MenoPausa00

Menopauza és free jazz. Egy menő pause.

Október 18-án van a Menopauza világnapja. Menopauzára free jazz. Menő pause. Miért is ne? Szokatlan kísérlet a Jó ebédhez szól a nótán, a hétfői kívánságműsoron, a Reggeli csúcson felnőtt nőtársaimnak. Hallgassunk vasárnaponként free jazzt! Értelmezhető-e a free jazz hasonlóan, mint a klimax? Egy hirtelen pillanatomban azt gondolom, egy-egy zeneszám tökéletesen reflektál a női klimaxos állapotra. Váratlan, meglep, elindít, választási lehetőséget kínál, magasba emel, odabasz, letesz, kisimít. 

Félreértés ne essék, senkinek sem szeretném feldúlni a vasárnapját. Kevés nő hallgat free jazzt. Értem és megértem, nem az a zene, amire fakanalazás közben sasszézik a láb, meglibben a szoknya.

Megszerethető-e a klimax, megszerethető-e a free jazz? Az utóbbiról tudom, hogy igen, az előbbivel még farkasszemet nézek. A free jazzben van az a pillanat, amikor a hangok játékának elviselhetetlensége (mintha a lét elviselhetetlensége) paródiába fordul és nevetésre sarkall. Kinevetni a nyúzást, és jót nevetni a váratlan új dallamon. Valahogy így képzelem a klimaxot is, hogy van az a pillanat, amikor összesimulhat fájdalom, elmúlás, test és hormonok, az új idő szele, és kiválaszthatom azt a (belső) hangot, azt a dallamot, amely úgy visz tovább, hogy elhiszem: jól el lehet benne helyezkedni.

 

 

Tracklist

1. Je suis un sauvage – Alfred Panou & Art Ensemble Of Chicago
2. Spirits – Albert Ayler
3. Get In Line – Art Ensemble Of Chicago
4. MamaTooTight (A) – Archie Shepp
5. The Waltz – Art Ensemble Of Chicago
6. Heart Love – Albert Ayler

 

Tetszett ez az írás?!
Ha igen, kövess bennünket a Facebookon és az Instagramon!

SelectorKA zenés posztjai a Dajeren:

A másodnapokra: French_CruciFixMix_Apres_Noel by SelectorKA

Autumn in America_City_Pro_Mix

SelectosKA – Nix_CiciFix_Mix

Pride helyett vasárnapra virradóra

Amerika #blacklivesmatter – zenei válogatás

Legyen nőnap! #Elég #Meddigmég – Nőnapi zenei mix

Halálközeli dalok

A tartós hullámnak ára van!”,  alkalmi vagy akár havi, rendszeres támogatással is hozzájárulhatsz a magazin fennmaradásához! Köszönjük.