borito

After-horoszkóp – augusztus

Minden „normális” női magazinban van horoszkóp, úgyhogy a dajer.hu is megörvendezteti az olvasóit ezzel a műfajjal. Most először a történetünkben, minden olvasónk megtalálhatja a maga csillagjegyét, mert  a szerkesztőségünk tagjai mellett két  színésznő is olvas velünk a csillagokból. Mindketten a Láthatáron Csoport Mit ér, ha? című zenés női varietéjében szerepelnek, mely a mulandóságról szól – after, értitek – és a dajer.hu az előadás médiatámogatója. Igaz ugyan, hogy a jegyek szeptemberre már elfogytak, de októberre még akad! És ne feledjétek, az after-horoszkóp lényege az, hogy utólag, az előző hónapra visszamenőleg tudhatjátok meg, hogy mi történt veletek. Vagy velünk. Vagy akárkivel. Még az is lehet, hogy bejön.

KOS

kos 1

Helló Kos! Most így hirtelen ránézve az augusztusodra, azt mondanám, hogy nyaralgatós hónapod volt, némi munkával vegyítve, de ennél azért sokkal eseménydúsabb napjaid voltak – főleg érzelmileg. De vegyük sorjában! Elmentél a családoddal a Bánki-tó mellé, ahová anyósod házikója révén kötődni is kezdtél: futás, falunapok, vattacukor, néptánc… Volt ott minden, mint a búcsúban, sőt még a székely himnusz is megríkatott, amit a nógrádiak olyan lelkesen énekeltek éjfélkor. Aztán augusztus közepén elmentél unokahúgod esküvőjére, amit még a tavalyi Covid miatt kellett halasztani, így felcsigázva készülődtél. Ajándékot terveztél, ruhát varrtál, sőt még manikűröshöz is bejelentkeztél, pedig te híresen natural designban nyomod a hétköznapokat, de az előzetes információk alapján sejthetted, hogy semmilyen szempontból nem lesz hétköznapi esemény. Jól érezted, körülbelül három perc alatt szoktad meg a körülötted forgolódó pincéreket, akik még a vizet is kiöntötték a poharadba. A hónap végén pedig egy hetet tölthettél a családoddal édesapád házában, akivel megható beszélgetéseid is voltak.

 

BIKA

Bika

Az augusztus a Bika nő számára a munkában a stabilitás hónapja: valaki stabilan szabadságon van azok közül, akikre épp szükséged lenne. Pont, mint tavaly ilyenkor. A hónap elején magad is az aktív pihenésnek adtál teret, és kényelmesen pándliztál hazai vizeken. És persze nem sikerült magadról ledobni a kormányosi szerepet itt sem. Mindeközben az Uránusz-Vénusz fényszögkapcsolat hatása alatt komoly erőfeszítéseket tettél, hogy új lakásod felújítása miatt eligazodj a faáruk piacán: ablak, ajtó, parketta. Mára mindez minimum dupla áron. Ha egyáltalán találsz olyan vállalkozót, aki hajlandó egy megveszekedett árajánlatot összedobni. Találtál. Osztrák. Olcsóbb. Őrület! Ausztriában kirándulva ugyanis belebotlottál a megfelelő, fenntartható gazdálkodásból származó parketta gyártójába. Csodák csodája: két napon belül válaszolt, és egy hét alatt lepacsiztad. A Hold és a Vénusz az Oroszlánban talán magnetikus kisugárzással ruházott fel, bár ennek semmilyen következménye nem lett a szerelem terén, tekintve, hogy szerelmedet e hónapban nem is nagyon láttad. Hacsak nem arról a pár tinédzserről lehet szó, akik pár percig rettegve bálványoztak látványos, ám nem túl hatásos/eredményes pingpongtudásod okán.

 

IKREK

ikrek

Ahogy a nagykönyvben meg volt írva: a Nap az Oroszlánban jelentős előrelépést hozott a karrieredben. Az augusztusi nap végre beérlelte a régóta készülődő, mégis váratlan változást, és a hónap elején öt nap alatt interjúztál, döntöttél, felmondtál, leszerződtél, sőt el is búcsúztattad magad egy eredetileg csapatépítőnek szánt saját szervezésű kollegiális házibulival. Ez aztán a tempó! Ráadásul sikerült a saját érdekeidet szem előtt tartva alakítanod az átmenetet (talán megértél az önérdekérvényesítésre is, végre). Persze volt szomorúság is az elválás okán, meg sok munka, hogy mindent szépen és rendezetten hagyj magad után; amennyire lehet, kipárnázva az utánad jövőknek. A hétvégék is pörögtek, rövid, de sűrű nyaralások rég nem látott barátokkal, húsevőmaratonná alakult csajos jógatábor jóga nélkül, kenuzással, strandolással az utolsó, már hideg éjszakás, de napfényes, meleg napokon. Ebből a tempóból, evésből-ivásból, mulatozásból azért nem baj, ha kicsit visszaveszel, és hagysz időt a szellemi és testi regenerálódásra, hogy a régi önmagad lehess az új ismeretlenhez.

 

RÁK

rakAz utolsó nyári hónap napozást és nyugalmat tartogatott számodra, a szülinapos és politikailag aktív július után rád is fért, ha fáradt Rák lettél a sok poszt-karantén programtól. Még fel sem keltél a nyugágyból, máris vége lett a nyárnak, és az augusztusi pihenésbe bekúszott a közelgő ősz, iskolakezdés, negyedik hullám képe. Megriadva az újabb lezárásoktól, megújítottad az összes streaming előfizetésedet, sőt, családi csomaggá bővítetted, hogy igazán biztosan ne unatkozz majd az őszi punnyadásban sem. Régi barátokkal is tudtál találkozni, úgyhogy a hónap vége mégsem csak a karanténkészülődéssel, hanem az utolsó nyári fröccsökkel telt el. A nyár végi, ősz eleji időszakot már nem tudtad minek nevezni, mert sem az indián, sem a vénasszony nem túl korrekt kifejezés. Mi lehet erre a megoldás?

 

OROSZLÁN

oroszlan

A kiteljesedés havát jósolták a kozmikus évkörben neked is, amibe fekve érkeztél. Régóta fennálló térdproblémád végére sikerült – remélhetőleg – két pontot tenni, és a scwarzwaldklinik élménye utáni 1 hét szigorú ágynyugalmat nem csak betartottad, de valld be, még jól is esett. Aztán szép kört rajzoltál a hazai térképen: volt benne családi Balaton szárazon, lábadon kötéssel, szülinapi biciklizés a Dunakanyarban, amit annyira szeretsz, és Körösön kenuzás hasonszőrű nőkkel. A vadregényesen szép Telkibányára tanulni mentél, ahol hiába munkának volt álcázva a kihívás, egyik kedvenc életfeladatod körül forgott a szó: ha már nagyon feszít, oldjál rajta te magad, teremts saját játszóteret, találj társakat hozzá és nyomjátok végig együtt, örömmel! A hónap utolsó 10 napja pedig már csak az oroszlánhoz méltó (ön)ünnepléssel telt. A legszebb szülinapi ajándékot a férjedtől kaptad, aki addig glettelt, festett, bontott és épített, amíg te nyaraltál, de rengetegen simogatták meg a sörényedet, amit persze egy élvezetes adománygyűjtő kampánnyal igazi ünnepségsorozattá tettél. Jókat ettél, ittál, éltél és számot vetettél. Tartottad, amit annak a barátodnak ígértél, akinek ez már nem sikerült, hogy szeretnél megöregedni…

 

SZŰZ

virgin

Az augusztusod remekül kezdődött. A Nap pontosan megfelelő szögben melegítette a Balaton vizét, így bátran beleereszthetted magad egy Hal és egy Rák társaságában. Bár ők jobban úsztak, mint te, hiszen elemük a víz, az éjszakai fürdőzés alatt mégis te változtál át vízitünderré. Mivel a Szűz imádja a rendet, szorgalmas és szuper kritikus, úgy tudtál átlavírozni a 23-ai jegyváltásba, hogy tudtad, Oroszlán fazonú hajad jó szolgálatot tehet, ha néha-néha fel akarsz szabadulni a szigor alól. Aztán pont a születésnapodon, 28-án a 2-es szám úgy mutatkozott meg, hogy egyszerre két előadást is próbálnod kellett. Már csak azért is, mert az egyiknek nemsokára bemutatója lesz . Szűziesnek már nem igen mondható, de annál inkább felszabadultabb és önreflektívebb asszonyok-nők-nőstények rendeződtek össze, hogy szóban-dalban-mozdulatban meséljék el:”Mit ér, ha…”elmúltál már 40-45-50 éves. Hogy lehet túlélni a túlélhetetlent. Reménykedjünk, hogy közelítve a bemutatóhoz, nem csak a hűs őszi szél fog pírt csípni az orcádra, hanem az előadás alatti sírás-nevetés is.

 

MÉRLEG

libra

Hú, Mérleg, ez a hónap igazán kemény volt! Egy kijózanító arculcsapás. Hosszú évek emberi kapcsolatain érlelt személyiséged és vérmes humorod is aláhullt az igazság vermébe. A szerelem sötét verem, de a kijózanodás verme mélységesen mély, mint az emlékezés kútja. De nem vagy már kislány, középkorú nőként a sötétség hamar oszlani kezdett, és megláttad a fényt, sőt rádöbbentél, hogy évek óta most először pillantod meg a verem körvonalait, hogy tulajdonképpen már évek óta ebben a veremben vagy, de eddig nem akartad látni. Nem tudtad látni, mivel a terhek cipeléséhez meghajlítottad hátad, mindig csak magad elé, lefelé néztél görnyedten, s bár egész testedben, minden porcikádban érezted az összetöpörödés fájdalmát, úgy hitted, ez az élet rendje, ez az öregedés maga. Most kiegyenesedtél, magasba tartottad az arcod és észrevetted az indákat, a gyökereket, ahová kapaszkodhatsz, amelyeken felfelé vezet az út. Nem tétováztál, hisz nem vagy már fiatal, megragadtad az első vastag fogódzót, s nekirugaszkodtál. Meglepődve érzékelted, hogy satnyának hitt izmaid valójában ruganyosak s repítenek felfelé, a fény felé! Elindultál a „Mit ér, ha?” előadást próbálni.

 

SKORPIÓ

9975396

Az augusztusod alapvetően rehabilitációval telt. Egy térdműtött kutya ápolása, újra járásra bírása épp akkora feladat, ha nem nagyobb, mint egy emberé. A varratszedés után megindult ugyan a lassú javulás, de a folyamatos gyógytorna és masszázs jegyében teltek az utolsó forró napok. Volt persze csillaghullás, lapzárta, néhány vendégség, és végre – a Tilos Rádió 30. szülinapján – hajnalig táncolás. Az csak a mélynyomók előtt bólogatva derült ki, hogy mennyire fontos része az életednek a hangos zene, és már mennyire hiányzott. Ráadásnak pedig romantikus pillanatokból is jutott a nyár utolsó hónapjára. Ez a régóta várt érzelem oldott egy kicsit az állandósult szorongáson is, hogy mindent megteszel-e négylábú társadért. Az aggódás persze veled maradt, de legalább van kivel megosztani. Szóval szevasz nyár, jó volt veled! Még akkor is, ha úgy rohant végig az életeden, mint egy gyorsvonat.

 

NYILAS

kos

Eddig úgy tudtad, hogy a február az év kritikus hónapja. Augusztusban azonban letámadott nyilaival a levertség és a kiégés. Végigvonszoltad üres tegezed a hónapon. Nemhogy lőni, de járni alig volt erőd. Míg körülötted tomboltak az Oroszlánok, Vízöntők és egyéb mázlista jegyek, szíved szerint aludtál volna. A halogatás nagymesterévé nőtted ki magad, napokig nem jelentkeztél be sehova. Tettél-vettél új vidéki házad portáján, tervezgettél, apróságokat vásároltál. Időnként felkeltette érdeklődésed egy kis esztétikai munka, egyszer be is öltöztél dívának (bár inkább habostortára emlékeztettél), szívesen nassoltál és iszogattál barátaid társaságában. De egyezzünk meg: még Augustus császár sem dolgozott ebben a hónapban – ő simán belehalt. Szóval örülj, hogy túlélted! Gyúrj a szeptemberi szabadságra.

 

BAK

bak

„Most, hogy a Merkúr és a Nap oppozícióba kerül a Szaturnusszal, ülj le kicsit, és gondolkozz el a határaidon, és nézd át az előtted álló feladatokat” – írja kedvenc asztrológusod, te viszont arra gondolsz, hogy egyáltalán semmi kedved nincs a határaidon gondolkodni, nem beszélve a feladataid számbavételéről. Ezek helyett mentális sötét árnyak, megbánások és lelkiismeretfurdalások nélkül kéne hasalni egy puha felhőn – lehetőleg egy olyan helyen, ahol nincs az az agykisütő hőség, mint ami beburkolt egész augusztusban. Meleg volt nagyon, és ha őszinte akarsz lenni, sokkal több nem is történt veled. (Na jó, amikor a Merkúr az Uránusszal találkozott, augusztus 20-án, akkor azért lehetett poénkodni egy jót.) Egy közeli rokon látogatása alkalmával megint ráébredtél arra, hogy egész más életkörülmények között is pont ugyanolyan szar tud lenni minden. Na, de most, ahogy ezeket a sorokat írod, itt van már kedvenc hónapod, a szeptember, és az év utolsó negyede bebizonyíthatja neked, hogy a mélabús Bak életében is lehetnek fényes meglepetések!

 

VÍZÖNTŐ

Vízöntő jegy

Az év hétpróbás hónapja volt ez (a márciusi kilencpróbás mellett): Lyme-kór kezelésével, csonttöréssel, gyomormérgezéssel, sok munkával és társadalmi kihívásokkal. Még szerencse, hogy a gyermekek vakációztak. Nagyon fegyelmezetten futottál neki. Teljes életviteledet a Lyme-kezelés köré rendezted. Nappal csak azért mentél állig beburkolózva utcára, hogy eljuss a munkahelyedig. Megszabott órákban étkeztél, szedted a gyógyszereket, dolgoztál, aludtál. Egy hét után érezted, hogy bármilyen nehézségen képes vagy felülkerekedni. Úgyhogy az élet tálcán kínálta: a kissé széteső heterarchikus hétvégi elvonulást, anyád térdkalácstörését (ami részben szétverte nyaralási terveidet), a műhelyfoglalkozáson összeszedett gyomorfertőzést, amit szépen elcipeltél egy lagziba, ott majdnem belehaltál, aztán próbáltad a nyaralásig fennmaradt öt nap alatt kiheverni. Persze volt benne kicsi jó is: új emberek, Pride, közösségi festés/ éneklés és több csudaszép koncert. Ismét úgy érzed, ha ezt a hónapot megúsztad, bármit túlélhetsz.

 

HALAK

9975404Az augusztus a rendes éves ritmusodban általában a kikapcsolódás és nyaralás hónapja. Az idei év azonban mindenben más, így ebben is. Volt benne ugyan vízpart (Balaton, Duna, Körös), de amiben igazán erős volt: az az irónia és az ezotéria különös elegye. Augusztus 20-án baráti segítséggel elszállítottál a káprázatos ünnepség miatt lezárt Kossuth térről egy hatalmas szarvasagancsot: egy ismert művész Nimród oltár című munkáját. A Körös-parton pedig testközelből figyelhettél meg egy középkorú és idős asszonyokból álló, sámándobon doboló és regölő csapatot. Az egész olyan, mintha a privát életed leképezné azt az értelmetlenül szürreális és szűk világot, amely az augusztus 20-i karneváli felvonulás és a halomra ölt állatokból épített vadászati kiállítás közé feszül. Mint egy rossz álom, miből csak felébredni érdemes.

                       Tetszett ez az írás?! Ha igen, kövess bennünket a Facebookon és az Instagramon!

Az augusztusi  after-horoszkópban is  emlegetett Mit ér, ha? zenés női varieté a mulandóságról  premierje és előadása 2021. szeptember 17-én és 18-án lesz  a Jurányiban, amelyre a jegyek elkeltek, de az októberire még kaphatók!

 A produkció Facebook oldala itt érhető el, az előadás igazi női munka lesz. Szereplők: Álmosd Phaedra, Feuer Yvette, Manyasz Erika, Romankovics Edit, Szalontay Tünde. Rendező: Romankovics Edit. A színészek improvizációja alapján írta: Romankovics Edit és Zsigó Anna. Dramaturg:Zsigó Anna. Zeneszerző: Fűri Anna. Dalszövegek: Kiss Judit Ágnes. Koreográfus: Hód Adrienn. Látványterv: Horváth Jenny – Komesz Borbála.

A dajer.hu  a produkció médiatámogatója.