stab4 1

A pénzetek boldogít! Szolgálati közlemény

Mint azt sokan tudjátok, hiszen sokan közületek a zsebetekbe is nyúltatok értünk, ez év júniusában közel két millió forint adományhoz jutott szerkesztőségünk, a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány által koordinált adjukössze kampányunkban és az azt lezáró eseményen, Európa első online Élő Adásán. Ennek a támogatásnak köszönhetően a dajer.hu, amely 2019 áprilisától kizárólag önkéntes munkára épült-szépült, és amelynek szerkesztőségi tagjai közt nem fizetett újságírók, hanem egy 40-50+-os csajokból álló baráti társaság – köztük építész, szerkesztő, civil szervezeti vezető, dramaturg, koncertszervező, vállalkozó, muzeológus, energetikai szakember, színházrendező, PR-és kommunikációs szakember van – már tudatosan tervezhetett a jövőre. Beszámolónk az azóta eltelt három hónap eseményeiről. Mert megérdemlitek!

Júliusban még vitt minket a lendület és az adrenalin, amit a júniusi közösségi adománygyűjtő adjukössze kampány és az online Élő Adás okozott. Miután alaposan kiünnepeltük magunkat és vártunk a szerződéskötésre, valamint a támogatási összegre, talán az előző havi eufóriának és lelkesedésnek is köszönhetően, néhány kiemelkedően sok megtekintést hozó anyagunk is született.

Különösen örültünk annak, hogy olyasvalaki került be egy nemzetközi díjjal a hírekbe –  és elsők közt hozzánk – aki a kezdetektől fogva a dajer csapatának tagja:  Nagy harcra készül az első magyar Energetika – rapid interjú a frissen díjazott Ámon Adával

Kolozsváron élő szerzőnknek, Moscu Katinak  hála egy új műfajt is kipróbálhattunk, az ún. slow interjút. Főzés közben például kiváló program,  nagy mennyiségű zöldség pucoláshoz vagy  egy igazi,  lassú tűzön főtt húsleveshez talán a legideálisabb (a példák valóságos, kipróbált esetek alapján íródtak):  Néha meg kell magamat kérdeznem, hogy az a létra, amin én mászok felfelé, az vajon a jó falnak van-e állítva? – podcast Mócsy Ágnes, New Yorkban élő atomfizikussal

Később az eufóriát felváltotta a hirtelen fáradtság és döbbenet, az Uramisten, győztünk! ijedt felismerése.  Nagy hálát éreztünk az adományozóink felé, és a megerősödtünk abban, hogy amit csinálunk, arra van igény és azt sokan szeretik már most is. Megnőtt a követőink, olvasóink száma, és itt csapott meg minket a felelősség szele is. Ennek a kettősségnek a kezelésére a nyár közepén a kötelező pihenés látszott az egyetlen és hatékony megoldásnak, annál is inkább, mert a támogatott projektidőszakot mi szeptembertől jelöltük meg, 2021 márciusáig. Speciális helyzetünk okán – nevezetesen, hogy mi egyelőre nem vagyunk bejegyzett civil szervezet és befogadó együttműködő partnerünk a Nők a Tudományban Egyesület a projekt adminisztratív lebonyolítója – megállapodtunk a partnerség feltételeiről. Ennek lényege, hogy a NATE a teljes támogatás összeg 10%-áért végzi a program pénzügyi adminisztrációját/lebonyolítását,  illetve hogy a dajer.hu szeptember és december között négy, témájában és műfajában is illeszkedő cikket közöl a magazinban róluk, melyek mindegyike a NATE tevékenységeihez/programjaihoz/missziójához kötődik.

Az első darab ebből a sorozatból az októberi Lányok Napja c. eseményük  beharangozója kapcsán született:  Juszt is nőként! A gilisztakutató, a fizikus és a szoftverfejlesztő

Július második felétől a magazinon éppen csak annyi jelent meg a nyári időszakban, amennyivel tudattuk olvasóinkkal, hogy még élünk, de a szerkesztőségünk tagjai is nyaraltak, pihentek, töltődtek.

Augusztusban elkezdődtek a stratégiai egyeztetések a három tagú vezetőségben, majd a dajer.hu szerkesztőségi tagjaival ültünk össze egy az őszi időszakot megtervező alkalomra. Itt döntések születtek a dajer őszi ütemezéséről, a résztvevők személyes vállalásai alapján.

Teto 2 scaled

a dajer augusztusi stratégia tervezése egy budapesti tetőteraszon  (fotó: dajer.hu, a kép a meghatottságtól homályos)

Ennek a találkozónak a hangulatát nagyban meghatározta az is, hogy a szerkesztőségi tagok mindegyike elmondta, jelenleg milyen élethelyzetben van és ehhez mérten, milyen egyéni vállalásokat tud tenni. Fontos stratégiai döntés volt az is, hogy a dajer szerkesztőségét tudatosan bővítjük, első körben azokra építve, akik az adománygyűjtő kampányunkban nagykövetekként vettek részt és kedvet éreznek a csatlakozáshoz. Valamint azzal a holdudvarral is számolni szeretnénk a közeljövőtől, akik a kampány hatására kerültek hozzánk közelebb és ajánlották fel, hogy szívesen dolgoznának velünk.

Erre egy szintén augusztusi példa ez a cikk is, amit még amolyan pro bono felajánlásként kaptunk és igen népszerű bejegyzés volt az oldalon: Artner Sisso: Nők nyeregben

Csapatunk több tagja olyan egzisztenciális újratervezésbe kényszerült a nyár alatt, még a tavaszi pandémiás helyzet eredményeképpen (vállalkozói gondok, kényszerű munkahelyváltás, családi változások), amivel nekünk is számolnunk kellett a közös munka során. Úgy láttuk, hogy a kialakult helyzet és a koronavírus-járvány őszre várható felerősödése megakadályoz minket abban, hogy az eredetileg október 13-ra, vagyis a Melltartó Nélküli Világnap köré tervezett eseménysorozatot a klasszikus (offline!) formában,  tehát az olvasókkal történő közvetlen találkozásokkal együtt, jó színvonalon megrendezzük. Ezért úgy döntöttünk, hogy az eseménysorozatot áttesszük 2021. március 8. köré, és az eredeti októberi időpontban egy intenzív, erős, továbbra is a világnap és mozgalma köré épülő tematikus hetet vállalunk.  Az adománygyűjtő kampányt szervező, közvetlenül minket támogató Gyökerek és Szárnyak Alapítványtól kértük a szakmai program módosításának lehetőségét, amit szeptemberben meg is kaptunk.

Teto6 scaled

Teto5 scaled

Teto 1 scaled

A nyári pihenés után, szeptemberben újra beindult a magazin, immáron már a támogatott formában. Alakítottunk a szervezeti működésünkön: heti online stábot tartunk, pontosított feladatmegosztással és új szerzők bevonásával is. A főszerkesztő mellé vezető szerkesztőnek felkértük egyik korábbi szerzőtársunkat, Szentirmai Dórát, aki profi, nagy tapasztalatú szerkesztőként fontos szakmai erőforrást jelent nekünk, s munkáját, ha ugyan egyelőre szimbolikus összeggel is, de immáron honorálni is tudjuk.

Zoom szerkesztoseg barany scaled

 Egy átlagos vasárnap esti dajer szerkesztőségi értekezlet nálunk (a fazékban éppen bárány fő)

zoom szerk scaled

 

Mi változott, fejlődött a dajer.hu immáron már támogatott első hónapjaiban és milyen multiplikáló hatása volt a kapott támogatásnak?

  • rendszeres heti háromszori megjelenés, lehetőleg vegyes műfajokban (cikk, podcast, hangminta, grafika, fotók)
  • a megjelent cikkekért, anyagokért ha egyelőre szerényen is, de fizetni tudunk
  • új szerzők jelentek meg nálunk
  • szisztematikusabb szerkesztés, professzionálisabb magazin-működés (pl. sorozatok, több részes interjúk, PR anyagok szervesen illeszkedve a magazin tartalmához és hangvételéhez)
  • gyorsabban, magunkhoz illően tudtunk alkalmazkodni az aktuális közéleti témákhoz: Bokor Judit: Képzeld el, hogy tanár vagy!  

dajer szfe#freeszfe akció, kiállás

Köszönjük támogatásotokat a dajer.hu csapatának nevében!

Alapítók: Barna Era – főszerkesztő; Kovarszki Andrea – operatív vezető; Miklusicsák Aliz – Fikció-akció-diszkó

Vezető szerkesztő: Szentirmai Dóra

A szerkesztőség további tagjai: Ámon Ada, Frazon Zsófia, Lippai Krisztina, Móra Gabriella, Moscu Katalin, Müllner Dóra,  Weis Gizi

Korrektúra: Toll Seprű

A szerkesztőség elérhetősége: dajer.hu@gmail.com

Együttműködő partnerünk: Nők a Tudományban Egyesület

nate logo