borito

After-horoszkóp – szeptember

Minden „normális” női magazinban van horoszkóp, úgyhogy a dajer.hu is megörvendezteti az olvasóit ezzel a műfajjal. Mármint azt az olvasót, aki megtalálja a maga havi horoszkópját, merthogy csak azok a csillagjegyek szerepelnek rovatunkban, amelyek mögött ott áll a szerkesztőség valamelyik tagja, esetleg több is – persze névtelenül. Szerzőgárdánk bővülésével, reméljük, hamarosan már tényleg – és rendszeresen – örvendezhetnek a Mérlegek és a Szüzek is. De „normális” horoszkópot ne várjatok! Az after-horoszkóp lényege ugyanis az, hogy utólag, az előző hónapra visszamenőleg tudhatod meg, mi történt veled. Vagy velünk. Vagy akárkivel. Még az is lehet, hogy bejön.

KOS

kos 1

Kedves Kos! A szeptembered egyszerűen kitörlődött az emlékezetedből. Pedig rémlik, hogy megkezdődött az iskola és az óvoda, hogy a kosáredzésről áthallgatott a gyereked a focira – ami felesleges pluszkörrel jár a családnak –, hogy az óvodában volt madárröptetés és piacozás, de hogy veled mi történt az elmúlt hónapban, az nincs meg. Egyáltalán nem emlékszel arra, hogy neked mikor volt olyan programod, amit te választottál, mikor ettél olyat az étlapról, amit te kívántál és jöhettél ki a vécéről akkor, amikor te szerettél volna. És ez igaz volt az életed minden területére. Ha nem voltál ott, akkor kerestek, de csak azért hiányoltak, hogy feladatot végezz és oltsd el a tüzet. Amúgy az, hogy te mit gondolsz vagy mit szeretnél, nem volt fontos. És a szomorú az, hogy ez a te hibád, mert a „nem akarok központi figura lenni” típusú jelenlét nem jelenlét, hanem a lúzer kategória. Azon viszont éjszakákon át sokat töprengtél, hogy honnan jönnek ezek a blokkok… Most jut eszembe, mégis voltál egy színházi előadáson és utána egy koncerten, ami nosztalgikus és örömteli volt. Még, még, még. Kérlek, ne légy lúzer!

 

BIKA

Bika

Bika nőként a munkahelyeden – mert azért alapvetően a munkád dominálja az életedet – azt érezhetted szeptember folyamán, hogy van valami a levegőben, miközben mégsem történt semmi, csak sűrűsödött a levegő, ami nem billentett dolgokat végül se jó, se rossz irányba. A nyár észrevétlenül áttrappolt az őszbe, amikor is hirtelen mindenki rájött: dolgozni kéne. Ez pedig káoszhoz vezetett, mint rendszerint. A vénasszonyok nyarában egy „szeletelős” koncert utáni szombat délelőtt némán ücsörögtél 52 évesen a világosi magasparton legjobb barátnőddel, elmerengve egy kávé és croissant felett… priceless, gondoltad. Hanyatt fekve, a víz tetején ringatózva, az eget nézve határtalanul boldog voltál: már akár meg is halhatok, most minden jó, futott át az agyadon. És persze mentél tovább. Szüretelni kellett, bár bort szinte sosem iszol. A kutyát sétáltatni. A hivatalba bemenni. Budapest vár.

 

IKREK

ikrek

Ilyen gyorsan talán soha nem rohant még el hónap, pedig már augusztusban tudtad, hogy az a sok minden, amit beterveztél erre a munkamentes, pihenős, munkahelyváltós-átállási időszakra, nyilván nem fog megvalósulni: kábé egy évre való feladatot, szórakozást, sportot, bulit, orvoslátogatást, vásárlást, tanulást, kertrendezést, házfelújítást és egyebet akartál belegyömöszölni ebbe a harmincnapos hónapocskába. Így aztán a gyászmunka, a kimerültség, a változástól és az ismeretlentől való félelem mellé sikerült még szert tenned egy jó adag szorongásra és lelkiismeret-furdalásra, és az ő hideg verejtékes ölelésükben eltöltened az egyébként szép vénasszonyok nyarának több mint felét. Amikor aztán elérted a gödör alját, legalább eljutottál a segítségkérésig. Ezt becsüld meg, és csináld szépen, amit mondanak, tudod, hogy jót tesz, ne légy lusta, add meg magadnak az időt (a szeptemberi újhold is erre figyelmeztetett). Beszív, kifúj, beszív, kifúj, váltott orrlyukakon. Napéjegyenlőség. Az utolsó hét külföldi utazása végül átmelegített a maga érzéki élményeivel, felkavaró zenéivel, ízletes ételeivel, az ott megismert jó emberekkel, a mediterrán napsütéssel, az állandóan fújó erős széllel, sőt még a dermesztően hideg óceánban való megmerítkezéssel is. Európa legnyugatibb pontjáról még hunyorogva néztél a homályos távolba, mire hazaértél, elkészült életed első (két) szemüvege is. Kitartás, így már talán tisztulni fog a (jövő)kép.

 

RÁK

rakA koraősz a korán jött Rák kedvenc időszaka, nagyon meg is örültél érkezésének. Nemcsak az iskola, hanem a különféle kulturális programok is elkezdődtek, és bár tavaly szeptemberben sem volt karantén, az idei mégis szabadabbnak érződött. Talán közrejátszott a harmadik oltás lehetősége is (a „felvétele” szó használatát a nyelvileg igényes Rák eleve elkerüli). Az időjárás is újult erővel alkalmazkodott, voltál szabadtéri esküvőn, kirándulni a Káli-medencében, családi születésnapi pikniken és campusnyitó egyetemi fesztiválon is. De hiába tűnt a hónap inkább nyárnak, mint ősznek, felvértezted magad a szezonális dekorációk alapvetésével, egy töklámpásfüzérrel is, és nagyon vártad, hogy mikor lehet már bekapcsolni.

 

OROSZLÁN

oroszlan

Hol van már a boldog augusztus, a Te hónapod, ami már most sem volt az? Valahogy kihunyt benned a nyár élvezete, és nap nap után úgy szállt el, mintha mi sem történne, csak egyetlen félködös február lenne az év. Pedig hogy élvezted öregedő első szerelmed arcán nézegetni az őszbe hajló szakállt, hallgatni a már frivol kacagás nélküli, de még régi selyem-érdes hangját. Már akkor érezted, hogy azt a kegyelmi állapotot, amikor egy szitakötő pihent a jakuzziból kilógatott karodon, a szeptember nehezen fogja megőrizni. Neked kellett volna megtenned helyette, ha nem érezted volna úgy, hogy kihalt belőled az erő, és képtelen vagy lelkesülten szembenézni az örökös és újabb kihívásokkal. De legalább döntöttél végre: elköltözöl a 22 éve szeretett, rossz környékű leánylakásodból, ami belső tered volt, ahová annyi ragaszkodni való ilyen-olyan élmény kötött. Nyomasztó hazatérésed N.Y.-ból, szövegírások színházrendező bálványoddal, anyukád halála, emlékezetes bulik, színházi próbák, házi disznóvágás!, baráti vacsorák, a lelki-társ szerelmed, akivel itt éltél, fergeteges lakásszínházi előadások, és a fiad érkezése, aki végül nem a szerelmedtől született. Törhetetlen álmaid cserepei között tébláboltál egész hónapban, ahogy pakoltál egyik lakásból a másikba, és próbáltál megszabadulni a „feleslegtől”. A gyerek közben ráhajózott lelki vizeidre, és veled együtt azóta is érzelmi romokban. Pedig legutóbbi 5 éves terved szeptember végére pontról pontra megvalósult, mert szuper főnökkel remek állást kaptál. Úgyhogy légy végre boldog, és persze harcra fel, győzni kell, és a többi satöbbi. 

 

SKORPIÓ

9975396

Rettenetes, hogy minden változik. Remek dolog, hogy minden állandó változásban van. Minden Skorpió tudja, hogy a két állítás egyszerre igaz. A pörgés, az állandó újítás, minden megkérdőjelezése, újragondolása egyszerre üdítő és fárasztó a novemberben születettek számára, miközben a két érzést is egyszerre élik meg, sőt a hangulatukat, az életminőségüket sokszor az határozza meg, hogy milyen arányban keverednek ezek az impulzusok. Számodra az idei szeptember rendkívül kedvező volt ebből a szempontból: munkahelyváltás, feladatok sokasága, szorító határidők, iskolakezdés, egyre elesettebb szülők gondozása. Mind olyan dolog, amiben most meg tudtad hallani az erőt adó, örömteli frekvenciákat, miközben a mindennapi kihívásokkal is megvívtad a csatáidat. A ragyogó időjárás pedig hozzájárult ahhoz, hogy kirándulásokon, baráti találkozókon jól érezted magad a családdal, barátokkal. Viszont már most érdemes lassítani, hiszen az egyre hosszabb éjszakák és egyre rövidebb nappalok világában a Skorpiónak is takarékoskodnia kell az energiáival.

 

NYILAS

kos

Rendesen kiböjtölted a szeptemberi nyaralást, de aztán annál nagyobb élvezettel adtad át magad a kalandnak. Kitűnő társnak bizonyultál, a megtestesült zen és türelem voltál. Finom étkekkel, ékszerekkel és sok mozgással jutalmaztad magad. Az évkezdő tervekbe kissé késve csöppentél bele, járulékos veszteségeket azonban nem okoztál. Barátokat látogattál, izgalmas programokat szerveztél magadnak. Kényeztetted kedvenc macskádat. Végignézted néhány kedvenc sorozatod új szezonját. Szinte normálisan éltél. Na jó, bevallhatod, alig olvastál. Kitakarítottad a lakást és kirostáltad a cuccaidat, közben rájöttél, hogy nincs téli cipőd. Csupa lenge holmiban jártál, dacolva a hóvégi hűvös idővel. Rájöttél, hogy menő vörös hajtincsed idővel besárgult – talán vissza kellene festeni eredeti színére, vagy leborotválni. Ezen derültél egyet. Jó helyre érkeztél. Innen már lehet magasra lőni.

 

BAK

bak

„Este van és ősz … És megállok:/ oly hihetetlen ez az ősz!/ A régit még szinte elérem,/ oly közel van, oly ismerős./ Mint a ma reggel, oly közel van/ a régi ősz, a tavalyi …/ Egy év telt el reggeltől estig/ és alig történt valami.// Egy egész év és nyoma sincsen –/ az idő egyre rövidebb; lehunytam szemem: reggel volt,/ kinyitom újra: este lett!…” – ez a Szabó Lőrinc-vers jött szembe veled a neten, és úgy érezted, nagyon pontosan leírja, hogyan telt a szeptembered. Gyorsan. Kedvenc asztrológusod szerint ez az első őszi hónap tele volt lehetőségekkel – amit sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudtál, tekintve, hogy bár pályáztál pár helyre, az eredmények csak akkor lesznek nyilvánosak, amikor a Szűzből már jól átléptünk az októberi Mérlegbe. Szóval a pofára eséssel/örömteli és hitetlen csodálkozással még várni kell. Igaz, arról is szó volt, hogy szeptember 10-én, amikor a Vénusz belép a Skorpióba, a szociális életed rég nem látott magaslatokban fog szárnyalni. Hát erről már biztosan lemaradtál, helyette tovább izmosodott a pár éve még nem létező szociális fóbiád, pedig a Merkúr csak a hó végén, 27-én kezdett retrográd mozgásba. Két nappal később viszont a Nap valami pozitív módon állt össze a mélabús feelingekért bármikor okolható Szaturnusszal, szóval a következő hónapodhoz talán nem Szabó Lőrinc fenti versének utolsó versszaka fog passzolni.

 

VÍZÖNTŐ

Vízöntő jegy

A szeptember olyan volt, mintha folyó szelte volna ketté. Vagy inkább a tenger, ahova végre a hónap második napján megérkeztél. Két hetet ültél a vízparton, csak néztél ki a fejedből, bámultad a hullámokat, néha megmártóztál bennük, és örültél, hogy semmire nem kell gondolnod. Bebizonyosodott, hogy nem szabad évnek úgy eltelnie, hogy ne lásd és érezd a tengert. Gyermeked késve kezdte az iskolát, de semmit nem veszített. A maradék két hétben próbáltál visszarázódni némi munkahangulatba, nem sok sikerrel, bár munkatársaid vidám környezetet teremtettek számodra. A teliholdat és az őszi napéjegyenlőséget egy jó kis írással nyugtáztad, dobverés ezúttal nem volt. Két év után megrendezték kedvenc találkozód. Az a hétvége felért még egy nyaralással. Anyád lábáról levették a gipszet, a csontja tökéletesen összefort. Laborleleteid meglepően jók lettek. Szájba (vagyis fagyasztóba) tettél 90 kiló padlizsánt és 25 kiló kápiát. Gyümölcsöző hónapot zártál. De mitől vagy ilyen rohadtul fáradt?

 

HALAK

9975404Nagyon keresgélted, hova is tűnt a szeptember és mi történt benne, de aztán találtál egyet s mást. Például folytattad a forever „hol lesz nekünk lakóhelyünk?” projektet, és 1 hónap alatt tökéletesen padlóra vitted a nyárból hozott lendületedet. Egyelőre úgy tűnik, sehol nem lesz nektek az a lakóhelyetek, és maradnak ezek a házak, itt, a csillagképekben. A testi nyavalyákat sem engedted el, sőt percek alatt visszajöttek azok a fájdalmak, amelyek nyáron szinte tovatűntek. Szerencsére mindez inspirálólag hatott a sportos létezésedre, visszatértél az uszodába, és újra mászkálsz a falra is (ez a magyarországi politikai helyzetnek köszönhetően többféle formában értendő). A hónap végére még megengedtél magadnak egy kalandos tengeri kiruccanást, amit, úgy érezted, minden hónap végén ismételni kellene. A legunalmasabb rész szeptemberben számodra az érzelmi sík volt, idegesítően unalmas és sekélyes, csak nézted, mint a tenger végén a horizontot.

                       Tetszett ez az írás?! Ha igen, kövess bennünket a Facebookon és az Instagramon!