5

Outfit VIII. – fotósorozat, ezüst edition

A vírus az elmúlt időszakban nem csak az életformánkat és a szokásainkat formálta át, hanem a hajszínünket is. A lezárások elérték a fodrászatokat is, és sokszor a testi elereszkedéshez (karantén-háj és pandémia-lomposság) fokozatosan csatlakozott az eredeti formáját már elvesztette frizura és az előbukkanó ősz hajtő is. A megszorítások előhoztak azért pár jó dolgot is,  például azt, hogy egyre többen jöttünk rá, hajfestés nélkül is lehet izgalmas egy nő haja, annak ellenére (vagy azzal együtt), hogy őszül. Bihari Ágnes street fashion  fotósorozatának mai ezüstös darabjait látva mi  a szerkesztőségben eléggé odavagyunk…

Íme, az őszülő és vonzó Zsuzsa (60), Adrienn (47), Ági (55), Erika (46), Judy (60+), Zsófi (46), Ildikó (67), és Anita (46) – nem ebben sorrendben.

1 zsofi 46 scaled

 

2 zsuzsa 60 scaled

 

3 erika 46 scaled

 

4 adrienn 47 scaled

 

5 agi 55 scaled

 

6 anita 46 scaled

 

7 ildiko 67 scaled

 

8 judy 60 scaled

Mert 40-50 felett őszülünk, kicsit vagy nagyon. Egész fejre kiterjedően vagy csak a halántékokon, esetleg oldalt, vagy ott felül, ahova ritkán látunk rá – de ha igen, akkor kiderül, hogy durvább, mint gondoltuk. Van, aki már  a harmincas éveitől kezdve fedi el, és van, akinek csak jóval negyven felett vegyülnek az első ősz szálak a többi közé.

A sötét hajúak azért vannak előnyben, mert nagyon szép tud lenni a kontraszt, a szőkék meg azért, mert esetenként alig állapítható meg, mit is látunk, pezsgőszínt, puderrózsaszínt, platinaszőkét vagy őszülő tincseket. A vöröseknek lehet a legnehezebb, talán…Bár van személyes ismerősöm, aki egyszercsak évtizedek (göndör) lángvörösét vállalta fel egy teljes fejre kiterjedő őszre.  Amikor hosszú idő után először láttam meg így, sokkolt egy kicsit, pedig valójában a barna bőrével és a továbbra is élénk tekintetével ez az új „szín” van annyira izgalmas, mint a korábbi változat.

Az őszülés – nehéz ezt tagadni – újabb lépés azon az úton, ami sajnos nem visszafelé vezet az elvesző ifjúsághoz. De ne lássunk sötéten: mintha elindult volna valami, ami a trendképződés (haha!) felé mutat. Máris születnek írások arról, hogy mit jelent „vállalni” az ősz hajat,  hogy ez a „tett” az önmagunk felvállalása, az egészséges önbizalom jele. „Vállald fel az ősz hajad és légy erős!”-  idézném a címét a fentebb linkelt remek cikknek, amiben számos példát is olvasni arra, ki miért hagyott fel a festéssel, és szerinte miért remek dolog ez.

Közben nemrég újranyitottak a fodrászatok, de amikor végre eljutottam vágatni (Ákos, áldom a kezed, ami olyan szakértelemmel és tehetséggel használja az ollót!), már annyira megszoktam és megszerettem az őszülő látványomat a tükörben, hogy úgy döntöttem, nem festetek.

Úgy látom, ezzel nem vagyok  egyedül. Ezért aztán az elmúlt hetekben a budapesti utcákon olyan 40 feletti nőket szólítottam le egy mobil-fotóra, akik hasonlóan gondolhatják. Legalábbis most, ezen a tavaszon. Mert a változtatás joga a miénk!

A képek a szerző tulajdonát képezik, melyek a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján jogvédelem alatt állnak.

A Szerző írásai a dajer.hu-n:

Outfit VII. – különkiadás, férfiakkal!

Outfit VI. – fotósorozat
Outfit V. – fotósorozat
Outfit IV. – fotósorozat
Outfit III. – fotósorozat
Outfit II. – fotósorozat
Outfit – fotósorozat
You rock, girl! Bihari Ágnes gyorsfénykép-tárlata

Tetszett ez az írás?!
Ha igen, kövess bennünket a Facebookon és az Instagramon!