tanti replap01

Dajer Barber Shop – Dj Matild: Csinos mix

Annyit elárulunk, hogy mai matronálónk, Dj Matild nem egy matróna. De hogy ki ő, és mi ez az egész zenebona meg tűsarok, arról meséljen a tánti maga. A Dajer-olvasók számára válogatott szettje pedig meséljen helyette is. Dj Matild aka Bem Kovarszki Andrea felkérésére csatlakozott támogatásgyűjtő kampányunkhoz.

„Sokunkban van valami kattanás. Egy vadhajtás, amit ha kellőképpen táplálunk, elkezd rügyezni, kihajt, és a fakadó bimbó már figyelmet követel. Észrevétlen, akarva-akaratlan élő színe lesz életünk spektrumának. Onnantól fogva pedig meg vagyunk lőve. De ez egy jóféle meglövődés. Szükségszerű. Hidd el!”

Ezeket Oravecz Nóra mondta nekem álmomban. Mikor felébredtem, Matildra gondoltam, és a kettőnk kapcsolatára. Mesélek róla egy kicsit.

1977393 10203612450059779 1111176689 n

Matild a Klotild mellett tornyosul. A Klotildról köztudott, hogy Habsburg Klotild főhercegné, József főherceg felesége, becses nevén Koburg Klotild Mária Amália palotája a Felszab téren. De kicsoda az ikertornya, Matild? Titokzatos, azaz inkább csak ismeretlen. Az internetek sem mondanak róla semmit, csak annyit, hogy ő Matild.

Elmondom, ki ő. A tántikátok! Tűsarkúban! Egy pesti nő, aki nem grizett, de szebb, mint ezer midinett. Valaha egy szemtelen csitri lány volt, aki azért méregetett lopva, úgy a frufru alól. Matild szereti a szép szavakat. Bien, a csúnyákat is. Kedveli, ha rém a rím, ha forró a forno, amiben kisütheti a kacsintós egyvelegeit. A mulató beates magyar urak hidegen hagyják, neki erényes férfi kell. Úgy a jó, ha a man gentle. Régimódi, de minden rosszra kapható, és ha megszólal a rádióban (óh) a dzsessz, rögtön érzi: vére pezsdül, és baj lesz.

Ilyen állapotban mentettem ki a Szabó Ervin Könyvtár selejtezőkonténeréből a Gutenberg téren. Meg egy Kuala Lumpur-i bolhapiacos földre terített portékájából. Havanna egyik fülledt antikváriumából. Brno kiárusított könyvtárából. A Portobello híd alól. Camden charity, Seven Sisters carboot sale, Brighton flea market, Porta Portese di Roma, Phnom Penh ócskapiac, Bakancsos utca, Ecseri, PeCsa, budaörsi bolha, fonyódi piac (oh, szülőfalum!), Lacika hozta Új-Zélandról, Izlandról, Nicaraguából.

Ez az átkozott tántikátok mindenhol ott volt, és mindenhonnan ki kellett váltani. Hol fillérekért, pezetákért, bathokért, fontért, rúpiáért, dollárért – hol csekély, hol komolyabb összegekért. Mondanom se kell, hogy mindenhol kavarta a levet, legkevesebb két kanállal. Na, de most már én keverem őt. Legkevesebb két lemezjátszóval.

575740 4366664212734 1239330707 n

Ez a keverés 2008 tavaszán intézményesedett a Fúzió Rádió stúdiójában, a MU Színház épületében, míg 2011-ben ki nem húzták a tűsarkak alól a frekvenciát. A Tánti tűsarkúja című „napfényes marhaság” nemcsak egy zenei műsor volt, hanem egy életérzés is. Ez az érzés jön át ebből az egymillió dolláros, szertelen és csinos, 40 tételes DJ-szettből. Hallgassátok egészséggel, dárlingjaim! Orövoár!

 

 

Tracklist:

dj matild csinos trackist

És akik ajánlják:

„Mindig is foglalkoztatott az időutazás, és végre Dj Matild bakelit-teleportálása révén épp a kedvenc korszakomba érkezhettem meg. Ez itt nem más, mint egy kis szívet melengető nosztalgia, egy csipetnyi léleküdítő naivitás, egy korty ledérség, vagyis: az édes élet zenei lenyomata.”
(Ruskó Sándor, a Fellini Római tulajdonosa)

„Matildra könnyű hangolódni… nekem az első taktusoktól sikerült totálisan kikapcsolódnom. Nagy kedvencek és ismeretlen ismerősök keverednek ebben a csuda mixben. Mint a kor fotólenyomatainak szerelmese, úgy érzem, pompás kiegészítője a korabeli képeknek. Jó szívvel és heves láblóbálással ajánlom mindekinek meghallgatásra és – ha mód van rá – szoknyalobogtatásra. Tiki-tak, a szerelem jó dolog, hát így. És persze: Hajrá csajok!!!” (Sándor Dávid, Fortepan)

„Ez a mix végleg megerősít abban az elképzelésemben, hogy Matild mindig kifinomult, elegáns és diszkréten humoros. És hogy könnyed természetességgel issza ki a lokál tulaját a legdrágább brandyjéből.” (Pentelényi ’Gandharva’ Pál, a Budabeats kiadó igazgatója)

„A big band hangzása megszólaltatja a bennünk lakó táncost és a csinos dalost, a rengeteg hangszer, a virtuóz változatosság a zeneélvezet cirkuszi forgatagával ajándékoz meg. Elragad egy sosem volt álomvilágba, ahová otthonos eleganciával tartoznánk a mindig vágyott ruhakölteményeinkben. Ez a mágikus zene ugyanúgy a kellemes koktélpartik elengedhetetlen kelléke, mint a fülledt lokálok pajzán tánctereinek hangos talpalávalója. Ez az összeállítás különleges zenei ajándék romantikus önmagunknak, hogy emlékezetessé tehessük a pillanatot egy elmúlt vagy talán sosem volt nagyvilág dalaival.” (Kanada Káosz)

Szeressétek DJ Matildot a Facebookon is!

A képek a szerző tulajdonát képezik. A Tánti-arculatot Murányi Kristóf tervezte.

 

Tetszett ez az írás?! Ha igen, kövess bennünket a Facebookon és az Instagramon!

„A tartós hullámnak ára van!” mottójú második támogatásgyűjtő kampányunkban most március 8. és április 5. között férfiak is írnak a magazinunkba, olyan felkért barátaink, ismerőseink, olyan matronálóink, akik ezzel a közreműködésükkel támogatják a dajer.hu közösségének céljait és a magazin fennmaradását!