borito

After-horoszkóp – Március

Géplázadás és tavaszi fáradtság. Vágtató lovát hiába kereső lovas, koronarepeta és posztcovid, háborús választási készülődés. Téli álmából ébredő, nyújtózkodó cicanő,  és teraszon napozó, konyakozó másik. Kísérletezésmentes biztonsági játékosok és angolosan lelépő, óvatos duhajok.  Ilyenek voltunk mi  – márciusban. After-horoszkópunknak most is az a lényege, hogy utólag, az előző hónapra olvassuk ki a csillagokból, mi történt veled. Vagy velünk, a szerkesztőség tagjaival. Még az is lehet, hogy bejön. Azonban úgy tűnik, a Kos talán tényleg fejjel ment a falnak, s nem tért még magához, az Ikrek pedig lehet párját keresi, ki tudja, mindenesetre most hiányoznak a lel(ki)tárból, úgyhogy kedves Kos és Iker olvasók, rajtatok a Dajer szeme! Bátorság és szembenézés, ha van kedvetek, egészítsétek ki a sort, Facebook oldalunkon várjuk kommentjeiteket arról, hogy mit hozott nektek a március.

BIKA

Bika

A nőstény Bika stabilan áll, orrlyukából füstöt fújtat, jobb mellső lábával kapál, szeme szikrákat szór. Hm, nem szeretnék ilyen ellenséget. De ez a kép csak úgy felrémlett… Lehet, hogy a munkahelyed kezd egyre elviselhetetlenebbé válni mind szellemi, morális és még fizikai értelemben is? Még szerencse, hogy vannak dolgok, amik miatt embernek érzed magad: színház, mozi, koncertek és könyvek. A lakásod, melyet éppen elhagyni készülsz, leginkább egy figyelemhiányos gyerekre hasonlít. Minden létező dolog, ami elromolhat, az el is romlott. Kezdődött a csapokkal (Vízöntő havában), aztán márciusban arra lettél figyelmes, hogy a mozgásérzékelő lámpa a bejáratnál egész éjjel ontja magából a fényt, aminek a szomszédok is „örültek”. Ahogy annak is, hogy a szénmonoxid-érzékelőből egy szép hétfő éjjel kifogyott az elem. Arra a vijjogásra a halottak is felébrednek. Aztán az összes villanykörte bedobta a törölközőt. Később arra riadtál, hogy sminkelés közben valaki ütemesen dobol a válladon, és rájöttél, hogy ez a bojlerből kikívánkozó rozsdás víz. Végül a mosógép adta be a kulcsot. Párhuzamosan felújítani két lakást olyan, mintha egy formaegyes autóval a Dakar Rallyn indulnál. Végül is tök érthető, hogy megelégelte ezt a hintázás ez a cuki kis lakás. Úgy volt, hogy karácsony előtt költözöl. Aztán februárban. Olvasóinkra bízzuk, hogy vajon az április szülötte nőstény Bika még a születésnapja előtt beveheti-e új várát. Hátha akkor megenyhül munkáltatói irányában is.

 

RÁK

rak

 

Márciusban nehezen indult be a tavasz és az egészséged is. Egész hónapban a posztcovid tünetekkel kínlódó Rák alapértelmezése voltál, a hosszú hétvégét keresztbe tette a télies időjárás és a szívdobogással kevert fáradtság. A mérleg pozitív nyelve – kis képzavarral – egy ugyancsak dajeres barát remek születésnapja és egy pécsi kirándulás volt, aztán visszatértél a sport világába is, a világban folytatódott a válság, a szomszédban a háború, ennek kapcsán te ismét szégyellni kezdted nem létező országodat és annak vezetőit. A hónapnak egy inspiráló online konferencia és óriási esőzések vetettek véget, és akkor még nem tudtad, hogy az igazán sötét fellegek még csak elkezdtek gyülekezni.

 

OROSZLÁN

oroszlan

Peregtek a napok gyöngyei egymás után, mint a kiszáradt homokszemek, ahogy az Ezeregyéjszaka mesélője mondaná. De ezeknek a homokszemeknek is van lelkük, ami örömöt hozhatott volna az életedbe. Csakhogy folyton történt valami váratlan megoldandó, ami elterelte a figyelmedet. Miről? Mi bántja hát Önt tulajdonképpen? – kérdezte tőled Szindbád, azon a mély, mindent megértő hangján, amit akkor használ, ha asszonyok megmentésén fáradozik. Az élet szépségeiről, mi másról, kedves Barátom – felelted neki. Mert most is megfogadtad, hogy a csodás márciusi tavaszban nem engedsz a kétségeknek, és bátor paripaszellemmel vágtatsz át a kihívások mezején, egyenesen a boldog elégedettség honába. Avagy vágtattál volna, mert sehol sem találtad nemes paripádat. Vajon mi is lehetett volna az az erő, aminek a hátára felülni vágytál, hogy vigyen tűzön-vízen át? A barátaid inspirációi, a munkabeli kötelességeid, vagy gyermeked szeretete? Magadon kívül kerested az erőt, amire magadban nem találtál. Mily régi hiba, Kedvesem! Nem bírtál jelentkezni se a „hogyan lássuk el a háborús sérülteket”, se a „hogyan alakítsuk át háztartási eszközeinket életmentő orvosi eszközökké” tanfolyamra. Nem fogadtál be háborús menekülteket sem. És amikor a kicsikéd azt mondta, talán a március 15-én tanultak alapján, hogy ő karddal megvédi a hazáját, ha háború jön, te bizony azt válaszoltad neki, hogy nem, fiam, ha háború jön, mi ketten azonnal költözünk Alaszkába. A többiről pedig már ne is beszéljünk. Nem így képzelted, amint az első tavaszi napsugarak megremegtetik a testedet, de ez is egy tanulságos hónap volt.

 

SZŰZ

virgin

Egy kicsit olyan, mintha minden hónapban ugyanaz történne veled: halvány remények, amikből nem lesz semmi, sok munka, pár feltöltő program és kéthavonta jelentkező omikron-tünetek. Talán ezért is érzed azt, hogy a februárhoz képest a március fájóan hosszú volt: összemosódnak a dolgok és alig tudsz visszaemlékezni, miket csináltál. Pedig voltak jó dolgok: például, hogy a hosszú hétvégén kicsit túltoltad a bulizást a barátaiddal, vagy hogy megint szerveztetek ruhacserét és beszereztél például egy jó sapkát. Amit mondjuk lehet, hogy nem fogsz sokat hordani így, hogy végre kezd tavasz lenni, és legalább sokszor el tudtad vinni a családtagjaidat kocsival szép helyekre sétálni, és lángost enni a Normafán. Ha már autók: a Vezess helyettem című japán film is nagy hatással volt rád, bár az új Bridgerton évadot is végignézted – és megint hálát adtál a csillagoknak, hogy nem a 19. században élsz, amikor az egész családod nézi, ahogy a potenciális férjjelöltjeiddel táncolsz egy bálon. Azt se felejtsük el, hogy leadtál több pályázatot, kicsit haladtál az aktuális kutatásoddal és újra elkezdtél biciklizni, amitől mindig jobban érzed magad. Egyszóval tavaszi fáradtság ide vagy oda, mégse volt olyan rossz ez a március! 

 

MÉRLEG

libra„Március, gyönyörű március, lángok a barackfa ágon!” Illatok, színek, tavaszi zápor fűszere a földnek és léleknek. Balzsamos melegben szellőzködő, téli álomból ébredő, nyújtózkodó cicanő. Na, ez voltál, drága Mérlegem. És nem, nem soha! A tavasz reménykeltő ébredésétől, a bimbók és rügyek pattanásától nem vonhat el semmi sem. Pláne nem a politika. Sem választás, sem háború! Mert ott tehetetlen vagy. A tehetetlenség ellenszere pedig a tehetség. A tehetség arra, hogy bármit ordítsanak, bömböljenek és zúgjanak a füledbe, te képes vagy TENNI. Főzni-mosni, írni-olvasni, kertet gondozni, virágot ültetni, családot gondozni, gyermeket simogatni, meghallgatni másokat, táncolni-énekelni. Igen, ez vagy te, Mérleg! Most igazán el kellett billenteni a mérleg nyelvét! Minden sötétség, gonosz és rossz az egyik serpenyőben, a tavasz, a remény, a kikelet, az újjászületés a másikban. Csak így tovább! Mert a világot idén márciusban sem váltottad meg, de képes voltál arra, hogy bárki, aki a szemedbe nézett, a reményt láthatta benne! Ez a feladat most! Hajrá! Nyáú!

 

SKORPIÓ

9975396

Márciusban minden Skorpió a biztonságra vágyott. Nem véletlenül, mert a Hold teljesen rájuk telepedett, így érzelmeik teljesen eluralták őket. Ez alól te sem voltál kivétel. Kerültél minden olyan helyzetet, ami kínosan alakulhat, sőt csak olyanokkal voltál hajlandó találkozni, akik között biztonságban és otthonosan érzed magad. Ha esetleg nem voltak elérhetők ezek a cimborák, akkor inkább egyedül töltötted az idődet, olyan könyvek és filmek között, amelyeket ezúttal nem biztos kézzel választottál, hanem inkább tuti biztosra mentél. Ugyanez a prekoncepció vezetett, amikor kitetted a lábad otthonról: csak olyan színházi előadásra mentél, amiről jót hallottál, csak akkor indultál el kirándulni, amikor a meteorológia 1000 százalékig szép időt jósolt, még a balkonládádba is évek óta bevált virágot vettél. Amikor megpróbáltál kitörni saját biztonsági kényszered alól, akkor rögtön az orrodra koppintott a sors: rettenetes színházi előadás, bokaficam volt a jutalmad. Így amikor a hónap vége felé a Zeneakadémiára belépve megtudtad, hogy a kedvenc zenészeid egyikének pozitív lett a Covid-tesztje, már meg sem kísérelted meghallgatni a beugró muzsikust. Összességében a tőled szokatlan nyugalom és kísérletezésmentesség eredményes volt, a hónap végére kipihened a hosszú tél fáradalmait, és most már egészségesen és energiával telten várhatod a tavasz új kihívásait.

 

NYILAS

kos

Nyilas újratöltve. Nem vicces lövöldözni! Te már csak tudod, Nyilaskám, de ebben a vészesen közeli háborúban nem nyilak röpködnek. Ez bizony fojtogató érzés. Hiába a tüzes természeted, ez itt most nem segített. Sem íj, sem csatabárd, csak a csendes, makacs tiltakozás. Az, ahogyan éjjelenként kimentél önkénteskedni, szótlanul merni a levest egy végtelenül elkeseredett, mégis hálás pillantásért, miközben a szíved kalapált, s üvölteni volt kedved. Tudjuk, nem kenyered a tehetetlenség, mégis bénultan szemlélted a híreket, és tátott szájjal olvastad az internet népét. Valami nagy baj van velünk, emberekkel – állapítottad meg. Ehhez képest a munkahelyi viták és viszályok jelentéktelen dolgoknak tűntek. Közben meg nagyon is érthetőek: mindenki jobban szorong, fél, lázadozik. Rengeteg időt töltöttél számítógép mellett, antiszociális voltál, időnként vad és elutasító. A főnököd mégis meglátta benned az értéket. Ennek köszönhetően valamelyest oldódott benned a feszültség. Rásegített a természetben való mozgás, angol szavak betűzése, az olvasás, ruhák hajtogatása és edények mosogatása. Étvágyad nem sok volt. Szinte mindenre panaszkodtál. Valami nagy-nagy tüzet kellett volna rakni, s rádobálni a sok bajt. Meg  a politikát.

 

BAK

bak

A naptári év eleje, ami ugye a te depressziós-megszorítós jegyedben, a Bakban lódul meg egy újabb körre, ritkán szokott téged felvillanyozni, ellenben az asztrológiai év kezdete – március 20-a – többnyire még a te melankolikus borúdon is átüt. A tüzes Kos jegy energiája, a tavaszi napfény, a hülye emberiség ellenében újraéledő természet – ezeknek a pozitívumoknak még te sem tudtál ellenállni. Azon kaptad magad, hogy időnként nemcsak tetteted a belső egyensúlyt, hanem tényleg rendelkezel is vele. Mondjuk azért fizikailag volt egy kis egyensúlyvesztés Újhold előtt pár nappal, amikor a késő esti sétálást-beszélgetést üvegből való direkt konyakozással kísértétek, de az ilyen megbotlások egyre ritkábbak lesznek, ahogy öregszel. Ennyi talán belefér. Márciusban még mindig tartott a múlt év végén kényszerből felvett tempód, estek be jobban megfizetett munkák (talán mert a Merkúr a Vízöntőben találkozott az életedet megkeserítő Szaturnusszal?), és végre fodrászhoz is eljutottál. Süttetted a bőröd a teraszon, igyekeztél nem gondolni sokat arra, hogy egy határral arrébb megint megbukott az emberiség emberségből, és hogy a következő hónapban bekövetkező események következtében esetleg majd el kell gondolkodnod egy hosszabb, határon túli levegőzésről.

 

VÍZÖNTŐ

Vízöntő jegy

Március kente-vágta, nem sajnálta, rögtön az elején pókerarccal kispadra ültetett egy kis koronarepetával. Megszeppenve kucorogtál a paplan alatt, és csak remélted, hogy a betegszabi elég lesz a kiheverésre. Messze nem volt elég, de hát ez az oltottak privilégiuma: öt nap után vissza a nagybetűs Életbe. Mint utólag kiderült, még neked is mélyvíz volt. Csak gyűlt a szorongás benned: posztkovidosan választásokra készülni háborús hangulatban. Pazar! Kiújult a régi vállfájásod, estére már képtelen voltál egy épkézláb mondatot összerakni, hétvégeken pedig bőszen roboráltál. Eldöntötted, hogy ez nagyon nem az, ahogy te szereted, ezért gyorsan beiratkoztál Pilatesezni. A mozgás és az éneklés tartotta benned a lelket, meg a napi bejegyzések ukrán művészekről, csendes tiltakozásképp. Írtál, tanítottál, és megfutamodtál egy számodra nagyon kedves találkozóról. A sok ismerős jelenléte hirtelen akkora szorongással töltött el, hogy muszáj volt lelépned. Most már jól vagy, költözik a boltod, megjött a tavasz is, csak ez a kurva háború meg korona ne lenne! Állítsátok meg a világot! Vagy legalább térítsétek el, mert vesztébe rohan.

 

HALAK

9975404

Februárban vette kezdetét a Halak hónapja, Jupiterre! Te mégis úgy érzed, inkább a március a te hónapod. Hogy miért? Mert velem vagy kénytelen jönni a Dajer after horoszkóp rovatában, hónapról hónapra, és én a márciust tekintem a mi hónapunknak. Igazságtalan. De így van. Voltak jó pillanataid, bár mindent beárnyékolt a háború: mindent viszonylagossá és megmagyarázhatatlanná tett. Pedig végre belevágtál az évek óta halogatott lakásátalakításba, amit az elmúlt két évben a korona lassított. Ebben az időszakban sokat ültél kedvenc helyeden a lakásban, és arra gondoltál, hogy miként vágj bele. Aztán amikor kész lett, addigra csak azon morfondíroztál, hogy örülhetsz, hogy van hol laknod, és nem menekülsz a pusztítás elől. A háború hibernálja az agyad és a szíved. Amikor az új könyvespolcod színes dobozainak elrendezésekor egyszer csak egymás mellé került a kék és a sárga, ezen nem változtattál. És akkor sem fogsz, ha végre béke lesz. Az emlékezetes pillanatok között tartod számon, hogy maró, jeges, hideg szélben átréveztél a Balatonon. Rég fáztál ennyire, de a látvány és az érzés, hogy vízen vagy, azonban mindenre gyógyír. A cserepesre fagyott szádra is. Tartottál egy csajos születésnapot, és nem is gondoltad, hogy ez ennyire hiányzott az elmúlt két évben. Mégis kicsit antiszociális vagy: vagy el sem indultál a tervezett programokra, vagy ha elmentél, általában gyorsan és angolosan távoztál. Gondolkodtál, hogy ez miért van, de egyelőre nem tudod a választ. Az elmúlt hetekben bárki, aki keresett és találkozni szeretett volna veled, annak azt mondtad, hogy jöjjön fel hozzád. Egyszerűen otthon most jobban tudsz figyelni. Pedig egy álmos hétfő reggel kilukadt a bojlered, és egy teljes héten át forraltad reggel a vizet fürdéshez. Az első két nap még bizsergető volt, aztán veszített erejéből a projekt. De a szerencse lánya vagy, így ez is megoldódott. Nagyjából így telt a hónapod. Nem vagy szomorú, de nem vagy vidám.

Tetszett ez az írás?!
Ha igen kövessen bennünket a Facebookon, Instagramon, iratkozz fel a Youtube-, podcast– vagy Spotify csatornánkra!

És ha teheted, támogasd, hogy a jövőben is legyenek after-horoszkópok! Különben hogy is tudnád meg, hogy mi történt veled az előző hónapban, hát nem??