78230

Dajer Barber Shop – Fortepan: A pesti nők 1970-71 körül

Maneken, táncdalénekes, légikisasszony. Három igen menő és vágyott női foglalkozás, és három szó, amelyek már önmagukban is jelzik, hogy ötven évvel ezelőtt járunk. Miklusicsák Aliz felkérésére a Fortepan közösségi fotóarchívum is csatlakozott támogatásgyűjtő kampányunkhoz: Sándor Dávid szerkesztő és Legát Tibor szerző készítettek a Dajer számára egy válogatást azokból a képekből, amelyek kimaradtak a Pesti nő című kötetükből. Az élmény fokozásához ajánljuk közben hallgatni másik támogatónkat, Dj Matildot, aki talán nem véletlenül zenélt a könyvbemutatón. 

„És akkor Ilona, Kati és Mónika – akik barátnők és munkatársak – hirtelen felindulásból elrepültek Tündérországba, ahol örökké süt a nap és a végtelenített szalagon Szécsi Pál énekel…” Ez a történet jutott az eszünkbe, amikor a Pesti nő című Fortepan-kötet képeit válogattuk, még az évszámot is megpróbáltuk belőni: „1970-71 körül”. Természetesen tisztában voltunk azzal, hogy a sztori több sebből, vagyis nemcsak Tündérország miatt vérzik (például 1970-71-ben nem lehetett csak úgy, hirtelen felindulásból elrepülni), de nem törődtünk vele. Ahogy az sem tűnik evidensnek, hogy a nosztalgiakoktél kevergetése közben – ha régi fotókat néz az ember – éppen az ilyen ötven évvel ezelőtti dolgokból lesz jelenés, noha jóval szélesebb idősávból valók a felvételek. De ez egy percig sem számított, sokkal fontosabbnak tűnt (akkor), hogy pont ezt rendelte nekünk a fantázia, hogy a pesti nőből mindjárt három is akad, az egyik táncdalénekes, a másik maneken, a harmadik stewardess akar lenni, és ez így van rendjén. (Dehogy van így.) Ráadásul a képek furcsán piros-zöld színei vagy utánozhatatlan fekete-fehére tovább élesítette a múlt kontúrjait, de addigra összemosódtak évek és divatok, kuplék és táncdalok, cipősarkak és szoknyahosszok. A végére csak a felismerés maradt, hogy tulajdonképpen ef Zámbó Istvánnak van igaza: „minden ugyanaz másképpen”.

De igaz az is, hogy ugyan a Pesti nő óta sorra jelentek meg újabb és újabb Fortepan-könyvek – a legutóbbi épp most, Jön a gőzös címmel vonatozni hív – ám ennyire egyértelműen azóta sem tudunk majdnem konkrét időt rendelni az időtlenséghez.

13945

 

56385

 

19760

 

113589

 

43975

 

118357

 

110234

 

126877

128459

 

135833

 

60525

 

15261

 

127528 scaled

 

  78230

Tetszett ez az írás?! Ha igen, kövess bennünket a Facebookon és az Instagramon!

„A tartós hullámnak ára van!” mottójú második támogatásgyűjtő kampányunkban most március 8. és április 5. között férfiak is írnak a magazinunkba, olyan felkért barátaink, ismerőseink, olyan matronálóink, akik ezzel a közreműködésükkel támogatják a dajer.hu közösségének céljait és a magazin fennmaradását!