pinkVinylgiphy

Halálközeli dalok

Patti Smith, Nina Simone, Marianne Faithfull, Camille, Charlotte Gainsbourg, Amanda Palmer, Lhasa de Sela, Martha Wainwright, Pj Harvey, Kylie Minogue. A Halloween, Mindenszentek, Halottak napja. Ehhez az alkalomhoz, női énekesek halálról szóló vagy a halálhoz valamilyen módon kapcsolódó dalaiból válogatott nekünk SelectorKA. Szomorú hétvége, másként.

dajer gyász

A zene nagyasszonyai brillíroznak a halál felé való odafordulásban, az árnyalt megközelítésben.

 „A szeretettek halála az emberi tapasztalat része. Elkerülhetetlen. A legtöbb ember egész élete során, többszörösen átéli a halállal járó bánatot. Mindannyian meghalunk, és szép lassan elveszítjük az életutunkhoz kapcsolódó legfontosabb embereket. Ezek az emberek, akiket utunk során elveszítünk, mind bennünk vannak, DNS-ünk részévé válnak. A vérünk alkotórészei. (Patti Smith)

  1. Patti Smith – Gone Again, Death Singing…

A 72 éves Patti Smith számára már jó ideje nem idegen a gyász és a halál. Szeretője és barátja Robert Mapplethorpe 1989-ben halt meg AIDS-ben, férje, Fred ’Sonic’ Smith 1994-ben szívinfarktusban. Férjét 1 hónappal később követte testvére Todd, akivel nagyon közeli kapcsolata volt. Todd elvesztése után a szülei is elhunytak, akiket legidősebb női barátja követett. Kortárs barátnőjének elvesztése mélyen érintette. A The Guardiannek úgy fogalmazott, hogy a velünk egykorú barátaink elvesztése az egy másik dimenzió, a veszteség másfajta minősége. Patti Smith a szomorú események hatására sem fordul el a haláltól, vannak helyzetek, amikor kifejezetten keresi a közelségét. Megtörténik, hogy egyes temetők és híres emberek sírjainak felkutatásához, felkutatására szervezi rá a koncertjeit.

Patti Smith dalokkal búcsúzik barátaitól. Férje, testvére és a szülei halála után a Gone Again albumban Kurt Cobainre és River Phoenixre is emlékezik. A Banga című albumon a „Maria” című dal Maria Schneidernek, a „This is the girl”  című dalt Amy Winehouse-nak jegyezte.

Híres dala a Death Singing, amiben többször teszi fel a kérdést: „láttad már a halál úszását, láttad már a halál éneklését?”

„Have you seen death singing
In the straw-colored light…
Have you seen death swimming” 

Patti Smith nagy barátja volt Jim Carroll, akit kora kiemelkedő költőjének tartanak. Carroll 1978-ban alapította meg a The Carroll Band punk rock zenekart.  A Catholic Boy című első albumon található az Egy kosaras naplójából  ismert People Who Died című dal.

Ezt az éneket Jim halála után Patti Smith San Sebastianban a Jazzaldia Fesztiválon énekli:

  1. Nina Simone Why The King of Love Is Dead

Nina Simone már fiatal korától művészként és aktivistaként szembeszállt  a legkülönbözőbb féle  igazságtalansággal. A 60-as években születtek a leghíresebb, a rasszizmusról szóló dalai.

A ’Nuff Said!  albumát három nappal Martin Luther King meggyilkolása után, 1968. április 7-én vették fel. Az albumon szereplő Why? című dalt Nina Martin Luther King emlékének szentelte, ahol a dal már szerkesztett változata hallható.

A ’Nuff Said!  album Emmy jelölést kapott, és az Ain’t Got No, I Got Life Nina egyik legnagyobb slágere lett Európában.

A New York-i Long Island-i Westbury zenei fesztiválon a Why The King of Love Is Dead dal bemutatását követően azt mondta: „Nem engedhetünk meg maguknak több veszteséget … Egyenként ölnek meg minket.”

Munkatársa Waymon úgy nyilatkozik, hogy még a bemutatás napján megtanulták a dalt. Az események annyira gyorsan felpörögtek, hogy a zenekarnak nem maradt lehetősége két-háromnapos próbákra, mert gyorsan kellett reagálniuk a forrongó helyzetre, az emberek érzelmi megnyilvánulásaira.

Jr. Martin Luther King halála és az értelmetlen gyilkolás óriási megdöbbenést váltott ki az emberekben, így a dal „pillanatok alatt” beépült az emberek emlékezetébe.

  1. Marianne Faithfull – Witches Song

A „Witches Song” egy boszorkánycsoport történetét meséli el, amiben a csoport tagjai vigasztalást találnak egymásban. A remény  érzése nagyon erősen megjelenik benne. A dal a „ne felejtsd el, hogy a halál messze van, és az élet édes” kijelentéssel ér véget. Ez megnyugtató lehetett azok számára, akik már nem láttak értelmet saját életükben.

A dal Derek Jarman Broken English című filmjének betétdala.

 

  1. Camille – She Was

Camille a kortárs francia zenei világ egyik legérdekesebb és innovatívabb zenésze, kreatív művésze. Művészetének alapja, a hang és a mozgás minél tisztább, lecsupaszítottabb formában való megjelenítése.

A „She was” című dal egy ember gyászáról szól, aki macskává válik. Gyászról, reinkarnációról, az élet és halál ciklusáról mesél.

https://youtu.be/fV5HRkp2Ll0

  1. Charlotte Gainsbourg – Rest

A francia zenei világ másik ismert énekesnője Charlotte Gainsbourg, aki 2017-ben kiadott Rest című  albumával elképesztően meglepte a zenei világot.

Budapesti koncert

Június végén Charlotte Gainsbourg Budapesten, a kiváló akusztikájú MÜPA hangversenytermében koncertezett. Az este sokak számára élvezhetetlen volt. A vakító, folyamatosan vibráló fények, a terem nem egy pontján torz zenei hangzás, Charlotte el-eltűnő hangja, hideg,  nem közönségbarát viselkedése miatt sokan távoztak idő előtt. Ám akik jól ismerik Charlotte zenei világát és nem az apja, Serge Gainsbourg zenei örökségét tükröző dalokra készültek, illetve  túl tudták tenni magukat a zavaró körülményeken, ők egy igazán kiváló album bemutatásán vehettek részt, amely egy  alaposan megtervezett díszletre és fényhatásokra épülő koncert volt.

Charlotte 2017-es Rest  című albuma az eddigi legszemélyesebb munkája lett. A lemez a Daft Punkos Guy-Manuel de Homem-Christo és a párizsi DJ-producer, Sebastian zenei közreműködésével készült. Az elektronikus hangzású albumon (egy dalt leszámítva), minden számot társszerzőként jegyez. A videóklippeket is maga rendezte, amihez Lars von Trier tanácsait vette figyelembe.

Charlotte Rest című lemezét nemrég elhunyt testvérének Kate Barrynek,  apjának, Serge Gainsbourgnak  szenteli és az alkoholizmus problémájára reflektál.  Az album egyesek számára idegesítően, mások számára finoman simul bele Charlotte hangjának törékenységébe. A funky, diszkó és pophatások keveréke erőteljes hangzást eredményez. Akinek van türelme egyszer is odafigyelve végighallgatni a lemezt, az ráérezhet, hogy remek zenei hangzások tornyosulnak benne. Néha egy számon belül felváltva francia és angol szövegek, funkos, diszkós alapok váltakoznak. A címadó dal a Rest french touch hangzása finoman tesz magáévá bennünket.

  1. Amanda Palmer Bottom Feeder

Amanda Palmer Bottom Feeder dalát budapesti koncertjén, úgy vezette fel, hogy elhunyt barátjának, Antonynak  jegyzi.

  1. Lhasa de Sela – Soon This Space Will Be Too Small

Lhasa de Sela egy nagyon fiatalon elhunyt kanadai énekes. Zenei világában az akusztikus és elektronikus zenei hatások keverékével dolgozik. Három nyelven franciául, spanyolul és angolul énekel.

Az „On our births and deaths – Soon This Space Will Be Too Small” című dal egy történet filozofikus alkatú édesapja gondolatairól.

A dal arról szól, hogy a születésünk előtt az anyaméhben a tér egyre szűkül…A világ, amelyben növekedünk, az elején óriásinak tűnik, de a születés idejéhez közeledve egyre kényelmetlenebbé válik. Apja úgy fogalmaz, hogy a szülés annyira kaotikus és erőszakos, hogy biztos abban, hogy abban  a pillanatban mind azt gondoljuk, hogy „Ez az. Ez a halál. Ez az életem vége”
De akkor megszületünk, és ez hatalmas meglepetéssel bír, mert megértjük, hogy ez csak a kezdet…és ugyanaz kezdődik elölről, mint az anyaméhben. Születésünk után nagyon kicsik vagyunk, és a világ végtelenül nagynak, az idő pedig végtelenül hosszúnak tűnik. S mikor eljutunk életünk végére, az valójában egy új korszak kezdete lesz.

  1. Martha Wainwright – „Proserpina”

Martha Wainwright „Proserpina” című dalát édesanyjának, a legendás népdalénekesnek, Kate McGarrigle-nak írta.

Az énekesnő „Gyere haza a mamához” című albumához a dalt Sean Lennon New York-i otthoni stúdiójában vették fel. Ebben az időben egy egész életen át tartó zenei párbeszéd kezdődött Wainwright és McGarrigle között, akit a család 2010-ben veszített el.

„Ez az utolsó dal, amit anyám írt, és azt gondolom, hogy a dalt nekem és Rufusnak írta…Gyerekkorunk óta együtt írunk dalokat. Amikor anyám dalait énekeljük, azt gondolom, hogy hangja visszatükröződik a miénkben.”

  1. The Kills – Doing It To Death

A The Kills Doing It To Death című dala egy temetési menet szatirikus, a mexikói halotti rítusokra emlékeztető zenei és hangulati megközelítése. A gitáros Jamie Hince balesete miatt a duó a szokásosnál hosszabb ideig készítette az új lemezét. A bluesrockos Doing It To Death klipben a The Kilss tagjai vidáman, tánclépésekben mennek egy temetésre, ahol láthatólag jól érzik magukat.

A válogatás végére két olyan projekt kerül, amelyek nem közvetlenül a halálról szólnak, hanem olyan eseményekről, ahol egy támadás vége lehet a halál.

Madame X _ Madonna

Madonna Madame X  című albumát Portugáliában vette fel. Lisszaboni tartózkodásának a hatása a zenében is finoman tükröződik, ahol a latin zene és a portugál fado elemeivel találkozhatunk. A társadalmi igazságtalanságok főbb témaköreiről szóló dalokat, erős képeket ábrázoló videók kísérik.

Az I Rise című dal a parkland-i lövöldözésről és a túlélőiről, az LGBTQ közösségekről, a női jogok védelmezőiről, Aly Raisman olimpiai bajnok, tornász szexuális bántalmazásáról és más társadalmi megmozdulásokról és mozgalmakról szól.

A God Control diszkó dalban (egy igazán jó diszkó dalban) Madonna a szórakozóhelyek elveszett biztonságáról és az amerikai fegyvertartási törvényről szól. Emlékezve arra az időszakra, amikor még New Yorkban felszabadultan szórakozhatott a Studio 54 klubban, ahol még azt élhette meg, hogy egy ilyen hely az emberek gondtalan együttlétét szolgálja. Siratja az időt, amikor a klubhelyek még biztonságosak voltak, megváltozásukért a szabad fegyvertartást vagy az áthágható szabályokat okolja.

A Batuka című dalt a Zöld-foki Köztársaságból származó Batuque zene ihlette. Madonna a dalban együtt dolgozott a Batukadeiras Orchestra női dobosokból álló zenekarral. A dal egy forradalom elindításáról szól.

A „Killers Who Bulying” fado ihlette, minimál ütemű, portugál gitáron játszott száma volt az első a lemezen, amit Madonna írt a lemezre. A marginalizált emberek nehézségeiről szóló dalban kifejti, hogy „mindenhol jelen van az ünnepelt férfiak hatalma, miközben az elnyomott kisebbségek szenvednek és megalázottak a hatalomtól”. Madonna nem rejti véka alá dühét, és azt, hogy kiáll a polgári jogok, az LGBTQ közösségek és a nők jogai mellett.

  1. PJ Harvey – The Hope Six Demolition Project

PJ Harvey The Hope Six Demolition Project az énekesnő elmúlt években történt utazásainak lenyomataként készült. A társadalmi és politikai feszültségek érzékeny területein, folyamatosan érezhető a halál szaga/szele/jelenléte. Mintha minden történet és történés a halál (és feltámadás) mezsgyéjén mozogna. Az utazásról, készített Dog Called Money című film, a stúdiófelvételek intimitása, a free jazz hatások a dalokban, mind egy elgondolkodtató utazásra invitálnak a hit, hiszékenység, alázat, bűnözés, a globális politika és hatalom mixtúrájában.

PJ Harvey másik korszakára fókuszálva nem hagyható ki a Nick Cave-vel töltött szerelmes időszakának legkedveltebb dala, a Henry Lee. Amiről valójában eldönteni se egyszerű, hogy szerelmes vagy halálos, vagy leginkább halálosan szerelmes dal-e.

A 96’-ban épp visszatérőnek számító Nick Cave a halálról és a bűnözésről szóló dalgyűjteménnyel jelentkezett, amit akkori szerelmével PJ Harvey-vel készített. Pj Harvey és Nic Cave kettősétől, a köztük rejlő érzelmi többlettől még vonzóbbá válik a ‘Murder Ballads’ című lemez, amely a Henry Lee című dalban és videóban csúcsosodik. A Henry Lee alapja egy népdal, ami egy romlott erkölcsű nőről szól, aki egy férfit halálra szúr.

S mivel úgy tűnik, hogy  a szerelem, szex és halál elválaszthatatlanok, e blokk kellemes záróakkordjaként  a Death is not the End című dallal búcsúznánk.

Nick Cave & Friends – Death is not the End.

A szöveget írta és a dalokat egybegyúrta SelectorKA

A Halottak napi sorozat további darabjai itt olvashatók:

Halálközeli dalok II.

Halál a Facebookon – Digitális gyász

Halálos nápolyi – kalauz túlvilágutazóknak 

Vállalkozói besorolása: hivatásos vigasztaló

Ütemhiba: már csontban a rák

Élni és halni a Sírhanttal

Helló Halál!

Tetszett Önnek?! Ha igen kövessen bennünket a facebookon, youtube-on  és az instagramon!

SelectorKA zenés posztjai a Dajeren:

Pride helyett vasárnapra virradóra

Amerika #blacklivesmatter – zenei válogatás

Legyen nőnap! #Elég #Meddigmég – Nőnapi zenei mix