletessé vált az alvásod és megerősödött a hajad. Megköszönheted a támogatásokat is, mert nemcsak szakemberrel beszélgettél a problémáidról, de Füredi Júlia Elég című könyvét is olvasgattad, amely a kiégésről és önmagunk elnyomásáról szól. Amúgy a könyvet barátnődtől kaptad meg karácsonyra, és a fa alól először a férjed olvasta el. Ezeket letudva már csak az ajándékok beszerzésére és a koccintásokra kellett koncentrálnod. A december ennek fényében sok bejglivel, pihenéssel, elengedéssel és korizással telt, csak olyan programokon vettél részt, amiket szerettél, és olyan emberekkel találkoztál, akik szeretnek téged. Például régi vágyad volt, hogy egyszerre több barátoddal menj színházba – hát most megvalósult! Huszonöt embert szerveztél be egyik kedvenc előadásodra. Barátokkal barátokat nézni, együtt lenni és egymást támogatni: ezt az érzést vidd át a következő évre!

 

BIKA

Bika

December havában – bár hóért a hegyekbe kellett menned – is sok volt a meló, így az év végi hajrában túlhúztad a húrt. És amikor éppen letetted a lantot, ahogy az ilyenkor történni szokott, a lankadó figyelemben és a stressz hiányában rád vetette magát valami ordas (koronázatlan) vírus. Ez mintegy feloldozást is adott minden erőfeszítés alól: bejglisütés, családi vendégeskedés és az obligát ünnepi evészet is elmaradt. Még jó, hogy a „kosaras csajokkal” előre megcsináltátok a tőtöttkáposztát, ami december eleje óta dideregve várta a mélyhűtőben, hogy valaki végre felmelengesse. Karácsony elmúltával erőre kaptál, ami utat engedett a sportolásnak, fürdőzésnek, szaunának, sőt még moziban is voltál. Aztán zárásként egy sör- és koktéltócsák áztatta parketten kipipáltad a táncolást is az év végére egy előszilveszteri partiban. Az elmúlt évre visszatekintve rájöttél (nem először), hogy a munkád a legerősebb identifikációs tényező az életedben, s ez túlzott mértékben rányomja a bélyegét a szabadidődre is. Hobbit kell találni, hogy kiszorítsd onnan! Gombászni járni, új nyelvet tanulni, mandalákat rajzolni, több szépirodalmat és művészetet csempészni a hétköznapokba, vagy mondjuk bikát szelídíteni… De egyelőre talán elég lesz beköltözni abba az új lakásba, mielőtt a Bika havába érünk.

 

IKREK

ikrek

Hát, kedveském, nem szívesen idézem fel neked a decembert, főleg az első felét. Pedig megcsináltatok egy csodás kiállítást/ünneplést az idén 80 éves lenne szobrász apádnak, sok csodás ember önzetlen segítségével. De a pánikrohamok pont azon az éjszakán újrakezdődtek, majd sűrűsödtek, bár az intenzitásuk lassacskán alábbhagyott, mígnem szinte állandó nappali remegéssé és kitartó éjszakai rettegéssé csendesültek. Erősen próbáltál mindenhonnan segítséget kérni, de a saját bőrödön kellett megtapasztalnod a posztcovidos és pandémiás szorongás következtében kialakult szakemberhiányt. Az ismert gyógynövényeknek hála kicsit sikerült korlátok közé szorítanod a tüneteidet, bár dolgozni, magadat vagy a lakásodat gatyába rázni továbbra sem voltál képes. Aztán a sokféle szálon elindított keresés végre találatot is hozott egy shiatzu-varázsló képében, akitől a legfájóbb pontok nyomogatása is jólesett, és egy-két pszichológ reménye is felcsillant. Igazából nem is tudom, hogyan bukdácsoltál el karácsonyig. Amit idén rendhagyó módon anyósodnál ünnepeltél férjeddel, anyáddal, anyósod kutyájával, anyád kutyájával és a saját macskáddal egy lakótelepi lakásban. Végül is nem volt rossz ötlet, hogy még 22-én körbeküldtél a tágabb családban egy összeállítást a karácsonyi konfliktusok elkerülésének lehetséges módjairól. Ugyan minden kis fejecske ott virított az üzenet alatt, senki nem reagált. De persze olvasták. Így aztán csak a harmadik (!) napon alakult ki egy kis veszekedés, és az is viszonylag simán elsimult. A hangulat az ünnep további napjain és a szeleburdi családban is jó maradt, és ez – együtt a távolléttel, a két ünnep közti munkamentes fekete lyukkal, amely beszippantott, a kajákkal, amiket nem neked kellett megfőzni, a kevéske finom borral és egy-egy kávéval, amit hetek óta először mertél inni, a nagy sétákkal – kicsit téged is kisimított, és egész jól tudtál aludni. Az év végén egy szaxofonmuzsikás, indiai lencsés/lencsesóletes, szupervidám, de kissé hosszúra nyúlt utószilveszter is becsúszott, és az egész ismét zaklatottabb lett, úgyhogy az óévvel nem múlt el minden, ami rossz. Mondjuk nem csodálom, hogy ez a 2021 így a földre baszott (csak hogy pontosak legyünk). Volt elég stressz, kiégés, kimerülés a régiben, aztán az új miatt, hurcolsz már sok mindent régóta. Ideje letenni, és megpihenni, mint Tigris az árnyékban, ahogy kínai kollégám mondaná.

 

RÁK

rakA fények, családi találkozások, baráti évzárók és végeláthatatlan evészetek időszaka most inkább zaklatottságot, mint megnyugvást hozott a Ráknak. Úgy gondoltad, hogyha mindenféle buliba kötelező elmenni, az majd magától megoldja a már a hónap elején a fejed búbjáig érő feladatokat és nehézségeket. Ahogyan várható volt, ez nem így történt – mondta a narrátor. A hónap legvége legalább a szokásos, nosztalgikus Harry Potter-maraton mellett a kultikus varázslóvilág visszatérését is elhozta, amit olyan lelkesen néztél, mintha a saját osztálytalálkozód lett volna. (Vagy egy kicsit lelkesebben.) A mindenki által lenézett szilveszter egy balatoni házban ért utol; mi mást lehetne mondani, mint hogy ennél ne legyen rosszabb a következő sem. A 2021-es évben az volt a legjobb, hogy véget ért. Minden pozitívum, ami történt, saját erőből volt, és minden negatívumot a körülmények, a járvány, a klíma és a kormányok idéztek elő. Ennek a tehetetlenségét jó lenne valamivel tompítani. Viszont már utaztál külföldre és belföldre is, ami az első pandémiás év után a csúcspont volt.

 

OROSZLÁN

oroszlan

Megtaláltad az egyensúlyt. Igaz, úgy jött össze, hogy a hónap első felében elég nagy menetet diktáltál, aztán meg elnyúltál a kanapén, hogy szinte lyuk maradt utánad. Mindkettőben sok öröm volt, végre. Engedd el már egyszer és mindenkorra, hogy majd szépen, kiegyensúlyozottan novemberben megveszed az ajándékokat, lezárod a melót és már csak az adventi meghatottság marad! Egy frászt! Emlékszel, mikor a hőn áhított work-life balance ideájával is leszámoltál, amint rájöttél, hogy egy ilyen patchwork életformában nem a 8 óra munka, pihenés, szórakozás szentháromsága hozza meg neked a biztonságot? A lényeg, hogy élvezted, amit csináltál: kampányoltál, szabtál-varrtál, fürödtél szeretetben és az elismerésekben is, nem kell szégyellned. Karácsonyra ötfélét sütöttél a magad örömére, és csak egy lett fűrészporízű. Kényeztetted magad, úsztál, bicikliztél, nagyokat aludtál, volt mit behozni. Lehet, hogy a masszázshenger lassan olyan lesz, mint az olvasószemüveg, nélküle már soha és sehova? Doromboló öreg macskáddal az öledben és családi körben is megcsapott az elmúlás szele, tudod, hogy többet kell tenned magadért, ha szépen akarsz megöregedni. Nehéz év volt 2021, de úgy aggódtál, hogy bátrakat is ugrottál. Jövőre sincs jobb tanácsom, mint hogy merj, és kevesebb szorongást, több szexet!
 
 

SZŰZ

virginKedves Szűz! A december olyan gyorsan elrepült, hogy észre se vetted. Noha a családi feszültségek elmaradtak, és az se ártott, hogy idén lekerült a napirendről az ajándékozás, az ünnepek után mégis teljesen összeomlott a szervezeted, ki tudja, hogy az influenza, az omikron (sok negatív gyorsteszt) vagy a flurona miatt. Az év végi túlhajtás ezen nyilván nem segített, pedig még egy inspiráló külföldi továbbképzés is belefért karácsony előtt az évbe. Az otthon töltött beteges napok alatt sok időd volt gondolkodni azon, hogy miért olyan rossz a Szex és New York folytatása; hogyan kéne leszokni arról, hogy próbálod megfejteni, mit akarnak mások; és inkább arra koncentrálni, hogy te mit szeretnél és hogy miért futsz olyan emberek után, akik nem is biztos, hogy igazán értékelnek téged. A sok Netflix mellett azért próbáltál kicsit olvasni és három év után újra kitölteni a YearCompass évértékelőt és -tervezőt, amikor is rájöttél, nem is volt olyan rossz ez a 2021. Végül is mégiscsak lett egy doktori fokozatod, tényleg megtanultál vezetni és felvettek egy nagyon jó nemzetközi oktatási programba. És ahogy az interneten olvastad, újévi fogadalmakat nem, idén csak újévi gyakorlásokat tűzöl ki célul, például: kevesebb social media görgetés és több mozgás (mint mindig). Hajrá 2022-ben is, a páros évek hivatalosan mindig jobbak!

 

MÉRLEG

libraBillegő serpenyők asszonya, Mérleg! (Bocs, de mostantól ez lesz a megszólítás, az epiteton ornans = állandó jelző.) Az év utolsó hónapja magadhoz méltón folyamatos mérlegelésben telt, kérdések, egyeztetések, dilemmák, újabb kérdések, megoldások és azok elvetése, új szokások mint magok elvetése. Hogyan legyen a karácsony, a szilveszter? Ki mikor hova jön-megy? Menük és ütemtervek. Ablakmosás pont most télvíz idején? Hány nappal korábban vegyem meg a halat, hogy jusson, de közben friss maradjon? Elkapom az omikront a tömegben? Fogyasztói társadalom és az ünnep meghitt öröme? Hogy? Aggodalmak a karácsonyi fények felett: vajon tényleg megér ennyi áramot a „hangulat”, vagy jobb lenne a gyertya, a szeretet ünnepén gondoljunk az unokáinkra is, a fenntartható fejlődésre? Persze gyertya is kell, de veszélyes. Biztos, hogy egy-két lakás idén karácsonykor is leég. (Már tudjuk, leégett.) Basszus, csillagszórót elfelejtettem! Ja, és itt az új szerzemény, a macska, aki még ősszel lépett be az életünkbe. Hogyan kell macskabiztosan díszíteni a fát? Mérleg férfinak lenni jobb, mint Mérleg nőnek? Na, jó! Akkor most elcsendesedés! Csendes éj! Kiüríted az elméd! A mérleg két serpenyője még moccant egy cseppet, majd megállt. Egyensúly. Ez az év is eltelt, volt benne jó, volt rossz, volt öröm és bánat, siker és kudarc, fény és árnyék. Az újév hajnalán megfogadtad, kedves Mérleg, hogy jövőre már tényleg nem akadsz ki azon, hogy olyan vagy, amilyen vagy: ingatag. Szeretni fogod a labilis, kiszámíthatatlan életed! És ekkor egy angyal suhant el a fejed felett kaján vigyorral, valami nedvességet éreztét a fejed búbján. Ne már! Most lepisilt, vagy leköpött? A könnyeit hullatta, vagy egyszerűen csak megáldott? BÚÉK!    

 

SKORPIÓ

9975396

Úgy tűnik, nem tudsz elég öreg és tapasztalt lenni ahhoz, hogy decemberre ne vállalj el semmi olyan munkát, amire azt mondják, sima ügy lesz. Mert decemberben semmi nem az, ennek köszönhetően a hónap utolsó heteit az asztalodhoz láncolva töltötted. És ennek következményeként komoly alvásdeficittel érkeztél az ünnepi asztalhoz, amire azért felkerült idén is a töltött káposztád és a kocsonyád. Az adventi barátnős töltöttkáposzta-főzés idén sem maradhatott el, és ez azért javított valamit a hangulatodon, ahogy a Dajer-kampány is, amihez újra kinyitottad a családi emléktárat, és megint rájöttél, hogy elképesztő nők sora áll a hátad mögött. A Budapestről való kivonulást pedig továbbra sem bántad meg, a Duna, a madáretetés, a nagy séták mind csak azt erősítették benned, hogy jó döntést hoztál. És bár a nagy ünnepi készülődés elmaradt, mégis meghitt és nyugodt napokba fordult az évvég, és sok év után az is megadatott, hogy azzal fejezhetted be és kezdhetted el az új évet, akivel igazán vágytad. Furcsa egy év volt.

 

NYILAS

kos

A hónapot magányos vadászként indítottad, de szülinapod közeledtével nem bírtad megállni, hogy ne legyen kis elődorbézolás. Erre jó okot szolgáltatott András, Miklós, Feri, Bori, Luca és Tamás. A szülinap nagyot durrant egy vadiúj, szuper minőségű munkagéppel, olyannyira, hogy sejtetted, a megszokott karácsonyi tűzijáték ennek okán elmarad. Legalább jót buliztatok a kollégákkal. A pazar munkahelyi előmenetelt megtorpedózta valami kiégésféle, de hát ezt szinte borítékolhattad volna magadnak a 13. fizetés mellé a novemberi pörgés után. Az év végi hajrát becsülettel lehúztad, megvarrtad a Dajer-szatyrokat, de a kiskarácsonyt már végigbőgted, és azért is tiltakoztál, hogy szabadon tiltakozhatsz. Amikor karácsony előestéjén rájöttél, hogy Jézuska nem hoz fát, durcásan kimentél a piacra, és semmi pénzért szereztél egy mennyezetig érőt. Legalább ameddig bevágtad a talpba és díszítetted, csend volt. A nővéreddel eltöltött idő hasznosnak és élvezetesnek bizonyult. Csekély három nap alatt kipihented magad, és máris felkötötted a nyúlcipőt. Elutaztál az ország másik szegletébe Évával, Istvánnal, Jánossal és Dáviddal bulizni, kölcsönkért felszerelésben felfutottál a hegyre, megjutalmaztad magad néhány új ronggyal, Dajer-logós zoknival és bugyival – még szelfit is lőttél benne –, majd a szilvesztert pezsgővel köszöntötted. 2021 változást hozott abban, ahogyan a munkatársaidhoz viszonyultál, megtanultál bármilyen környezetben helytállni, és ezzel kivívtad a kollégák és főnököd elismerését. Picit el is bíztad magad, ezért csípősebb kritikákat eregettél, de aztán sikerült mindenkitől a megfelelő módon bocsánatot kérned. Bármennyire igyekeztél, ez nem az olvasás éve volt, pedig mennyire szeretted volna! Legalább tucatnyi könyvnek futottál neki – mind ott hevernek az éjjeliszekrényen. Majd 2022-ben nyilaidra tűzöd őket. Addig is, inkább igyál még egy pohár pezsgőt.

 

BAK

bak

„A Nap a Nyilasban beizzítja a horoszkópod érzékeny területeit, felgyújtja a képzeletedet és egy mélyebb szinten kapcsol össze az ösztöneiddel” – írja a szakértő az elmúlt éved utolsó hónapjáról. Nem cáfolom: érzékenység, zizegés, rezgés, túlpörgés – ezek mind megvoltak, heteken át. Egy kreatív ügylet realizálódott ugyanis végre, kikerült valami a mintegy betokosodott állapotából a közönség szeme elé, ami nagyon időszerű volt már. Ezenkívül pedig volt alkalmazotti munka, relatív sok, pénzt is hozott, relatív sokat, szintén; lehetett szórni két kézzel, amit a jegyed szülötteinek többségével ellentétben te elég jól csinálsz. Aztán meg a karácsony, a maga évek óta rosszul alakított, rosszul megélt módján… na de hát nem lehet minden tökéletes! Nem is az. Ebben a hónapban sok jó dolog ért embertársaid részéről, ezt azért gyorsan elmondom helyetted, mert nehezen ismered be, hogy nem csak negatív élmények érnek, azt meg, hogy vannak, akik szeretnek, még kevésbé vagy hajlandó elhinni. Huh, ezt nehéz volt leírni is, hát még megérezni, mi? Hülye Bak! Legyen jó éved! Én rajta leszek.

 

VÍZÖNTŐ

Vízöntő jegy

Decembered minden pillanatát igyekezted okosan beosztani. Méricskélted a cseppeket, hogy mindenki serpenyőjébe egyformán jusson. Tudjuk, a méltányossághoz körmödszakadtáig ragaszkodsz. A hónap második napján vonatra ültél (mert még mindig vonattal utazol a legszívesebben), hogy előbb elmenj egy kicsi falu folyójához (ez amolyan Vízöntő-mánia), és annak medréből összeszedj 28 követ. Majd ezeket elszállítottad egy másik falu dombtetejére, ahol a Nyilas újhold és a megfogyatkozott Nap árnyékában megtartottad első izzasztókunyhódat, és megittad eddigi életed legfinomabb kakaóját. Az elvonuláson az Ünneplés kártyát húztad, és magadat meg nem hazudtolva, amint hazaértél, rögtön megünnepelted lányod születésnapját, és persze Miklóst. Kivételesen szinte csak a finom falatokra összpontosítottál, bizonyíték erre a Pavlova-torta. Az ajándékok miatt idén is keveset aggódtál, hiszen már október óta módszeresen vásároltad a tömény és erős meglepi darabokat. Megszületett első Boss loop felszereléssel készült hangfelvételed. Volt még templomi koncert, gömbdíszítő műhely és téli napfordulós dobolás. Na, kb. itt kellett volna abbahagynod a pörgést. Persze nem jött össze: muszáj volt moziba meg színházba is elmenned, meg a gyermek évzárójára, úgyhogy karácsony előtt reggelenként már nyüszítettél, hogy nem akarsz egy darabig kikelni az ágyból. Ok nélkül hogyan is tehetnél ilyet, úgyhogy szilveszter előtt még gyorsan beadattad magadnak a harmadik adag oltást, alapos okot szolgáltatva arra, hogy az újévet lázas álomba merülve köszönthesd. Azóta is fejted az álmodat, keresed, hova illant 2021, és miért érzed máris úgy, mintha hosszú hetek óta 2022-t írnánk? S hogy ne feledjük az elmúlt év emlékezetes pillanatait: te is meg a macskád is kis híján elpatkoltatok, gazdagodtál egy Lyme-kórral meg rengeteg tapasztalattal, szegényebb lettél egy vidéki házzal, a jóskártyáid meg a maszkjaid száma megduplázódott, és akkor még nem is meséltél semmit a 70 darab fantasztikus Dajer-szatyorról, amit a többi horoszkóp(i)ával együtt dobtál össze. Akkor most erre ihatsz egyet. L’chaim!

 

HALAK

9975404Hogy milyen volt a december? Olyan, mint amikor átdobnál egy telepakolt gurulós bőröndöt egy katedrálüveges ajtón, miközben hangosan üvöltesz. Ezt egyszer már megtetted, ezért ismerős az érzés, de akkor még fiatal és vad voltál. Ennek már vége. De az érzés adott. A decembered pont ilyen volt. Bár csillantak fényes pontok sötét egeden, és nem is halványak: jártál például egy finnek által a nyolcvanas években épített hotelben, aztán toltál a dajeros csajokkal egy szuper kis kampányt, varrtál mint rég, írtál mint mindig, elővetted a bűnös nosztalgiát is, és megemlékeztél családod szabó ágáról. December mégis leginkább a tervezett, de meg nem valósított programokról szólt, leöntve egyfajta különös csalódottsággal. Mint marhahúson a barnaszósz. Sem az életen, sem a munkán nem találtál fogást, és ezen az ünnepek és az év végi csavargások sem segítettek sokat. Szóval mit is mondhatnék neked, kedves Halak? Ez a hónap méltó módon zárta az éved, amiből sok önbizalmat nem merítettél. Talán tényleg át kellett volna dobnod azt a bőröndöt azon a katedrálüvegen. Ehelyett mantraként köröz a fejedben egy mondat, amit újévre kaptál ajándékba egy kedves ismerősödtől: „Azt kívánom, hogy jövőre ne kelljen azt kívánnom, amit tavaly kívántam.” Idén felúszol az árral.

                       Tetszett ez az írás?!

Ha igen, kövess bennünket a Facebookon és az Instagramon!

És ha teheted, támogasd, hogy a jövőben is legyenek after-horoszkópok! Különben hogy is tudnád meg, hogy mi történt veled az előző hónapban, hát nem??