20201229 092603

Tarot: 2021, a teherhordó gepárd éve

Ha már szörnyülködve végigolvastátok az összes jövendölést, „normál” és kínai horoszkópot 2021-re, nézzétek meg, milyen kártyákat húzott nekünk Moscu Katalin az előttünk álló évre. Nekiveselkedett a magyarázatuknak is, s bár az a kártyavető legjobb szándéka ellenére sem festhette rózsásra a jövőt, mégis kicsivel talán több kedvet, bátorítást ad a továbbiakhoz, mint például a göthös Bivaly előrejelzése a Tigrisek és egyebek számára.

Gergely pápa alaposan félrevezetett bennünket ezzel a naptári évkezdettel: ritkán esik csillagászatilag fontos pillanat szilveszterre, úgyhogy nem csoda, hogy a nagy újévi fogadalmak fabatkát sem érnek. De az idei év kivétel volt: december 30-a egy holdtöltét tartogatott, 31-én pedig a Mars elérte a felfelé úszó Halakat. Ez a hold az egyenlőség, a kiegyenlítődés hírnöke, a holdtölte pedig kitűnő alkalom volt az ügyes-bajos dolgok lezárására – hát még amikor ilyen évet kell zárnunk! Sepertem is fürgén kifele mindent, amire nincs szükségem, dobtam le a fölösleges terheket a vállamról… Ti se cipeljétek tovább, ami nem kell, mert úgy tűnik, ebben az új évben rengeteg régi kacat válik fölöslegessé. Felkötött ólomsúlyokkal nehéz lesz felfele úszni, és lépést tartani a Marssal.

Gondolkodtam azon, hogyan találjam ki, mit vigyünk át fogunkban tartva a túlsó partra ebből a parádés évből, de hamarosan rájöttem, hogy erre is érdemes kártyát húznom. Úgyhogy évkezdésre két tarot-kártyát hozok, ráadásul kétfélét: egy Spiritsong (Lélekdal) és egy Osho-kártyát. A Lélekdal-kártya egy állat képén keresztül üzeni meg, milyen fontos tulajdonságokat, túlélési stratégiákat menekítsünk magunkkal az óévből, az Osho-kártya pedig megsúgja, hogyan álljunk hozzá az újhoz. Nem is húzom tovább az időt, inkább a kártyát!

Következzen a két üzenet: 

20201229 092909

A GEPÁRD és  A TEHER

A sorsüzenetek többnyire viccesek vagy elkeserítőek, ritkán döbbenetesek. Ezt most viccesnek könyvelem el, már csak azért is, mert picivel fentebb holmi terhek lepakolásáról beszéltem, erre kihúzom a rövidtávon legfürgébb állatot és a terhet. Hát jó, veselkedjünk neki a magyarázatnak.

2020-ból vigyük magunkkal azt, amit a gepárd tud: kitartást, szívósságot, gyorsaságot, hatékonyságot, bölcs beosztást, éleslátást, lankadatlan figyelmet. Ami szemet szúrt ebben az évben, azt ne tévesszük szem elől 2021-ben sem, legyünk résen, mindig a nyomában, mert ott van a kutya elásva. A kártyán két fontos tulajdonság áll: készenlét és tartalékolás. Ha már olyan ügyesen megtanultuk ebben az évben, miként készüljünk fel a legrosszabbra – lisztből, élesztőből és vécépapírból is alaposan feltankoltunk –, ezt ne engedjük el, mert még hasznunkra válik. A téli napfordulókor lezártunk egy földévet, és beléptünk a Vízöntő levegőelemébe. A gepárd hetes levegőkártya: sok friss levegőre és minél kevesebb földhözragadtságra lesz szükségünk. Ha jobban megnézitek a kártyát, láthatjátok, a gepárd mintha egy kapuban ülne, egy másik dimenzió átjárójában. Ez a gepárdnak egy nem túl nyilvánvaló tulajdonságára utal: az alkalmazkodóképességére. Pillanatok alatt átlátja, minden szögből megvizsgálja az új, váratlan helyzeteket, ezekhez rekord sebességgel alkalmazkodik, és megpróbálja a körülményekhez képest legjobbat kisajtolni belőlük. Sosem hagyja, hogy megvezessék. Mi tehát tartsuk szem előtt a kitűzött célt, de mindig illeszkedjünk a keretekhez, hiszen erre tanított ez a pazar 2020. A hetes szám a ciklikusság metaforája. Jelzi, hogy valami a végére ért, majd ismét átfordul egy új kezdetbe. Nem ártana közben szintet ugrani. Kulcsszavak: új megközelítés, tartalékolás, készenlét, józan ész, bátorság, kezdeményezés.

Hogyan birkózzunk meg 2021-gyel?

A teher is levegőkártya, akárcsak a gepárd, tehát mindenképp megfontoltsággal. Ezúttal a kártya arra biztat, hogy rázzuk le a mások által ránk kényszerített hazugságokat és terheket. A kakas ébresztőt rikolt elfásult, mélabús létezésünkbe. A valóság ott van a szemünk előtt, csak figyelnünk kell a gepárd éleslátásával. Hiába akarják a minket legyűrők megszabni, milyen irányba nézzünk, nekünk semmi más teendőnk nincs, mint átlátni a hazugságokon. Nézzünk a jó irányba! Elég volt az elterelő hadműveletekből! Osho azt mondja, ne nyeljünk le semmilyen ideológiát, gondolkodjunk a józan paraszti eszünkkel, és látni fogjuk, mit kell tennünk, vagy minek kell a megfelelő pillanatát kivárnunk. Amikor viszont eljön a cselekvés ideje, a gepárd ügyességével és gyorsaságával csapjunk le, szerezzük meg azt, amire szükségünk van. Arra is biztat, hogy vizsgáljuk meg saját káprázatainkat: mi az, amiben hazudunk saját magunknak, a mellettünk élő társ(ak)nak, az általunk nevelt gyerekeknek, közvetlen környezetünknek? Ha nincs hazugság, az igazságot sem kell hajszolni, hiszen akkor az ott áll pőrén, magától értetődőn. Sokunknak vetkőzős év lesz, úgy nézem.

December 31-én, 23 óra 26-kor kapcsolódott össze a Mars és a Vénusz egy felemelő fényszögbe, hatalmas teremtő erő kíséretében – megfelelő pillanat a szerelem teremtésére és a szintet ugrásra. Ez az egységesítő erő minden kapcsolatunkban megmutatkozhat, hiszen egyediek és mégis egyek vagyunk a nagy Egészben. 2021 jó év lesz érdekszövetségek létrehozására, munkatársak megmérettetésére, álságos barátok kirostálására, kis- és nagyközösségek kipucolására. Elválik az ocsú a búzától. Erre emelem serlegem.

Levegőév jön. Eresszük szélnek képzelt zsarnokainkat, a valósakat pedig billentsük hátsón. Szellős, vetkőzős, teherlerázós, könnyed évet kívánok mindannyiunknak. Ne feledjétek: a gepárd ereje velünk van!