boritokep

Outfit XIII. – fotósorozat: A Szatyros Nő

Úgy tűnik, a cipelés alaptéma, egyidős az emberiséggel, a gyűjtögetéssel és az egyéb nőinek mondott szerepekkel – mi is írtunk már a városi serpákról … Ha messzi egyetemre mész, ha gyerekeid lesznek, akiket oviba, iskolába, nagyihoz, edzésre szállítasz, ha te vagy a családtagjaid mindenről azt gondoljátok, hogy „ez még jó lesz valamire”, ha nem szereted otthagyni a maradékot, ha nem vagy egy konzumvásárló, ha segítesz másnak bevásárolni, ha nem tartasz autót, de akkor is, ha csak simán menedzselni próbálod a hétköznapjaidat – akkor bizony cipekedni fogsz egész életedben. De vannak, akik ezt stílusosan csinálják. Ettől a cucc nem lesz könnyebb, de mégis… Na, ilyen nőknek eredt utána most Bihari Ágnes. És aki keres, az talál. 

 

aliz uj

 

2 gabi 52 scaled

 

3 zsuzsa 70 scaled

 

4 rozalinda 80 scaled

 

5 yvett 47 scaled

 

6 erika 50 scaled

 

7 eva 52 scaled

 

Sejtettem, hogy kihívás lesz olyan középkorú nőkre vadászni fotóalanynak, akik épp egy vagy több csomagot – szatyrot, kosarat, zacskót, virágcserepet, dobozolt meleg ételt vagy bármi mást – cipelnek magukkal, és eközben jól néznek ki, és nem utálják az életüket. Még az is lehet, hogy tudat alatt bevillant apám egykori römikártya-paklija, ami az 50-es évek amerikai erotikus fotóinak stílusában rajzolt, magas sarkú cipőben cipekedő és a csomag sarkával ruháikat stratégiai helyeken finoman megemelő, vagy előrehajolva idomaikat megvillantó, kacéran mosolygó nőkkel volt díszítve. Vagy azokat a vasalt blúzban, derűsen és kihúzott gerinccel cipekedő hétköznapi modelleket akartam megtalálni, akiket a legtöbb stockfotós oldal dob ki a bevásárlószatyrot szállító nő keresőszavakra. Pedig gyanítottam, hogy a valóság felülírja ezeket az ábrázolásokat. A szállítási feladat igazából nem annyira gender-, mint inkább életformafüggő (bár felületes ránézésre azért úgy tűnik, inkább a nők, azon belül is főleg a középkorú nők viszik haza a fél piacot a szatyrokban-kosarakban, talán az egykori gyűjtögető életmód modern kori transzformációjaként); a feladat pedig a könnyed napi gyakorlattól az alig teljesíthető kihívásig terjed. 

Akár az autóig hurcolja az ember a vásárolt dolgokat, akár a bicikli csomagtartójáig vagy a következő villamosmegállóig, nem valószínű, hogy örül annak, ha valaki e küzdelem közben fotózza őt, arra kérve, hogy mosolyogjon vagy legalább álljon meg/üljön le egy pillanatra pózolni. Én azért megkíséreltem, de nem nagyon csodálkoztam, hogy a legtöbben elhajtottak. Erre a projektre rá kell készülni, pár ad hoc óra nem elég! Szerencsére azért volt, aki megállt nekem, és vállalta a filter nélküli képet. 

Üdvözlet a hétköznapi hősöknek! 

Rozalinda (80), Gabi (52), Jaj-elfelejtettem-megkérdezni-a-nevét (kb. 75), Yvett (47), Erika (50), Éva (52) és Aliz (46) – nem ebben a sorrendben…

 

A képek a szerző tulajdonát képezik, melyek a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján jogvédelem alatt állnak.

Tetszett ez az írás?! 

Ha igen, kövess bennünket a Facebookon és az Instagramon!

 

A sorozat korábbi darabjai a dajer.hu-n:

Outfit XII. – fotósorozat, pink edition

Outfit XI. – fotósorozat, nyári ruha edition

Outfit X. – fotósorozat, bike edition

Outfit IX. – fotósorozat, sportos edition
Outfit VIII. – fotósorozat, ezüst edition
Outfit VII. – különkiadás, férfiakkal!
Outfit VI. – fotósorozat
Outfit V. – fotósorozat
Outfit IV. – fotósorozat
Outfit III. – fotósorozat
Outfit II. – fotósorozat
Outfit – fotósorozat
You rock, girl! Bihari Ágnes gyorsfénykép-tárlata